Co je mykorhiza? Jak ji využít na zahradě?

17.06.2024

Mykorhiza je symbiotický vztah mezi rostlinami a houbami, který má zásadní význam pro zdraví rostlin a úrodnost půdy. Jde o symbiózu mezi kořeny rostlin a houbami, z čehož profitují obě strany. Mykorhizní houby, rozvíjející své hyfy kolem kořenového systému rostlin, vytvářejí síť vláken, která se napojuje na kořeny rostlin a zvyšuje savý povrch kořenů. To zase umožňuje rostlinám lépe absorbovat vodu a živiny z půdy. Výměnou za tyto látky poskytují rostliny houbám sacharidy, které jsou produktem procesu fotosyntézy.

Co je mykorhiza? Jak ji využít na zahradě?


V tomto článku:

1. Co stojí za to vědět o mykorhize? Schéma mykorhizy, tedy biologické soužití kořenů rostlin s houbami

2. Různé druhy mykorhizních hub. Jakou mykorhizu použít na zahradě a jaký typ mykorhizy zvolit?

3. Jak využít mykorhizu na zahradě? Zásady použití inokulace mykorhizní houbou na zahradě

4. Mykorhizní houby a jejich vliv na rostliny. Proč se vyplatí používat mykorhizu na domácí zahradě? Výhody použití mykorhizních přípravků



Co stojí za to vědět o mykorhize? Schéma mykorhizy, tedy biologické soužití kořenů rostlin s houbami

Mykorhizní houby tvoří symbiózu s kořeny rostlin, pronikají do jejich buněk nebo pokrývají vnější kořenovou vrstvu. Spolupráce rostlin s houbami zvyšuje schopnost kořenů absorbovat živiny, jako je dusík, fosfor a stopové prvky, které jsou pro rostliny často nedostupné v organické formě. Důležité je, že houby produkují enzymy, které umožňují štěpení obtížně vstřebatelných organických sloučenin v půdě, což navíc zvyšuje dostupnost živin pro rostliny. Působení hub tak podporuje rostliny v jejich růstu, posiluje imunitu a lépe se přizpůsobuje měnícím se podmínkám prostředí.

Co stojí za to vědět o mykorhize? Schéma mykorhizy, tedy biologické soužití kořenů rostlin s houbami

Různé druhy mykorhizních hub. Jakou mykorhizu použít na zahradě a jaký typ mykorhizy zvolit?

Mykorhiza může mít různé formy v závislosti na druhu rostlin a hub, které se symbiózy účastní. Nejběžnější jsou endomykorhiza, ektomykorhiza a ektendomykorhiza. Každý ze tří typů mykorhiz se vyznačuje specifickým modelem symbiózy mezi kořeny rostlin a houbami a různým stupněm pronikání hub do kořenové struktury.

Endomykorhiza

Endomykorhiza, nazývaná také arbuskulární mykorhiza, je symbióza, při které houby pronikají do nitra kořenových buněk rostlin. Charakteristickým znakem endomykorhiz je tvorba struktur zvaných arbuskuly uvnitř kořenových buněk, které jsou místem výměny látek mezi houbami a rostlinami. Tuto mykorhizu lze využít při pěstování tisů, tújí, růží, muškátů a ovocných stromů. Tyto rostliny mají vysokou schopnost navazovat symbiózu s mykorhizními houbami, což jim umožňuje lépe využívat dostupné půdní zdroje, zejména fosfor, který je často limitujícím růstovým faktorem. Endomykorhiza má navíc pozitivní vliv na odolnost rostlin vůči nepříznivému prostředí, jako je sucho nebo zasolení půdy, což se promítá do lepší adaptace na měnící se podmínky prostředí. Díky endomykorhize se u rostlin vyvíjejí zdravější a silnější kořenové systémy, což pozitivně ovlivňuje celkový stav rostlin a výnos.

Ektomykorhiza

Ektomykorhiza je zvláštní typ symbiózy mezi houbami a kořeny rostlin, kdy houby obklopují vnější vrstvu kořenů a vytvářejí charakteristické struktury. Tyto struktury jsou složeny z husté sítě houbových kořenových vláken, které rozšiřují savý povrch kořenů a umožňují tak lepší příjem živin z půdy. Na rozdíl od endomykorhiz, kde houby pronikají dovnitř kořenových buněk, se ektomykorhiza vyznačuje vnějším vztahem mezi houbami a kořeny. Vyskytuje se zejména u jehličnatých dřevin, jako je borovice, smrk a jedle, ale vyskytuje se i u některých druhů listnatých stromu, jako je dub a buk. Dřeviny díky němu mohou efektivněji využívat živiny z půdy, zejména organické sloučeniny a minerální látky, což přispívá k jejich lepšímu růstu a vývoji.

