Zelený dům, jaké hrnkové květiny vybrat

21.01.2023

Krásné interiéry jsou místnosti, ve kterých to žije, a interiér je útulný, příjemný a poutavý. Rostliny v květináčích se rozhodně osvědčí jako jedinečná dekorace pokojů, která se bude dobře prezentovat jak v minimalistických interiérech, tak ve více zdobených aranžmá. Pokojové rostliny se umisťují do obývacího pokoje, ložnice, kuchyně, ale i koupelny a předsíně – uplatní se tedy všude, a to v malých i větších místnostech, ve světlých i na tmavších místech. Pěkné rostliny s jednobarevnými a žíhanými listy oživí aranžmá a vy se budete cítit lépe. Vyplatí se do interiérů zavést a pěstovat různé druhy pokojových rostlin.

Pokojové rostliny čistí vzduch, a proto je vhodné pořídit si i malou rostlinu do vašeho domu nebo bytu. Takový zajímavý exemplář bude nejen vypadat hezky – rostlina má pozitivní vliv na obyvatele, květiny zlepšují pohodu a stávají se přirozeným vzduchovým filtrem. Místnost ozdobí výjimečně dekorativní druhy rostlin, které mají ozdobné lístky a upoutají na první pohled.

Na trhu je k dispozici celá řada pokojových rostlin. Výběr tedy nebude tak jednoduchý. Než se k pěstování pustíte a koupíte svou první rostlinu, přečtěte si naše tipy a rady – připravili jsme pro vás nápovědu, jaké rostliny se budou hodit pro začínající i pro zkušené pěstovatele. Co vybrat, když chcete pěstovat nenáročné odrůdy, a zároveň poradíme, která z nich patří na slunné stanoviště u okna, a kterou můžeme umístit do stínu. Pokud chcete vnést do vaší domácnosti trochu zeleně, a vytvořit díky ní prostor, který bude nejen efektní a přátelský, ale ve kterém bude čistý vzduch, nevynechejte náš článek, který uvádíme níže! 

Nábytek do ložnice- Baumax.cz


V tomto článku:

1. Jak vybrat zelené hrnkové rostliny?

2. Jaké pokojové rostliny jsou nenáročné na pěstování?

3. Jaké druhy pokojových rostlin v květináčích budou vypadat nejlépe



Jak vybrat zelené hrnkové rostliny?

Při výběru pokojových rostlin je dobré si ověřit podmínky panující v domě či bytě. Některé druhy lépe rostou na slunném nebo polostinném místě, jiné naopak vyžadují stinné polohy nebo preferují rozptýlené světlo. Různé druhy budou vyžadovat také jinou vlhkost vzduchu, a nebude jim prospívat, když je v místnosti příliš suchý, či naopak vzduch je příliš vlhký. Nízké odrudy se da pěstovat na okenním parapetu nebo na poličce na zdi, větší na podlaze.

Špatné podmínky znamenají špatný růst rostlin

V nepříznivých podmínkách rostlina mnohem hůře poroste, může také uschnout a uhynout, vyberte si proto do pokoje vhodnou rostlinu. Když zvolíte vhodný druh, bude se vám o ni nejen snáze pečovat, ale také bude vám hrnková rostlina dělat radost svým krásným vzhledem.

Nábytek do ložnice- Baumax.cz

Nákup rostliny v obchodě

Při nákupu věnujte zvláštní pozornost stavu hrnkových rostlin, například zda barva listů je zelená, bez skvrn či jiných nedostatků. Nekupujte rostliny, které odumírají, mají vybledlou barvu nebo jsou napadené škůdci. Dbejte zejména na to, aby exempláře nebyly pokryty malými škůdci – boj například se svilušky není snadný, a tento škůdce může být pořádně nepříjemný. Hodí se proto vybraný exemplář pořádně prohlédnout.

Po přivezení nového exempláře domů je dobré izolovat rostlinu od ostatních na několik dní. Díky tomu budete mít jistotu, že je exemplář zdravý a nenakazí zbytek rostlin. Po uplynutí této doby můžeme ji umístit mezi ostatní, kde doplní zelenou kompozici.

Jaké pokojové rostliny jsou nenáročné na pěstování?

Máte obavy, že péče o rostliny bude příliš náročná? Zbytečně. Naštěstí existují exempláře, vhodné pro méně zkušené a úplné začátečníky! Nenáročné pokojové rostliny nevyžadují mnoho práce a zkušeností, aby dobře vypadaly, byly zdravé a nedělaly svým majitelům problémy. Takové hrnkové rostliny jsou skutečným pokladem pro ty, kteří nemají čas se o ně starat, nebo jen chtějí začít své dobrodružství se zelení doma.

