Kolik stojí výměna zámků u dveří?

03.11.2024

Výměna zámků u dveří je obvykle nezbytným krokem k zajištění ochrany a bezpečí vašeho domova nebo kanceláře. Cena tohoto typu služby se může odvíjet od různých faktorů, které zahrnují jak typ zámku, tak specifikum jakou mají dveře a kliky. Stojí za zmínku, že různé typy zámků mají různou úroveň zabezpečení, což ovlivňuje jejich cenu a také obtížnost jejich výměny.

Náklady na odbornou výměnu zámků se mohou lišit, a to nejen v závislosti na typu zámku, který máte, ale také na tom, kde žijete. Co ale takovou cenu tvoří? Jaké jsou přibližné náklady na výměnu zámku? Proč se vyplatí zámek vyměnit, v jakých situacích se doporučuje a v jakých je to nutné? Podívejte se s námi na našeho krátkého průvodce o ceně výměny zámku.

Kolik stojí výměna zámků u dveří?


V tomto článku:

1. Náklady na výměnu zámku u dveří – co určuje cenu výměny zámku?

2. Výměna zámků u dveří - cena

3. Kdy výměna zámku dveří bude nutná?



Náklady na výměnu zámku u dveří – co určuje cenu výměny zámku?

Do ceny výměny zámku se zahrnují, jak náklady na práci, tak náklady na materiál. Při výměně zámku u dveří musíte nejprve věnovat pozornost typu zámku. Existuje mnoho různých typů zámků, jako jsou obyčejné zámky, zadlabací zámky, elektronické zámky a systémy kontroly přístupu. Každý z těchto typů má své jedinečné vlastnosti a odpovídající úroveň zabezpečení, která ovlivňuje náklady na jejich nákup a instalaci. Výměna jednoduchého zámku bude stát mnohem méně než komplikovaný elektronický zámek.

Navíc cena výměny zámku může záviset na lokalitě a specializovaných službách poskytovaných řemeslníky. Ve velkých městech mohou být ceny vyšší kvůli vyšším životním nákladům a konkurenci na trhu zámečnictví. Než si vyberete zámečníka či firmu, vyplatí se zjistit, jaké jsou ceny služeb specialisty v různých společnostech, abyste mohli porovnat nabídky a vybrat si tu nejlepší variantu pro vás.

Složitější může být i výměna zámků u dveří s neobvyklými rozměry nebo speciálními požadavky. Náklady na výměnu zámku může ovlivnit také instalace moderních bezpečnostních systémů, jako jsou elektronické zámky nebo systémy kontroly vstupu. Pro takovéto výměny se doporučuje vybrat odbornou firmu specializovanou na takové systémy.

Stojí za to připomenout, že cena výměny zámku nezahrnuje pouze samotný zámek, ale také náklady práce zámečníka a případné další materiály nebo příslušenství potřebné k instalaci.

Náklady na výměnu zámku u dveří – co určuje cenu výměny zámku?

Výměna zámků u dveří - cena

Ceníky za výměny zámku, práci a materiálů se mohou lišit, ale jsme schopni poskytnout přibližné ceny.

Za výměnu přídavného obyčejného zámku v interiérových dveřích zaplatíte přibližně 700 kč. Jednoduché zadlabací zámky jsou levné, takže jejich výměna nebude drahá. Povrchové zámky jsou cenově podobné. Výměna certifikované cylindrické vložky bude o něco dražší – zaplatíte od 1000 dokonce až 2000 Kč. Vložky ve 3. bezpečnostní třídě budou ještě dražší. Za takovou výměnu zaplatíte až 3000 Kč.

Uvedené ceny jsou orientační a určitě se vyplatí ověřit si ceny výměny zámku v nejbližším zámečnictví nebo zámečnické firmě. Kontrola cen je důležitá zejména v případě velmi složitých zámků a profesionálních bezpečnostních systémů. Ty mohou často vyměnit pouze autorizovaní servisní technici.

Výměna zámků u dveří - cena

Kdy výměna zámku dveří bude nutná?

Výměna zámku u vchodových dveří se stává nutností z různých důvodů souvisejících především s bezpečností, funkčností a technickým stavem zámku. Nejčastějším důvodem je vloupání nebo ztráta klíče. Pokud jste ztratili klíč od dveří nebo byl odcizen, doporučujeme zámek ihned vyměnit. Toto jsou základní opatření, která pomáhají chránit váš domov před neoprávněným přístupem.

Pokud se stane, že se dveře zabouchnou a klíč zůstane na druhé straně, může být nutné zavolat zámečníka nebo vyměnit zámek za takový, který umožňuje otevřít dveře i se zavřeným klíčem.

Závažným problémem je také mechanické poškození zámku, které může bránit jeho správnému otevření. Zámek, který je poškozený, opotřebovaný nebo nefunguje správně, může představovat bezpečnostní riziko. V takových případech se doporučuje jeho výměna za nový zámek vyšší bezpečnostní třidy. Máte-li také starší model zámku, který nesplňuje moderní bezpečnostní standardy, zvažte jeho výměnu za modernější systém zabezpečení. Nové zámky často nabízejí další funkce, jako je ochrana proti vloupání, dálkové ovládání nebo systémy kontroly vstupu.

Vždy se také vyplatí zvážit výměnu zámků v případě pořízení nového bytu či domu. Nejste si jisti, kdo měl dříve přístup ke klíčům, proto se pro vaši vlastní bezpečnost vyplatí pořídit si nový zámek. Také pokud se změní funkce místnosti, např. kancelář se změní na byt, stojí za zvážení přizpůsobení zámkového systému novým potřebám a očekáváním.

Pokud používáte elektronický zámek a ten selže, může bránit přístupu do místnosti. V takové situaci je výměna nebo oprava zámku bezpodmínečně nutná.

Zpět