Ektendomykorhiza

Endomykorhizy, známé jako erikoidní mykorhizy, kombinují vlastnosti endomykorhiz a ektomykorhiz. U tohoto typu mykorhizy houby pronikají jak dovnitř kořenových buněk, tak obklopují vnější vrstvu kořenů. Toto spojení umožňuje komplexnější výměnu živin mezi houbami a rostlinami. Ektendomykorhizy se vyskytují u mnoha druhů rostlin, jak u dřevin, tak i u bylin, a hrají důležitou roli pro jejich zdraví a růst. Díky ektendomykorhize jsou rostliny lépe zásobovány živinami z půdy a stávají se odolnějšími vůči podmínkám prostředí. V zahradnictví lze ektendomykorhizu využít ke zlepšení kondice rostlin, zejména pěstovaných ve ztížených půdních podmínkách nebo při obnově městské zeleně.

Různé druhy mykorhizních hub. Jakou mykorhizu použít na zahradě a jaký typ mykorhizy zvolit?

Jak využít mykorhizu na zahradě? Zásady použití inokulace mykorhizní houbou na zahradě

Dávkování mykorhiz na zahradě může být jednoduchým a účinným způsobem, jak zlepšit zdraví a růst rostlin. Při výsadbě rostlin lze použít inokulum hub obsahující vhodné symbiotické houby nebo lze mykorhizní inokulaci provést přímo do substrátu. Je však důležité dodržovat pár pravidel. Nejprve vyberte typ mykorhizy. V závislosti na typu vegetace a očekávaných výsledcích se používají různé druhy mykorhizy. Dalším krokem je vhodná aplikace. Inokulace by měla být aplikována přímo ke kořenům nebo injektována do substrátu. Pro získání četných výhod z používání mykorhizy se vyplatí zajistit vhodné podmínky pro rozvoj hub pravidelným zavlažováním.

Lze mykorhizu aplikovat na trávník?

Mykorhizní očkování lze snadno aplikovat na trávník během zavlažování, což usnadňuje proces symbiózy. Díky tomu se trávník stane odolnějším vůči suchu, chorobám a mechanickému poškození. Struktura trávy bude navíc hustší a její barva bude intenzivnější.

Hrnkové rostliny a mykorhiza. Vývoj rostlin díky mykorhize v domácích podmínkách

Mykorhiza může být cenným doplňkem péče o rostliny v květináčích. Ačkoli v přírodních podmínkách rostliny v květináčích obvykle nejsou v přímém kontaktu s půdou, mykorhiza může zlepšit jejich stav a růst i v omezených prostorech květináčů. Díky této symbióze kořeny lépe absorbují živiny ze substrátu, což má za následek silnější kořenový systém a bujný růst rostlin. Je vhodné připomenout, že při výběru mykorhizních přípravků pro hrnkové rostliny je třeba dbát na to, aby byly vhodně přizpůsobeny potřebám těchto rostlin a nepřispívaly k přehnojení.

Přesazování rostlin s mykorhizou

Při přesazování se vyplatí zajistit, aby byly kořeny co nejméně narušené a zároveň zachovaly stávající mykorhizní struktury. Dodatečně se také vyplatí věnovat pozornost vhodnému výběru substrátu pro přesazování, výběru směsi bohaté na živiny a zohlednění potřeb konkrétní rostliny. Přípravek můžete aplikovat i na nový podklad. Při přesazování je také důležité rostlinu před přesazením i po něm řádně navlhčit, aby se minimalizovaly nepříznivé vlivy způsobené změnami prostředí. Zachováním stávajících mykorhizních struktur a správnou péčí při přesazování budou mít rostliny větší šanci na rychlou adaptaci na nové podmínky a další vývoj.

Jak využít mykorhizu na zahradě? Zásady použití inokulace mykorhizní houbou na zahradě

Mykorhizní houby a jejich vliv na rostliny. Proč se vyplatí používat mykorhizu na domácí zahradě? Výhody použití mykorhizních přípravků

Na zahradě může být mykorhiza důležitá pro pěstované rostliny a výhody použití mykorhizních hub budou jistě uspokojivé. Působení mykorhizních hub zlepšuje výnos a kvalitu plodin, což se promítá do bohatších a zdravějších plodin zeleniny, ovoce a květin. Díky mykorhize se stav rostlin výrazně zlepšuje. Použití mykorhizních hub se také může promítnout do větší odolnosti vůči zhoršujícím se podmínkám prostředí, včetně extrémních povětrnostních podmínek, které vedou k suchu nebo nadměrnému zasolení půdy. Usnadní to jejich údržbu, což se promítá do menší potřeby hnojiv a přípravků na ochranu rostlin. Je to vynikající alternativa ke hnojivům na květiny, hnojivům na ovoce a zeleninu a hnojivům na jehličnany a trávu. Použití mykorhizy v zahradě může také přispět ke zlepšení struktury půdy, která podporuje lepší vstřebávání živin rostlinami. V chudých půdách nebo půdách degradovaných intenzivním využíváním mohou mykorhizní sloučeniny pomoci obnovit biologickou rovnováhu a zlepšit její kvalitu.

Zpět