Co ovlivňuje cenu nábytku?

27.04.2023

Cena nábytku, který je na trhu k dostání, se mezi jednotlivými modely často výrazně liší, a to i v případě, že jsou si produkty zdánlivě podobné. To je zvláště patrné u velkého nábytku: obývací stěny a sestavy nábytku do kuchyně. Proč je tak velký cenový rozdíl mezi nimi? Jde cena vždy ruku v ruce s kvalitou a životností? Na tyto otázky se pokusíme odpovědět v následujícím článku.

Pokud tedy stojíte před otázkou zařizování obývacího pokoje nebo uvažujete o nákupu kuchyňského nábytku, určitě si ověřte, od čeho závisí ceny nábytku. Usnadní vám to budoucí rozhodování při nákupu.

Co ovlivňuje cenu nábytku?


V tomto článku:

1. Co ovlivňuje cenu nábytku? Od čeho se odvíjí cena nábytku?

2. Které materiály jsou levnější a které dražší?

3. Nábytková deska - ekonomické řešení

4. Dřevo jako přírodní materiál na výrobu nábytku

5. Proč je nábytek na míru dražší?

6. Proč je tak velký rozdíl v cenách kuchyňského nábytku?

7. Cena kuchyně a cena kuchyňských pracovních desek

8. Cena nábytku vs. cena návrhu kuchyně – co byste měli vědět?

9. Co ještě může mít vliv na cenu nábytku?



Co ovlivňuje cenu nábytku? Od čeho se odvíjí cena nábytku?

Vysoké ceny nábytku nepřicházejí z ničeho nic. Náklady na nákup nábytku mohou být ovlivněny mnoha faktory, některé jsou zjevnější než jiné. Konečná cena nábytku se bude skládat ze spousty faktorů, vyplatí se proto vědět, od čeho se cena odvíjí – díky tomu se můžete chránit před zbytečnými výdaji a rozhodnout se pro kvalitní výrobek za nižší cenu.

Cena nábytku je dána především cenou materiálů, ze kterých je nábytek vyroben. Cenu může ovlivnit i prestiž výrobce, styl výroby nábytku a přizpůsobení aktuálním módním trendům. I lokalita prodeje ovlivňuje cenu.

Které materiály jsou levnější a které dražší?

Obrovskou část ceny nábytku bude tvořit cena samotných materiálů. Vztah je velmi jednoduchý – čím levnější jsou materiály, tím levnější bude výsledný produkt. Je však třeba pamatovat na to, že levné materiály jsou obvykle méně kvalitní, takže z levných materiálů nevznikne velmi kvalitní produkt.

Nábytková deska - ekonomické řešení

Jedním z levnějších materiálů, které se na výrobu nábytku používají, bude určitě nábytková deska. Nejobyčejnější laminovaná dřevotřísková deska je natolik pevná a odolná, že nábytek z ní vyrobený poslouží v domě či bytě bez problémů několik let a přitom náklady na jeho výrobu jsou natolik nízké, že nábytek z nábytkové desky není drahým řešením.  

Cena nábytkové desky se může také lišit – čím tlustší, tím samozřejmě dražší.

V ceně nábytkové desky a potažmo pozdějšího nábytku je i typ lamina. Nábytek v matném provedení bude levnější než ten ve vysokém lesku.

Nábytková deska - ekonomické řešení

Dřevo jako přírodní materiál na výrobu nábytku

Mnohem dražší variantou je přírodní dřevo. Nábytek z přírodního dřeva může být i několikanásobně dražší než odpovídající modely z lamina.

Cena dřevěného nábytku se bude odvíjet od druhu dřevin, ze kterého byly desky získány. Smrk zde bude jednoznačně nejlevnější variantou, zatímco dub se může ukázat jako jeden z dražších druhů. Drahé budou i exotické druhy, jako je mahagon nebo teak.

