Jak navrhnout zahradu ve svahu?

11.05.2024

Krásně řešené zahrady jsou chloubou majitele a místem příjemné relaxace. Na zahradě můžete relaxovat a setkávat se s přáteli, je to také místo pro rodinnou zábavu a lenošení na slunci. Každý majitel zahrady by ji chtěl mít zajímavě a funkčně řešenou. Zatímco uspořádání zahrady na rovné ploše nezpůsobuje větší problémy, pozemky ve svahu jsou pro aranžmá zahrady skutečnou designovou výzvou.

Zahrady ve svazích mohou být náročné na uspořádání, ale mají jedinečné kouzlo a při správné úpravě vás potěší jako nic jiného. Pokud tedy chcete uspořádat zahradu v prostoru s velkým výškovým rozdílem, určitě si přečtěte náš článek a naše nápady na atraktivní úpravy zahrad ve svazích.

Jak navrhnout zahradu ve svahu?


V tomto článku:

1. Zahrada ve svahu - problém s uspořádáním

2. Co navrhnout na svahu?

3. Skalka ve svahu

4. Opěrné zídky a terasy plné vegetace

5. Jezírka a kaskády ve svazích

6. Schody - překonejte výškový rozdíl!

7. Využití svažitosti pozemku - krásné aranžmá, které potěší každého!



Zahrada ve svahu - problém s uspořádáním

Než přejdeme k probírání konkrétních úprav, podívejme se, s jakými problémy s uspořádáním se můžeme setkat v případě navrhování zahrady ve svahu. Jedná se o problematický pro návrhování prostor, takže stojí za to zjistit, čemu je nejlepší věnovat pozornost.

Při navrhování zahrady ve svahu pamatujte, že jde o plochu, kam neumístíte vybavení, jako v případě rovného pozemku. Ve svahu nemůžete umístit zahradní nábytek nebo prvky zahradní architektury – v tomhle případě budou zcela nefunkční. Pokud chcete svah funkčně využít, bude nutné pozemek řádně vytvarovat, tedy vytvořit terasy.

Ze svahu bude stékat i dešťová voda, proto je dobré dbát na její příslušný odvod ze svahu, jinak může hromadící se voda způsobit následné problémy.

Co navrhnout na svahu?

Založení zahrady ve svahu může být zajímavou výzvou. Pamatujte, že tam, kde vy vidíte problémy, může někdo jiný vidět potenciál a zajimavé možnosti pro úpravu zahrady. V případě svahu je její návrh opravdu zajímavou vyzvou.

I když je rovná zahrada jednodušší na uspořádání, časem se může zdát nudná a nezajímavá. Z tohoto důvodu profesionální exteriéroví designéři často do svých projektů zavádějí umělé svahy a náspy. Takže pokud máte na svém pozemku takové vyškové rozdíly, použijte je ve prospěch projektu!

Co navrhnout na svahu?

Skalka ve svahu

Nejjednodušší způsob, jak upravit zahradu ve svažitém terénu, bude zřídit si tam skalku. Skalka je část pozemku v zahradě, ve které jsou umělé nebo přírodní svahy, které spolu s rostliny tvoří souvislý, zajímavý celek. Skalka bude tedy vyžadovat velké oblázky a zajímavé exempláře rostlin.

Zahrada ve strmém svahu se skalkou je skvělým místem pro pěstování nízkých jehličnatých keřů (v těchto úpravách vede borovice zakrslá, která je v současné době k dostání v různých barvách) a okrasných trav, ale i malých skalniček, vysazovaných pouze na skalky (do této skupiny patří mimo jiné sukulenty). Kromě toho je to skvělé místo pro květiny (bergénie, ďas, zběhovec plazivý, bohyška neboli funkie) a krásné kapradiny.

Na svažitém pozemku můžete mít problémy se správným zavlažováním půdy. Ve velkém svahu bude voda stékat dolů a často vytvoří koryta pro malé vodní toky. Vemte to v úvahu, pokud je svah rozsáhlý a výškové rozdíly jsou velké.

Opěrné zídky a terasy plné vegetace

Pokud chcete využít svah, musíte na něm vytvořit rovné plochy, na které můžete umístit zahradní nábytek nebo prvky zahradní architektury. Na svahu je toho nejsnáze docílit pomocí opěrných zídek a tvárnic a také vytvořením teras, tedy rozdílů úrovní. Přirozený sklon terénu je členěn tak, že vytváří něco jako schodiště s velmi širokými stupnicemi.

Takové uspořádání vyžaduje větší finanční náklady, protože příslušná úprava pozemku a vytvoření teras může vyžadovat použití těžké techniky, zejména v případě velkých svahů. Zástavba však umožní plně funkční využití prostoru.

Jezírka a kaskády ve svazích

Část zahrady ve svahu lze upravit s využitím vody na zahradě. Nic nevypadá tak nádherně jako efektně navržené jezírko s kaskádou. Pro vytvoření kaskády je svah nezbytný, takže stojí za to zvážit tuto možnost uspořádání zahrady, která se nachazí na pozemku ve svahu.

Vodní kaskáda bude nejen atraktivním prvkem aranžmá. Zvuk padající vody v kaskadě bude mít výjimečně uklidňující účinek, který ještě více zpříjemní pobyt a relaxaci na zahradě. Kromě toho je jezírko s kaskádou perfektním místem pro chov ryb, včetně populárních a krásných koi kaprů.

Jezírka a kaskády ve svazích

Schody - překonejte výškový rozdíl!

Zahrada v prudkém svahu vyžaduje zařízení terénů různých výškových úrovní. Ideálním nápadem pro takové uspořádání budou schody. V zahradách schody tvoří velmi půvabné prvky. Mohou být vyrobeny ze dřeva, kamene nebo betonových desek.

Schodiště bude nutností tam, kde úprava pozemku vyžaduje propojení dvou výškových úrovní. Schody jsou ideálním řešením pro terasovité zahrady.

Využití svažitosti pozemku - krásné aranžmá, které potěší každého!

Svažitý terén na pozemku může být základem pro vytvoření zajímavého a jedinečného zahradního aranžmá. Vyrovnání pozemku nebude vždy dobrým řešením. Srázy, svahy, malé kopce a vyškové rozdíly na pozemku jsou skvělou příležitostí pro vytvoření jedinečného aranžmá.

Naše návrhy na zajímavé uspořádání svažitého terénu zahrady jsou jen některé z nápadů, které můžete zavést do své zahrady. Prezentovaná řešení lze kombinovat či modifikovat a vytvářet tak jedinečná a originální aranžmá.

Zpět