Jak zrenovovat dřevěný plot?

03.05.2024

Renovace a impregnace dřevěného plotu je důležitým krokem k zachování estetiky a odolnosti plotu. Dřevo je vystaveno povětrnostním vlivům, jako je déšť, sníh a slunce, a může degradovat, což může vést ke změně barvy desek, prasklinám nebo zeslabení celé konstrukce. Pro obnovení původního vzhledu a prodloužení životnosti je nutné plot řádně zrenovovat. Prvním krokem je pečlivé posouzení stavu plotu, zda není nějaké poškození včetně stop hmyzu a do jaké míry je dřevo poškozené a ztratilo barvu. Pokud je dřevo velmi poškozené, může být nutné jej vyměnit. V případě drobných vad, jako jsou praskliny, je lze opravit pomocí speciálních tmelů na dřevo. Počáteční posouzení vám umožní naplánovat přípravné práce pro další kroky. Ideální dobou pro renovaci dřevěného plotu je jarní a letní období, kdy je mírná teplota a nepříliš vysoká vlhkost. Vyhněte se práci v dešti, aby nebyla ovlivněna kvalita aplikovaného přípravku.

Jak zrenovovat dřevěný plot?


V tomto článku:

1. Čištění dřevěného plotu a příprava na malování

2. Jakou impregnaci na dřevěný plot zvolit?

3. Natírání dřevěného plotu barvou

4. Příslušenství, které se může hodit



Čištění dřevěného plotu a příprava na malování

Před natíráním dřevěného plotu důkladně očistěte prkna od staré barvy nebo laku. Nejlepší je to udělat pomocí brusky, špachtle, drátěného kartáče nebo speciálních odstraňovačů starých nátěrů. Pokud tyto šikovné nastroje nedokážou odstranit zelený povlak, může přijít na pomoc tlaková myčka, která si jistě poradí i s rozsáhlejším mechem na plotě. Po odstranění barev, laků a nečistot můžete začít s broušením povrchu desek. K tomuto účelu můžete použít brusku s vhodnou gradací brusného papíru, abyste získali jednotný a hladký povrch. Pokud při posuzování stavu plotu nebo při přípravě dojde k poškození, je nutné jej opravit. Malé defekty nebo praskliny lze vyplnit speciálním tmelem, zatímco v případě větších poškozených plotovek je vhodné je vyměnit celé. Důkladné očištění prken a oprava poškození vám umožní přejít k další činnosti, tedy k ochraně dřeva.

Čištění dřevěného plotu a příprava na malování

Jakou impregnaci na dřevěný plot zvolit? Údržba plotu

Impregnace dřevěného plotu je zásadní pro účinnou ochranu dřeva před povětrnostními vlivy. Správná údržba plotu nejen zlepšuje jeho estetiku, ale ovlivňuje také jeho odolnost a pevnost. Vyplatí se zvážit různé druhy impregnací, poznat jejich výhody a nevýhody a přizpůsobit výběr konkrétní potřebě a podmínkám prostředí.

  • Oleje na dřevo jsou přípravky používané k ochraně a péči. Jsou absorbovány hluboko do struktury dřeva, dodávají mu lesk a zvýrazňují jeho přirozenou krásu. Poskytují také ochranu před povětrnostními vlivy.

  • Laky na dřevo jsou ochranným nátěrem, který vytváří odolnou vrstvu na povrchu dřeva. Dodávají mu jednotnou barvu a lesk a zároveň jej chrání před poškrábáním, skvrnami a povětrnostními vlivy.

  • Lazury a lazurovací laky na dřevo jsou polotransparentní nátěry. Dokážou plot vhodně obarvit s viditelnou strukturou dřeva, ale také ochránit před vnějšími faktory. Lazury a lazurovací laky jsou zvláště vhodné pro venkovní aplikace, kde je stejně důležitá estetika a ochrana.

  • Mořidla na dřevo jsou barvicí látky, které dodávají dřevu barvu a zanechávají viditelnou jeho strukturu. Mořidla slouží především ke změně barvy dřeva a zvýraznění jeho přirozené krásy, ale nechrání před přírodními vlivy.

  • Impregnace se používají především k ochraně proti vlhkosti, houbám, plísním a hmyzu. Jsou absorbovány hluboko do dřeva a poskytují trvalou ochranu. Impregnace se často používají v exteriéru, zejména na dřevo používané v zahradních stavbách, terasách a plotech.

Jakou impregnaci na dřevěný plot zvolit? Údržba plotu

Natírání dřevěného plotu barvou

Natření dřevěného plotu barvou nejen zlepší jeho vzhled, ale také prodlouží životnost dřeva tím, že jej ochrání před vnějšími faktory. Klíčovou roli hraje výběr barvy na dřevo. Barvy na dřevo obvykle obsahují přísady, které chrání dřevo proti povětrnostním vlivům, UV záření a hmyzu. Před nátěrem se vyplatí nanést impregnaci, která dřevo dodatečně ochrání. Široká škála barev, od bílé, přes extravagantní červené nebo růžové až po klasičtější hnědé nebo zelené, poskytne sytou barvu a dodá plotu nový vzhled. Natírání dřevěného plotu je nejlepší provádět za suchého a bezvětrného počasí, aby barva mohla důkladně zaschnout. Vyplatí se chránit i prvky, které se nemají natírat, například zakrytím rostlin nebo kovových konstrukcí plotu.

Natírání dřevěného plotu barvou

Příslušenství, které se může hodit

Při přípravě dřevěného plotu na natírání je důležité mít správné příslušenství. Ochranné rukavice a další osobní ochranné pracovní prostředky zajistí bezpečnost a ochrání před chemickými látkami. Malířské pásky nebo zakrývací fólie a ochranné kryty mohou být nezbytné k ochraně plotu a okolních oblastí během natírání, které je chrání před náhodným potřísněním barvou. Před rekonstrukcí plotu je důležité správně připravit jeho povrch. Na broušení dřevěného plotu můžete použít brusku. Použití brusného papíru s různými stupni gradace umožňuje efektivně očistit dřevěný plot. Renovace starých dřevěných povrchů znamená také odstranění úbytků, mezer a prasklin. V této fázi může být nezbytný tmel na dřevo. Vyplatí se věnovat pozornost odstínu, aby vyplněné mezery nevyčnívaly na pozadí ostatních desek. Při natírání barvou nebo nanášení impregnace dřeva je nutné použít vhodné štětce a válečky, co umožní rovnoměrné nanášení přípravku či barvy

Zpět