Jak zařídit prostor v duchu zenu?

01.11.2023

Únavný den v práci, zácpy na cestě domů a pak zvuky z ulice nebo křik dětí, které se zase perou o hračky? Život může být opravdu náročný, a proto stále častěji hledáme způsoby, jak se vytišit, zklidnit a vytvořit zónu pro relaxační a líný odpočinek. To je důvod, proč si domácí interiéry v duchu zenu získaly takovou oblibu.

Uspořádání prostoru v duchu zenu je designový přístup, jehož cílem je vytvořit v našem okolí harmonickou, klidnou a vyváženou atmosféru. Zní to lákavě? Samozřejmě! Styl Zen čerpá přímou inspirací z japonské zenové filozofie, která klade důraz na jednoduchost, minimalismus a zaměření na současnost. To vám může skutečně pomoci ke zdravému odpočinku. Jak zařídit interiér ve stylu zen? Pojďme se podívat!

Jak zařídit prostor v duchu zenu?


V tomto článku:

1. Minimalismus a jednoduchost, tedy méně je více

2. Zenové interiéry v souladu se sebou samým a přírodou

3. Zen interiéry a osvětlení

4. Pravidla Zen stylu a meditace i relaxace

5. Harmonie a vyváženost, aneb co je charakteristické pro zen

6. Zen jako zajímavý styl interiérového designu - pár slov o doplňcích

7. Oáza klidu



Minimalismus a jednoduchost, tedy méně je více

Jedním z hlavních prvků zenového uspořádání je omezení počtu předmětů a dekorací v místnosti. Vyřaďte nepotřebné věci a ty zbývající uspořádejte tak, abyste vytvořili klidné a průhledné prostředí. Nábytek by měl mít jednoduchý tvar a prostor by měl být co nejméně přeplněný. Koncept stylu zen je založen na minimalismu, takže je vynechán zdobený nábytek, spousta dekorací a křiklavé vzory a barvy. Proč? Především proto, že přebytečné podněty ruší a znemožňují nám soustředit se, odpočívat a relaxovat.

Minimalismus zen stylu znamená také jednoduchost povrchových úprav. Vzdejte se proto pestrých nátěrových barev na stěnách a vzorovaných podlah či koberců. V takových interiérech dobře fungují přírodní dokončovací materiály, zejména dřevěné podlahy. Todle řešení však může být pro někoho příliš drahé, levnější alternativou budou laminátové plovoucí podlahy nebo vinylové podlahy v barvě a dekoru přírodního dřeva.

Stojí za to natřít stěny univerzálními odstíny barev: bílou nebo světle šedou. Barvy by měly být jemné a uklidnující. V takových aranžmá vypadají dobře také béžové, krémové odstíny a odstíny hnědé. Pokud hledáte trochu více oživení? V takové situaci natřete jednu ze stěn sytě námořnickou modrou nebo lahvově zelenou. Takový dekorativní povrch potěší a zároveň zůstane elegantní a minimalistický.

Do koupelen a kuchyní volte obklady v tlumených barvách. Vzdejte se vzorovaných dekorů a zaměřte se na minimalismus a klasickou jednoduchost. Interiér ve stylu zen od nás totiž vyžaduje ta nejjednodušší možná řešení.

Určitě vybírejte nábytek jednoduchých tvarů a nízkým profilem. Pohovky, stoly a židle by měly být minimalistické a funkční. Vyhýbejte se nábytku s mnoha ozdobnými detaily. Dřevěný nábytek nebo modely, ve kterých má nábytková deska barvu a odstín přírodního dřeva, budou skvěle fungovat v aranžmá ve stylu zen. Zajímavou variantou zen stylu je moderní zen, ve kterém má nábytek bílý, matný povrch.

Minimalismus a jednoduchost, tedy méně je víceZenové interiéry v souladu se sebou samým a přírodou

Filozofií zenového buddhismu je myšlení, které věnuje velkou pozornost životu v souladu se sebou samým, ale také s přírodou. Zenová atmosféra nás proto vybízí k přemýšlení a péči o svět kolem nás. O odkazy na přírodu zde není nouze. Chcete-li to zdůraznit, volte přírodní materiály, jako je dřevo, kámen, bambus a len. Tyto materiály dodávají místnosti teplo a harmonii. Vyhýbejte se umělým, plastovým či kovovým prvkům, které mohou do prostoru vnést chaos a rozhodně jsou v rozporu se zenovou atmosférou.

Nic nenavazuje k přírodě tolik jako zelené rostliny. Doplňte prostor květinami a hrnkovými rostlinami, které vnesou přírodu do interiéru. Rostliny čistí vzduch a dodávají interiéru život a dynamiku a zároveň zklidňují a umožňují relaxaci. Pokuste se vybrat druhy nenáročné na péči a odpovídající atmosfeře místnosti. Koneckonců, rostliny mají zdobit zenový prostor, a ne se pro nás stát dalším problémem. Toulcovka nebo pilea, stejně jako kapradiny a orchideje, jsou nenáročné na péči.

