Jak vyčistit vířivku?

05.05.2024

Mnoho lidí touží po relaxační koupeli v zahradní vířivce, ale často zapomíná na potřebnou péči, která je klíčová pro zachování její čistoty a funkčnosti. Pravidelné čištění vaší vířivky je důležité nejen pro hygienu, ale také pro udržení správného chodu všech jejich součástí. Odstranění nečistot a usazenin ze stěn, potrubí, čištění trysek a filtrů je klíčové pro udržení správného průtoku vody, efektivní provoz hydromasážního systému a udržení hygieny ve vířivém bazénu.

Jak vyčistit vířivku?


V tomto článku:

1. Čištění vířivky – čím začít? Dezinfekce vířivky

2. Vypuštění vody z vířivky a její příprava na čištění

3. Čištění filtračního systému

4. Čištění vnitřku vířivého bazénu - stěn a dna vířivky

5. Čerstvá voda a bazénová chemie

6. Pravidelná údržba vířivky. Jak často vířivku čistit?



Čištění vířivky – čím začít? Dezinfekce vířivky

Dezinfekce vířivky je nesmírně důležitá, protože voda v ní podporuje růst bakterií, plísní a dalších mikroorganismů. Nejčastěji používanými dezinfekčními prostředky pro vířivky jsou chlór a brom, které účinně likvidují škodlivé mikroorganismy. Před dezinfekcí vody ve vířivce se vyplatí zkontrolovat její aktuální hodnotu pH, protože správná hodnota pH je pro účinnost dezinfekčních prostředků klíčová. Je také dobré otestovat kontaminanty, abyste zjistili, zda je nutná další dezinfekce.

Čištění vířivky – čím začít? Dezinfekce vířivky

Vypuštění vody z vířivky a její příprava na čištění

Po dezinfekci vířivky je dalším krokem vypuštění vody ze zařízení. Chcete-li to provést, nejprve vypněte napájení vířivky, abyste zajistili svou bezpečnost během čištění. Poté použijte vestavěný drenážní systém nebo čerpadlo k vypuštění vody z bazénu. Vyprázdnění vířivky usnadňuje pozdější čištění a zabraňuje hromadění nečistot a usazenin.

Vypuštění vody z vířivky a její příprava na čištění

Čištění filtračního systému

Čištění filtru vířivky je klíčovým prvkem pro udržení čistoty vody a správného fungování celého systému. Filtry vířivky plní důležitou funkci při odstraňování nečistot, jako jsou drobné částice nečistot, usazeniny a zbytky kosmetiky, což pomáhá udržovat vodu ve vířivce čistou a průzračnou. Pravidelné čištění filtrů je proto nutné pro zajištění jejich efektivního provozu a udržení kvality vody ve vířivce. Filtry lze opláchnout pod tekoucí vodou nebo namočit do speciálního roztoku. K jemnému čištění povrchu filtru můžete použít i speciální kartáč nebo houbičku. Důkladně vyčištěný a vysušený filtr lze znovu použít. Pravidelné čištění filtrů zajistí správný průtok vody a účinně odstraní nečistoty.

Čištění filtračního systému

Čištění vnitřku vířivého bazénu - stěn a dna vířivky

Dalším krokem je důkladné vyčištění stěn a dna vířivky. K tomu používejte vhodné čisticí prostředky a čističe vířivek, které jsou speciálně přizpůsobeny tomuto typu bazénů. Tyto specializované prostředky jsou většinou šetrné a neagresivní k povrchu vířivé vany a zároveň z něj účinně odstraňují nečistoty a nahromaděné usazeniny. Nepoužívejte příliš silné čisticí prostředky nebo chemikálie, které mohou poškodit povrch vany nebo způsobit, že povrch zmatní.

Čištění vířivky pomocí domácích prostředků může být stejně účinné. Jedním z nejoblíbenějších čisticích prostředků je ocet. Ocet díky svým kyselým vlastnostem účinně rozpouští nahromaděné usazeniny a zanechává povrch vany čistý a lesklý. Podobně funguje jedlá soda a citronová šťáva. Po nanesení připravených roztoků otřete stěny a dno vany a poté důkladně opláchněte vodou.

Čištění vnitřku vířivého bazénu - stěn a dna vířivky

Čerstvá voda a bazénová chemie

Výměna vody ve vířivce je klíčovou součástí udržování hygieny, čistoty a kvality vody ve vířivce. To je nezbytné kvůli rozvoji bakterií, řas a dalších znečišťujících látek, které se ve vodě při jejím používání hromadí. Pravidelná výměna vody zabraňuje nadměrnému rozvoji těchto prvků a udržuje odpovídající úroveň hygieny, která je nesmírně důležitá pro zdraví a bezpečnost uživatelů.

Vyplatí se také zajistit pravidelnou výměnu a používání bazénové chemie. Díky správně zvoleným chemikáliím, jako je chlór, regulátory hodnoty pH a flokulanty, můžete účinně kontrolovat hladinu škodlivin, bakterií a řas a předcházet tak rozvoji infekcí a kožních onemocnění. Bazénová chemie navíc pomáhá udržovat vodu čistou tím, že odstraňuje zakalené usazeniny a nečistoty. Pravidelné používání vhodné bazénové chemie také prodlužuje životnost vířivky tím, že minimalizuje korozi a usazování vodního kamene.

Čerstvá voda a bazénová chemie

Pravidelná údržba vířivky. Jak často vířivku čistit?

Frekvence čištění vířivky závisí na několika důležitých faktorech. V první řadě byste měli vzít v úvahu frekvenci používání – čím častěji vířivku používáte, tím častěji by se měla čistit. Dalším důležitým aspektem jsou podmínky prostředí, zejména pokud je vana umístěna venku, kde je vystavena škodlivinám, jako je prach nebo listí. Důležitá je také používaná koupelová kosmetika a bazénová chemie, protože mohou ovlivnit kvalitu vody a vyžadovat častější čištění vířivky.

Pravidelné čištění vířivky vám umožní dlouhodobě udržet hygienu a komfort používání tohoto zařízení. Proto se doporučuje čistit vířivku alespoň jednou týdně, zejména pokud je intenzivně používána nebo je umístěna venku. Za připomenutí stojí i důkladnější čištění, které zahrnuje nejen odstranění viditelných nečistot, ale také čištění stěn, dna vany a filtrů. K tomuto účelu lze použít speciální bazénové příslušenství pro čištění bazénu. Pravidelná údržba a čištění udrží vaši vířivku ve skvělém stavu a zajistí pohodlný a bezpečný zážitek z koupání.

Zpět