Černá barva v zahradě

13.05.2024

Zahradu si spojujeme se zelení a pestrostí barev okrásných květin, ale když se řekne o zahradě, málokdy se Vám vybaví černá. Černá barva se v zahradních úpravách příliš často neobjevuje. Je možné zařídit zahradu s černými akcenty? Na jakých místech lze černou barvu použít a v jaké podobě se může objevit? V tomto článku se na tuto záležitost pokusíme podívat a uvidíme, zda si černá barva najde své místo v zahradě.

Černá barva v zahradě


V tomto článku:

1. Zahrada jako místo relaxace a aktivního odpočinku

2. Černá barva v zahradě

3. Tmavé, téměř černě zbarvené rostliny na zahradu

4. Černé prvky vybavení - nábytek a malá zahradní architektura v černé barvě

5. Černá povrchová úprava v zahradě - povrchová úprava zdí a cestiček

6. Černé dekorace do zahrady

7. Černá barva v moderní zahradě



Zahrada jako místo relaxace a aktivního odpočinku

Zahrada je místem, kde většina z nás odpočívá po dlouhém a náročném pracovním týdnu. Je to místo odpočinku a klidu, stejně jako místo, kde můžeme trávit čas s rodinou aktivně. Zahradní aranžmá se proto stále častěji stávají nejen krásnou ozdobou okolí domu, ale také funkčním prostorem, který s potěšením využíváme.

Rozhodně stojí za to udělat ze zahrady prostor ideálně přizpůsobený potřebám jejich uživatelů. Pokud preferujeme aktivní odpočinek, měla by mít zahrada vybavení umožňující tuto formu trávení volného času. Perfektní v tomto připadě budou zahradní trampolíny, bazény nebo malá venkovní posilovna.

Na druhou stranu, kdo má rád pasivní odpočinek, ocení mít na zahradě pohodlná křesla, lehátka, zahradní nábytek nebo houpačky a závěsná houpací křesla. Takové vybavení umožňuje pohodlný odpočinek.

Preference obyvatel jednoho domu mohou být různé, proto je na zahradě často odpočinková zóna, a zóna pro aktivní odpočinek. Takové rozdělení poskytne uživatelům rozmanitost a možnost zajímavě a různorodě trávit čas venku.

Černá barva v zahradě

Najde se v takovém prostoru, který má sloužit jak k lenošení, tak k aktivnímu odpočinku, místo i pro černé prvky vybavení či černou povrchovou úpravu? Určitě ano! Černá barva je atraktivní a moderní a rozhodně stojí za zvážení vnést ji i do zahrady.

Černá barva v zahradě se může objevit v různých podobách. Zajímavým nápadem zejména pro ty, kteří milují zahradničení a rádi se chlubí zajímavými odrůdami rostlin, bude vyběr téměř černých exemplářů rotlin k výsadbě. Mohou to být květiny, keře a stromy.

Kromě černých exemplářů rostlin můžete na zahradu umístit i černý zahradní nábytek nebo prvky zahradní architektury. Nezapomeňte také na velkou rozmanitost černých doplňků – zajímavé zahradní dekorace v černé barvě rozhodně upoutají pozornost! Cesty či cestičky v černé barvě nebo černá úprava stěn je odvážný krok, ale v některých aranžmá může se stát hitem.

Možností je tedy poměrně dost. Pojďme se na každou z nich podívat blíže.

Černá barva v zahradě

Tmavé, téměř černě zbarvené rostliny na zahradu

V každé zahradě rostliny by měly hrát dominantní roli – zahrada je přece místo, které nás má přiblížit k přírodě a být takovou naší soukromou oázou klidu. Mezi zahradní rostliny patří stromy a keře, ale také květiny, okrasné trávy a trávníky.

Mezi nimi najdeme i takové, které budou mít tmavé, téměř černé zbarvení. Skutečné černé rostliny bohužel neexistují, ale téměř černé zbarvené odrůdy mají tak intenzivní tmavý odstín květů nebo listů, že je lze označit za černé.