Zenové interiéry v souladu se sebou samým a přírodouZen interiéry a osvětlení

Přirozené světlo je v aranžmá ve stylu zen klíčové. Pokusme se maximálně využít dostupné přirozené světlo, vyhýbejme se těžkým závěsům nebo záclonám. Zenové interiéry jsou spojeny s prostorem, lehkostí a jemností. Proto dobře poslouží velká okna a vzdušné záclony.

Pokud je to možné, použijte jemné bodové osvětlení nebo lucerny, abyste v noci vytvořili měkké světlo a relaxační atmosféru. Dobré je také zapálit pár svíček. Máte rádi příjemné vůně? Postarejte se o dekorativní orientální vonné svíčky, a umístěte je například na kamenné desce nebo do skleněné lucerny. Takové detaily budou nejen vypadat úžasně, ale potěší nás i při relaxační aromaterapii nebo meditaci.

Zen interiéry a osvětlení
Pravidla Zen stylu a meditace i relaxace

Když už se bavíme o meditaci, vyplatí se toto téma více prozkoumat. Zen znamená meditaci. Pokud meditaci praktikujete pravidelně, vyplatí se vytvořit speciální meditační koutek. Vyberte pohodlné polštáře a koberec, abyste si zajistili pohodlí při meditaci. Nikdy jste nezkoušeli meditaci? Tak to je ideální čas začít! Meditace vám pomůže uklidnit tělo i mysl, zklidnit se a relaxovat a právě zenový interiér je k tomu jako stvořený!

Pokud vám však meditace nic neříká, vyplatí se vytvořit v interiéru relaxační zónu. Může to být malý koutek s pohodlnými křesly nebo lehátky, kde se odtrhnete od každodenního shonu a odpočinete si. Díky tomu zavedete zen do každodenního života a nejen do domu či bytu.

​Pravidla Zen stylu a meditace i relaxace
Harmonie a vyváženost, aneb co je charakteristické pro zen

Skutečnou vlastností zenu je harmonie a vyváženost. Z tohoto důvodu dbejme na to, aby byl dům čistý. Dělejte ve věcech pravidelně pořádek, pravidelně uklízejte a snažte se nedělat nepořádek. Zbavte se také věcí, které již nejsou užitečné a neodpovídají estetice zenového uspořádání. Harmonie v našem okolí je také harmonií v naší mysli.

Zen jako zajímavý styl interiérového designu - pár slov o doplňcích

Jako každý interiérový styl, i Zen styl vyžaduje dekorace. Dekorace však podle předpokladů tohoto stylu nemohou být příliš ozdobné a rozhodně jich nemůže být příliš mnoho. Pokud chcete do prostoru přidat nějaké obrazy, vybírejte díla s poklidnými tématy, jako je krajina, abstrakce nebo kaligrafie. Vyvarujte se příliš dekorativních rámů a dalších akcentů.

Dekorace volte s mírou. Vyplatí se také ujistit, že odpovídají minimalismu zenového stylu. V této roli dobře fungují i dekorativní užitkové předměty, například vázy na květiny nebo svícny.

​Harmonie a vyváženost, aneb co je charakteristické pro zenOáza klidu

Už víme, co je zen styl obecně a jak zařídit interiéry v souladu s touto jedinečnou filozofií. Pojďme se však podívat, jak se zaměřit na uspořádání dvou jedinečných místností: koupelny a ložnice ve stylu zen.

Koupelna v zen stylu

Při zařizování zen koupelny pamatujte na to, že má být místem pro relaxaci. Využijme zde pravou podstatu zenu. Díky tomu se pro vás koupelna stane oázou klidu a relaxace. Zde by měla být harmonie a spojitost. Koupelnové obklady a nábytek je dobré volit s dekorem a barvou přírodního dřeva ve světlé barvě. Doplňky by měly být minimalistické, vyplatí se zvolit živé hrnkové květiny.

Ve věcech je také dobré udržovat pořádek, proto kosmetiku a koupelnové doplňky umístěte do košíků a skříněk.

Zen ložnice

V ložnici v zen stylu dominují jednoduché tvary nábytku, stejně jako v minimalistickém obývacím pokoji. Interiér ve stylu zen podporuje dobrý spánek, takže jeho zavedení do ložnice, může být trefou do černého! Díky prostoru zařízenemu ve stylu zen se budete moci snadněji uvolnit. V této podobě zen znamená meditaci, odpočinek v relaxačním koutku s knihou a kávou nebo i dlouhý regenerační spánek v měkkém povlečení.

Filozofie zen buddhismu jistě pomáhá při odpočinku. Zen interiér podporuje zeměření se na současnost, ale také odpočinek a relaxaci. Ložnice v tomto stylu vám určitě pomůže zrelaxovat se po náročném dni v práci.

Zpět