Cena se odvíjí od tvrdosti dřeva, a tedy jeho odolnosti a náročnosti na jeho zpracování. Tvrdé dřevo (dub, buk, habr, kokos, eben) vyžaduje více práce, což generuje další náklady a tím se zvyšuje konečná cena nábytku. Na druhou stranu měkké dřevo (lípa, topol) se bude lépe opracovávat, čímž se sníží pracnost při výrobě daného kusu nábytku.

Proč je nábytek na míru dražší?

Při navrhování interiérů a zejména při navrhování kuchyně je často jedním z řešení, které lze zvolit, umístit do interiéru nábytek na míru. Jedná se o velmi žádoucí variantu – nábytek na míru se ideálně hodí ke konkrétnímu prostoru a preferencím uživatelů, ale tato vymoženost má vysokou cenu. Nábytek na míru může být i několikanásobně dražší než hotové nábytkové sestavy.

Faktorů, které ovlivňují cenu nábytku na míru, je mnoho. Stejně jako u hotového nábytku bude velkou část ceny tvořit cena samotných materiálů. Nábytek vyrobený na míru z kvalitních materiálů bude dražší než například z tenčí nábytkové desky. V ceně nábytku na míru by měla být kromě ceny materiálů zahrnuta mimo jiné i cena práce a provedení.

I přes vysokou cenu má nábytek na míru stále mnoho příznivců díky dokonalému přizpůsobení potřebám daného interiéru.

Proč je nábytek na míru dražší?

Proč je tak velký rozdíl v cenách kuchyňského nábytku?

Cena kuchyňského nábytku, a to jak sestav, tak i jednotlivých kuchyňských skříněk, se může skutečně výrazně lišit, a to i v případě podobných rozměrů a vzhledu nábytku. Zde je kromě materiálů důležitá i cena např. zásuvek, které jsou rozhodně dražší než dvířka nebo otevřené police. Pokud má tedy kuchyně hodně zásuvek, bude dražší než podobně velká sestava pouze s dvířky.

Cena kuchyně a cena kuchyňských pracovních desek

K ceně kuchyní patří i ceny kuchyňských pracovních desek. Korpusy kuchyňského nábytku bývají vyrobeny z tenčí, a tedy levnější nábytkové desky nebo tenčí dřevěné desky. Pracovní desky jsou o něco silnější výrobky, takže jejich cena bude rozhodně vyšší. Kamenné, mramorové nebo žulové desky mohou také stát hodně, takže typ zvolené pracovní desky určí cenu celé kuchyně.

Cena nábytku vs. cena návrhu kuchyně – co byste měli vědět?

V případě kuchyňského nábytku se vyplatí vědět, že náklady na kuchyň tvoří nejen cena samotného nábytku, ale také cena zaměření místnosti, návrhu a výběru těch správných produktů pro sebe. Návrh kuchyně něco stojí a částku za služby designera a návrh je také potřeba zahrnout do ceny samotného kuchyňského nábytku a konečných nákladů na kuchyň.

Tyto náklady však lze snížit tím, že se například rozhodnete si kuchyň zaměřit sami, sami si také navrhnete místnost a rozmístění zařízení.

Co ještě může mít vliv na cenu nábytku?

Cena nábytku je především cena materiálu a práce. Faktorů, které ovlivňují cenu nábytku, je však mnoho. To může zahrnovat i místo, kde se nachází prodejní místo. Ve větších městech a metropolích bude nábytek dražší než ve zbytku země. Může se tedy ukázat, že o několik či několik desítek kilometrů dále bude cena nábytku nižší a rovněž jeho přeprava bude výhodná. To platí zejména pro nábytek vyrobený na míru.


NECHTE SE INSPIROVAT!


Dětský pokoj v boho stylu, jak ho zařídit


Dřevo a kůže v hlavní roli v obývacím pokoji – podívejte se, jaká je to výrazná kombinace!


Průvodce designem – zjistěte, proč se vyplatí vybírat dřevěný nábytek?


 

Zpět