Okrasné stromy a keře mohou být skoro černé. Pokud chcete do své zahrady vnést černou barvu, určitě se poohlédněte po odrůdách s tmavými listy. Mezi květinami rovněž najdete i ty s tmavým zbarvením.

Ve skutečnosti, téměř černé květy a listy budou mít tmavě purpurovou nebo tmavě červenou barvu, ale v příslušném sousedství jiných rostlin se bude jejich tmavá barva jevit jako černá. Takové rostliny můžete kombinovat se světlým pozadím povrchové úpravy stěn nebo světle zelenými rostlinami sloužícími rovněž jako jejich pozadí.

Tmavá barva rostlin na zahradě velmi vynikne, proto je třeba aranžovat a vysazovat promyšleně a s citem. Raději nevysazujte tmavé rostliny na celé záhony, téměř černé květy nebo listy je lepší použít jako zajímavé akcenty na záhonu nebo efekně vypadající solitéry, tedy jednotlivé vysazené rostliny.

Černé prvky vybavení - nábytek a malá zahradní architektura v černé barvě

Tmavě téměř černě zbarvené rostliny mohou vyžadovat zvláštní péči, vhodné stanoviště a zacházení. Ne každý si poradí s naročnými na pěstování exempláři a ne každý chce mít v zahradě tmavé rostliny. To však neznamená, že se musí vzdát myšlenky na použití černé barvy v zahradě.

Dobrým způsobem, jak vnést do zahrady černou barvu, bude natření prvků malé zahradní architektury na černo nebo nákup zahradního nábytku v černé barvě. Černá barva se nejčastěji používá v moderním a avantgardním aranžmá, takže takové prvky budou obzvlášť vhodné právě pro takhle navržené zahrady pro volný čas.

Černý zahradní nábytek z umělého ratanu je jednoznačně hitem posledních sezón. Umělý ratan neboli technoratan je materiál odolný vůči povětrnostním vlivům. Může mít libovolnou barvu a černá je stejně populární jako béžová nebo jiná barva. Černý nábytek dodá zahradě moderní charakter, a prostor získá zajímavé uspořádání.

Nábytek můžeme umístit na pozadí světle zeleného živého plotu nebo pestrobarevných květinových záhonů. Díky tomu vytvoříte zajímavý kontrast. Na nábytek můžeme umístit i světlé zahradní polštáře.

Černá povrchová úprava v zahradě - povrchová úprava zdí a cestiček

Černý kámen nebo černé betonové obklady či dlažby jsou skvělým způsobem pro povrchovou úpravu stěn a zahradních cestiček, a zajímavým způsobem, jak do zahradního prostoru vnést tmavé odstíny. Pamatujte však, že takové prvky vytvoří výrazný akcent v prostoru zahrady, proto je používejte s mírou. Ovšem fragment zdi v černém obložení nebo černá betonová dlažba volně uspořádaná v podobě zahradní cestičky bude vypadat skvěle.

Černá povrchová úprava v zahradě - povrchová úprava zdí a cestiček

Černé dekorace do zahrady

Pokud je pro vás černý nábytek, černé povrchové úpravy a téměř černé rostliny příliš mnoho najednou, můžete vnést černou barvu do zahrady decentnějším způsobem – v podobě černých zahradních dekorací. Černé květináče, černé fontánky nebo černé sochy se budou pro tuto roli skvěle hodit.

Takové černé akcenty zatraktivní zahradní prostor, a dodají zahradě módní, moderní charakter.

Černá barva v moderní zahradě

Prvky vybavení nebo úpravy v černé barvě se mohou stát v zahradě skutečným skvostem, a odlišit vaši zahradu od ostatních. Je však dobré vědět, že jak rostliny, tak i vybavení v černé barvě tvoří výrazný akcent, a proto je třeba s nimi zacházet opatrně. Pokud tedy do zahrady zavedeme černý nábytek, lépe se je vzdát dalšího akcentu, například v podobě černé povrchové úpravy stěn nebo cestiček. V zahradě by měla být černá poutavým doplňkem, nikoli však dominantou. Nechceme přece, aby naše zahrada byla temná a ponurá, že?

Zpět