Kapradiny pro začátečníky

Krásné kapradiny jsou vhodné k pěstování pro začínající pěstovatele. Jako stínomilné rostliny obzvláště dobře funguji do špatně osvětlených místností. Pokud je místnost více slunná, ujistěte se, že kapradina je osvětlena spíše rozptýleným než přímým světlem. Kapradina by měla být proto od okna trochu vzdálená. Kapradiny vyžadují vysokou vlhkost, tak je často zalévejte. Pokud máte i v koupelně okno, klidně je tam dejte taky.

Některé odrůdy mívají překvapivé tvary. Kapradiny vypadají skvěle v závěsných květináčích. Obvykle se jedná o velké rostliny, ale můžete snadno koupit menší exempláře. Tento návrh bude perfektní jako přírodní filtr – kapradina dokonale čistí vzduch a přeměňuje oxid uhličitý na kyslík.

Při péči o ně pamatujte, že kapradiny může poškodit suchý vzduch.

Nenáročné sukulenty

Sukulenty budou skvělou nabídkou pro začátečníky a zaneprázdněné lidi. Můžete vybrat mezi těmi se zajímavými tvary, nebo jednodušší exempláře. Jsou nenáročné. Vyžadují mírnou zálivku a většinou dobře snášejí i sucho. Vyžadují dostatek světla, proto preferují slunné stanoviště, takže hodí se jako ozdoba na okenní parapety.

Díky dekorativním listům a zajímavému tvaru vypadají sukulenty skvěle v různých skupinách. Neobvyklá odrůda může být obklopena o něco jednoduššími exempláři. Populární je vytvářet kompozice na talířích, ve sklenicích nebo ve formě obrazů. Ze sukulentů můžete vytvořit například i zelenou stěnu. Je to atraktivní řešení do každého interiéru.

Zvlášť efektně vypadají tzv. živé kameny.

Atraktivní sansevieria

Jednou z nejzajímavějších a zároveň nenáročných rostlin je sansevieria. Její listy mají většinou zelenou barvu, ale mohou i přirozeně měnit barvu. Při pěstování doma mají většinou jen úzké listy. Odrůdy s odbarvujícími se lesklými listy se velmi cení.

Nejsou náročné, snášejí polostín i omezenou zálivku. Mohou dosáhnout poměrně velkých rozměrů, takže se v obchodě vyplatí seznámit se s informacemi o kupované odrůdě. V domácích podmínkách se jim skvěle daří, a budou atraktivní variantou do bytu, který je navržen ve stylu urban jungle.

Květináče- Baumax.cz

Jaké druhy pokojových rostlin v květináčích budou vypadat nejlépe?

Zelené hrnkové rostliny by měly být ozdobou místnosti, ve které se nacházejí. Vyplatí se proto rozhodnout o koupi exemplářů zajímavých tvarů. Do prostorných interiérů se vyplatí pořídit pokojovky s velkými listy. Fungovat budou i exempláře, které mají dlouhé listy nebo ty s působivými listy srdcovitého tvaru. Zelené listy mohou mít přirozené zbarvení – takové pestré exempláře bývají obzvlášť ceněné.

Jedinečná dekorativnost monstery

Mezi pokojové rostliny, které budou výjimečně vypadat v interiéru, rozhodně patří monstera. Mnohé odrůdy mají jedno společné – velmi estetický vzhled. Jejich listy mají většinou zubatou formu nebo mají „děravou“ strukturu, díky čemu vypadají v prostoru velmi zajímavě.

Monstera je nenáročná rostlina. Snáší i dočasné, stinné polohy. Zdobí ji velké listy, které je třeba pravidelně otírat vlhkým měkkým hadříkem. Zalévejte až po vyschnutí, a v zimě pouze tehdy, když půda je úplně suchá. Na tmavém místě mohou růst méně efektně, ovšem v případě stanovišt na plném slunci hrozí popálení listů.

Toulcovka – krása a elegance

Krásná hrnková rostlina se zelenými listy a květy – to je toulcovka neboli lopatkovec. Rostlina může mít velké květy, obvykle bílé barvy. Lopatkovec se snadno pěstuje, snáší stinné stanovište v interiéru, ale lépe se ji daří ve světlejších místnostech. Vyžaduje mírnou zálivku. V tmavších místnostech se ale vyplatí ji pravidelně přihnojovat.

Další zajímavé hrnkové rostliny

Zajímavými exempláři mohou být například také fíkovník pryžodárný nebo filodendron. Jejich dobrému růstu napomáhá více světla a mírnější zálivka. O něco méně náročná na zálivku je většina palem. Jejich výhodou je, že produkují velké množství kyslíku a podporují naši pohodu, odstraňují stres, únavu a bolesti hlavy.

 


 

NECHTE SE INSPIROVAT!


Jak zařídit předzahrádku před vstupem do domu


Jak navrhnout zahradu? Poznejte fázi plánování zeleného prostoru


Jaké doplňky do zahrady stojí za to pořídit v této sezóně


 

Zpět