Kam ideálně umístit Wi-Fi router?

04.01.2023

V dnešní době je těžké si představit domov bez přístupu k internetu. Síť spojuje lidi, ukazuje nové příležitosti a umožňuje vám zůstat v kontaktu s blízkými a příjemně trávit čas. Bezdrátovou síť proto dnes provozuje stále více domácností. Dobré připojení k internetu zajišťuje router – malé zařízení, které umožňuje připojit se k síti pomocí ethernetového kabelu a využívat bezdrátovou síť, tedy oblíbenou Wi-Fi.

Vhodné nastavení routeru vám umožní využívat jej na maximum. Jak správně umístit WiFi router, aby zlepšit signál a zvýšit tak dosah WiFi u vás doma? Záleží na jeho umístění v prostoru pro ideální pokrytí signálem? Jak WiFi router dobře instalovat, pokud chcete zapojit větší počet zařízení? Jak zvednout rychlost, aby WiFi sloužilo pro sloužil každému členu domácnosti? Podívejte se, jak pro něj najít nejlepší umístění!

Kancelářský nábytek- Baumax.cz


V tomto článku:

1. Kam nejlépe umístit Wi-Fi router doma?

2. Čeho se vyvarovat při umisťování WiFi routeru?

3. Kam ideálně umístit router v domě a kam v bytě, když chcete pokrýt signálem celý prostor?

4. Jak nasměrovat antény Wi-Fi routeru, pro silnější signál?

5. V jaké výšce je vhodné umístit router?

6. Lze Wi-Fi router pověsit na zeď?



Kam nejlépe umístit Wi-Fi router doma?

Mnozí přemýšlejí, kam umístit router doma. Než si na tuto otázku odpovíme, je dobré se seznámit s obecnou konstrukcí tohoto zařízení a principem fungování. Router umožňuje ISP přenášet signál, díky čemu je možné se připojit k bezdrátovému i drátovému internetu.

Signál routerů se může lišit a šířící se elektromagnetické vlny mohou blokovat zdi a další zařízení v bytě či domu, jako je televize, lednice, mikrovlnka, proto se na to potřeba soustředit při výběru místa. Proto je tak důležité umístit router na správné místo a pořídit si takové vybavení, které v daném domě či bytě funguje nejlépe. Je samozřejmé, že čím novější standard router splňuje, tím více zařízení přes WiFi připojíte.

Je dobré dát router do středu bytu či domu, jelikož zdi blokují signál, to znamená, že čím se více signál odráží, tím je horší, a to že jej dáte doprostřed, tím bude lepší. Díky tomu se bude síla signálu snadno šířit po celé ploše. Výrobci routerů vždy ve specifikacích uvádějí, jaký je minimální a maximální dosah zařízení a pokrytí, ale mějte na paměti, že signál nemusí pokrýt celou plochu domu – na rozdíl od otevřeného prostoru jsou v domě či bytě silné zdi a zařízení, které mohou blokovat sílu signálu. Ideální je přímá viditelnost mezi routerem a PC nebo jiným zařízením. Proto jak už bylo zmíněno, router by měl být umístěn do středu prostoru, který chcete pokrýt signálem.

Kancelářský nábytek- Baumax.cz

Čeho se vyvarovat při umisťování WiFi routeru?

Pamatujte, že router je elektrické zařízení a měl by být chráněn před přehřátím. Neumisťujte proto zařízení do těsné blízkosti jiných zařízení (kvůli vznikajícímu teplu a skutečnosti, že mohlo by to rušit signál). Rovněž se vyhněte uzavření routeru ve stísněných skříňkách či pod stolem. Špatným nápadem bude také dát router na okenní parapet, kde jej může slunce zahřívat. V příme blízkosti routeru by se neměly nacházet různá elektrická zařízení, která by mohla rušit signál.

Snažte se také neumisťovat router mezi silné zdi, které budou signál určitě rušit. Pokud často používáte internet v obývacím pokoji, je dobré právě tam dát router. Běžné je také dát router do domácí kanceláře tak, abyste se mohli připojit k síti pomocí kratšího ethernetového kabelu.

