Ekologické odplevelování – domácí prostředky pro udržení pořádku na zahradě

19.05.2024

Před vynálezem a používáním dnes populárních herbicidů se s plevelem docela dobře bojovalo. Vyžadovalo to sice více práce, ale nevystavovalo přírodní prostředí nepříznivým vlivům chemických sloučenin, bylo šetrné i k plodinám, okrasným rostlinám a zvířatům na zahradě, zejména užitečnému hmyzu. Nyní, když ekologické povědomí roste, jsou mnozí ochotni vrátit se k tradičním metodám hubení plevele.

Ekologická kontrola plevele může být provedena několika způsoby. Seznamte se s nejpopulárnějšími z nich a zjistěte, jaká řešení pro vás budou nejvhodnější.

Ekologické odplevelování – domácí prostředky pro udržení pořádku na zahradě


V tomto článku:

1. Ekologické způsoby regulace plevelů na zahradě

2. Co je mulčování?

3. Jaké jsou pravidla pro mechanické odplevelování?

4. Ekologické herbicidy – domácí prostředky na hubení plevele

5. Ekologické hotové přípravky proti plevelu

6. Než se objeví plevel – jak zabránit vzcházení plevele?



Ekologické způsoby regulace plevelů na zahradě

Odstraňování plevele není snadný úkol a každý, kdo má vlastní zahradu či rekreační pozemek, ví, jak je to náročná práce. Používají se mechanické i chemické metody hubení plevele. Stále častěji se také objevuje tendence používat ekologická řešení, která jsou pro rostliny minimálně invazivní a obvykle levná, i když často vyžadují více práce a času.

Nejstarší metodou hubení plevele je jednoznačně ruční odstraňování plevele. Mechanické odstranění plevele lze provést i pomocí vhodných nástrojů (o těchto pomůckách si povíme více dále v článku).

Používají se také přípravky na ochranu rostlin. Herbicidy jsou chemické sloučeniny, které účinně likvidují plevele, ale jejich použití může mít nepříznivý vliv na životní prostředí. Díky tomu se od jejich používání stále více upouští a zůstává u méně invazivních, ale ekologičtějších metod.

K ekologickým metodám hubení plevele patří nejen ruční odstraňování plevele, ale také mulčování a ekologické herbicidy včetně podomácku vyrobených přípravků. Ochrana rostlin na zahradě je důležitá, podívejte se, jak přesně vypadá.

Ekologické způsoby regulace plevelů na zahradě

Co je mulčování?

Mulčování je známý způsob hubení plevele. Uplatní se zejména v záhonech a okrasných výsadbách. Jde o účinnou metodu ekologického odstraňování plevelů a vlastně i zamezení jeho nadměrného rozvoje. Spočívá v nasypání mulče kolem rostlin, který pokryje půdu a zablokuje růst nežádoucích rostlin.

Jako podestýlka se nejčastěji používá dekorativní mulčovací kůra, kameny, piliny a jehličí. Mulčovací kůra a kameny se uplatní zejména tam, kde mají záhony nebo výsadby plnit reprezentativní funkci – takový mulč navíc zvedá úroveň estetiky celého zahradního uspořádání. Mulč chrání nejen zelené části rostlin před plevelem, ale také kořeny před negativními vlivy prostředí.

Mezi výhody mulčování patří více než jen zabránění růstu plevele. Mulč lépe zadržuje vodu a živiny, zabraňuje promrzání a přehřívání rostlin, zlepšuje stav půdy, vytváří dobré podmínky pro rozvoj prospěšných organismů a mikroorganismů.

Jaké jsou pravidla pro mechanické odplevelování?

Jak jsme již uvedli výše, mechanické způsoby, jak se zbavit plevele, je jednou z nejoblíbenějších metod odstraňování nežádoucích rostlin ze zahrady. Vytrháváním, rytím a vyřezáváním plevele odstraníte nežádoucí rostliny a ponecháte prostor a životní prostředí pro okrasné exempláře, které chcete vysázet na své zahradě.

Populární odplevelování umožňuje odstranit nežádoucí rostliny. Samozřejmě to můžete udělat zcela vlastníma rukama, ale mnohem efektivnější a rychlejší bude používat správné nástroje. Na velký plevel se používají lopaty a rýče. Menší plevel lze vytrhávat vytrhávačem plevele (přístroj je vhodný zejména na plevele v trávě) nebo vysekat motykou.

S pomocí vhodných přístrojů plevel odstraníte rychleji. Nedostatek chemických zásahů do půdy umožní rostlinám dobře se vyvíjet a poskytne jim optimální podmínky pro kvetení nebo plození.

Při trhání plevele dávejte pozor, abyste nesetřásli semínka plevele, brzy totiž budete muset ze záhonů trhat nový plevel. Mnoho plevelů se může množit dělením kořene, takže při zbavování se plevele dbejte na to, abyste vytrhli i jejich kořeny.

Ekologické herbicidy – domácí prostředky na hubení plevele

Ruční trhání plevele je účinná metoda, ale vyplatí se ji podpořit ekologickými herbicidy. Domácí směsi jsou méně účinné než profesionální přípravky, ale nejsou tak invazivní a škodlivé pro životní prostředí.

Přírodním přípravkem na plevel je roztok vody a octa v poměru 1:2. Plevel postříkejte připraveným doma přípravkem. Tato metoda je účinná, proto jej používejte pouze tam, kde by jiné rostliny neměly růst (např. na dlažebních kostkách nebo cestách a příjezdových cestách). Nepoužívejte jej na záhonech, protože ocet může poškodit jiné rostliny.

Ekologické herbicidy – domácí prostředky na hubení plevele

Ekologické hotové přípravky proti plevelu

Výrobci chemických přípravků se přizpůsobují potřebám trhu a vidí potřebu ekologických látek, které jsou minimálně invazivní pro životní prostředí. Vhodné prostředky pro hubení plevele mohou být vyrobeny z přírodních složek a mohou být použity například pod stromy, protože neovlivňují nepříznivě vývoj stromů.

Většina ekologických přípravků na ochranu rostlin jsou přípravky, ve kterých je přírodní a hlavní složkou kyselina pelargonová.

Než se objeví plevel – jak zabránit vzcházení plevele?

Boj s plevelem je jedna věc, ale stojí za to vědět, že růstu plevele na zahradě můžete také účinně zabránit. Vhodný výběr rostlinných druhů pro konkrétní stanoviště, zajištění optimálních podmínek pro vývoj a zajištění dobré polohy pro okrasné exempláře umožní rostlinám dobrý růst. Silné exempláře okrasných rostlin, keřů, stromů, květin, trvalek nebo i zeleniny snáze odolají plevelu.

Důležitý je také zodpovědný přístup k setí. Kupujte semena pouze ze spolehlivých zdrojů – díky tomu budete mít jistotu, že spolu s okrasnými exempláři nebo zeleninou a bylinkami nepropašujete do zahrady plevel. Pokud chcete mít zeleninovou zahrádku, mějte na paměti, že střídání výsadby rostlin pomáhá regulovat plevel.

Pamatujte, že správná příprava půdy, ať už pro záhony nebo zeleninovou zahradu, je důležitým bodem v boji proti plevelům. Půdu dobře zryjte a odstraňte plevel a kořeny nežádoucích rostlin.

Zpět