Jak vyčistit stěny po rekonstrukci?

20.09.2024

Čištění stěn po renovaci je někdy nevyhnutelný úkol, který vyžaduje pozornost, péči a vhodné nástroje. Po renovaci často zůstávají na stěnách stopy barev, malty, prachu a jiných nečistot, které mohou efekt těžké práce účinně zkazit. Po renovaci je proto dobré provést generální úklid. Součástí prací bude jistě také: čištění a oprášení zdí po rekonstrukci. Jak na to? Hodit se budou domácí potřeby a chytré způsoby, jak rychle uklidit po renovaci.

Není skvrna jako skvrna, proto je na místě zdůraznit, že způsob čištění závisí na typu stěny, typů přípravků použitých při odstraňování nečistot a obnovení původního lesku stěn. Z našeho článku se dozvíte, jak uklidit po renovaci, jak se zbavit prachu po renovaci a jak správně.

Jak vyčistit stěny po rekonstrukci?


V tomto článku:

1. Odstranění přebytečné barvy nebo zbytků omítky

2. Jak odstranit prach a nečistoty ze stěn?

3. Jak vyčistit tapety na zdi?

4. Jak na čištění stropu?



Odstranění přebytečné barvy nebo zbytků omítky

Jaký je nejlepší způsob, jak začít s úklidem po renovaci stěn? Určitě z odstraňování zbytků barvy nebo jiné stavební chemie. Pokud jsou na stěnách skvrny od barev, je nejlepší je odstranit ještě před zaschnutím – myslete na to při malování nebo provádění prací. K tomuto účelu použijte měkkou, vlhkou houbu nebo hadřík.

Problém nastává u již zaschlých nečistot. Pokud jste je zpočátku ignorovali nebo si jich prostě nevšimli, není pořád vše ztraceno. Pokud je barva již suchá, můžete ji zkusit jemně seškrábnout malířským nožem. Na skvrny na omyvatelných stěnách použijte jemný čisticí prostředek a vodu. Skvrny a barva nebudou na obkladech problém – v tomto případě je většinou stačí omýt z povrchu.

V případě odolných skvrn a obtížnějších nečistot, jako je zaschlé lepidlo, je nejlepší použít vhodné odstraňovače skvrn. Ujistěte se, že je výrobek bezpečný pro povrch stěny, na kterém pracujete. Vyplatí se také vyzkoušet přípravek na malé a nenápadné části stěny. Díky správným čisticím prostředkům bude úklid po renovaci rychlejší a jednodušší.

Pamatujte, že před úklidem po renovaci se vyplatí chránit podlahy a nábytek, aby nedošlo k jejich náhodnému znečištění. Můžete použít malířskou fólii nebo ochranné deky. Zabráníte tak pocákání vodou nebo čisticími prostředky na nově instalované nebo renovované podlahy a nábytek. Pokud používáte profesionální čisticí prostředky nebo saponáty, přečtěte si informační štítek od výrobce – obsahuje návod na čištění a také kontraindikace použití přípravků.

Odstranění přebytečné barvy nebo zbytků omítky

Jak odstranit prach a nečistoty ze stěn?

Prach na stěnách se objeví téměř při každé rekonstrukci. Vzniká jak při výměně plovoucích podlah, oken nebo i při pouhém přemisťování nábytku. Po renovaci se na stěnách často usazuje prach a nečistoty. Chcete-li se tohoto problému zbavit, použijte k čištění stěn vysavač vybavený vhodným kartáčem. Stěny můžete také otřít vlhkým hadříkem nebo houbičkou, abyste nasbírali jemné prachové částice. Buďte však opatrní, protože může dojít k poškození povrchů, obzvlašt těch citlivých na vlhkost.

Úklid bytu po rekonstrukci se může zdát zdlouhavý, ale práci rozhodně usnadní správné úklidové pomůcky. Při čištění stěn se snažte používat měkké hadříky, a pokud používáte kartáče, vybírejte ty, které nemají příliš tvrdé štětiny. Při úklidu je snadné poškrábat stěny, ať už natřené nebo pokryté tapetami či obklady. Čisticí pomůcky by proto neměly mít ostré nebo tvrdé konce.

Jak odstranit prach a nečistoty ze stěn?

Jak vyčistit tapety na zdi?

V případě čištění tapet na stěnách se doporučuje opatrnost. Pokud je tapeta omyvatelná, lze ji vyčistit jemným saponátem a vodou. Připravte si plastový kbelík, jemný čisticí prostředek a měkký hadřík. Snažte se nedrhnout povrch tapety příliš silně, protože byste mohli nechtěně setřít vzor. Mytí tapetovaných povrchů by nemělo trvat příliš dlouho, i když jsou tapety voděodolné a omyvatelné. Po umytí nechte povrch zcela vyschnout.

Pokud však tapeta není omyvatelná, je lepší se vyhnout vlhkému čištění. Lépe poslouží suchý hadřík nebo kartáč s měkkými štětinami. Také by bylo dobré oprášit povrch stěny prachovkou. Odstranění prachu pak může trvat déle, ale pro stěny bude tato metoda mnohem šetrnější.

Čištění stěn po renovaci vyžaduje pečlivost, šetrný přístup a použití vhodných čisticích přípravků. Přizpůsobte způsoby čištění typu povrchu a druhu znečištění, abyste předešli poškození pobrchu a výsledky renovace si uživali po mnoho let.

Jak vyčistit tapety na zdi?

Jak na čištění stropu?

Čištění po renovaci zahrnuje nejen péči o stěny, ale také podlahy a strop. Pokud chcete vyčistit strop, použijte průmyslový vysavač s příslušným nástavcem – je to nejrychlejší způsob. Vysajte a umyjte strop, zvláště pokud na něm zbyly nečistoty po rekonstrukci. K čištění stropu můžete využít i způsoby čištění jako v případě stěn, které jsme uvedli výše – voda, jemný čisticí prostředek a měkký hadřík se vám budou rozhodně hodit.

Zpět