S dobře navrženou sítí je snazší používat internet, i pokud notebook či smartphone nebude v domě na stejném patře jako router. Než si koupíte příslušné zařízení, nezapomeňte si přečíst specifikace výrobce, protože různé routery mohou mít různou sílu signálu wifi.

Kam ideálně umístit router v domě a kam v bytě, když chcete pokrýt signálem celý prostor?

V případě malých bytů nebo domů se to zdá být snadné – WiFi router instalujeme v do středu užitné plochy. Signál WiFi se tak může šířit rovnoměrně dál všemi směry co zajistí optimální připojení .

Pokud je váš dům vícepatrový, je dobré pro připojení umístit router do prostoru tak, aby byl umístěn v prostředním patře nebo v patře, kde chcete používat internet nejčastěji.

Věc se komplikuje, když je byt či dům velký. Pokud se signál wi-fi nedostane do každé místnosti rovnoměrně, je dobré si pořídit zesilovač Wi-Fi signálu, který zajistí dobré pokrytí sítě. Ve zvláštních případech se můžete rozhodnout pro druhý router nebo zesilovač signálu do vašeho počítače či notebooku. Důležité je samozřejmě použít i opravdu dobrý WiFi router, který zajistí signál a vysokou rychlost internetu přes wifi.

Dosah bezdrátového internetu nebo bezdrátové sítě se obvykle rovná dosahu WiFi routeru. Můžete jej také zvýšit připojením k ethernetovému kabelu – to je dobré řešení zejména, když chcete stabilní a silné připojení a když potřebujete přístup k internetu do jednoho bodu (počítač nebo TV), který je daleko od Wi-Fi sítě.

Jak nasměrovat antény Wi-Fi routeru, pro silnější signál?

Důležité je nejen umístění Wi-Fi routeru, ale také nasměrování antén. Optimální nastavení antén je takové, díky kterému se domácí wi-fi připojení dostane do více místností a ke každému uživateli. Umístění routeru do značné míry určí polohu antén.

Různé modely routerů mohou mít různé počty antén. K dispozici jsou třeba modely, které mají různý počet antén, třeba jednu, dvě, tři nebo více.

V jednopatrové budově nebo v bytě se antény umisťují svisle. Vertikálně umístěná anténa má lepší signál a umožní vám rozšířit dosah vaší bezdrátové Wi-Fi sítě. Ve vícepodlažní budově je potřeba polovinu antén nasměrovat vertikálně, a zbývající antény vodorovně. Signál díky tomu pokryje i patro pod a nad, a rozšíří se dál do všech pater.

V jaké výšce je vhodné umístit router?

Na tohle neexistuje žádné pravidlo. Je důležité, aby v cestě signálu bylo co nejméně zařízení. Router můžete umístit na zem nebo zavěsit. Často se umisťuje na stolech nebo skříňkách. Dobrým místem pro router je bezesporu komoda v obývacím pokoji. Obývací pokoj je většinou ústředním bodem každé domácnosti, takže možnost využití signálu je opravdu skvělá.

Kancelářský nábytek- Baumax.cz

Lze Wi-Fi router pověsit na zeď?

Při plánování domácí Wi-Fi sítě je dobré předem naplánovat jeho umístění. Pokud se vám nelíbí představa dát jej na nízkou skříňku nebo komodu, můžete router třeba pověsit na zeď. Router zavěšený na zdi zaručí k němu snadný přístup, ale rovněž možností uschovat kabely do zdi nebo soklových lišt. Je to také dobré řešení třeba pro vysoce výkonné routery.

Zavěšení routeru nezpůsobí, že jeho výkon bude horší nebo lepší. Uspořádání antén se také výrazně neliší od uspořádání toho umístěného na skříni. Zavěšený router však upřednostňuje mnoho uživatelů, protože k němu snáze připojíte další zařízení nebo uschováte nevzhledné kabely.

 

 


 

NECHTE SE INSPIROVAT!


Jak zařídit obývací pokoj v panském stylu?


Jaký materiál vybrat na závěsy? Nejmódnější tkaniny


Ložnice v loftovém stylu - jak ji zařídit?


 

Zpět