Vana do koupelny v panelovém bytě

02.01.2023

Malé koupelny v paneláku jsou místnosti, kde je třeba věnovat zvláštní pozornost prostorovému uspořádání. Každý prvek pro vybavení koupelny v paneláku je nutné do interiéru umístit po řádném zvážení, jinak koupelna se rychle nepříjemně zaplní a interiér se stane nefunkčním.

Dá se tedy na takovém malém prostoru v koupelně umístit vana? Ano, ale musíte být opatrní při výběru vhodného modelu. Podívejte se, jaká řešení budou nejlepší do malých koupelen.

Vybavení koupelny- Baumax.cz


V tomto článku:

1. Vana do malé koupelny – je to vůbec možné?

2. Jakou vanu vybrat?

3. Krása volně stojící vany v malé koupelně

4. Aranžmá malého interiéru s volně stojící vanou

5. Obdélníkové vany nebo rohové vany do malé koupelny?

6. Obdélníková vana a její uspořádání

7. Vana se sprchou – zajímavá a praktická kombinace

8. Vana nebo sprchový kout? A jak spojit obě možnosti dohromady?

9. Koupelnový nábytek do malého bytu



Vana do malé koupelny – je to vůbec možné?

V koupelně v paneláku je důležitá úspora místa. Koupelny jsou tam většinou velmi malé, a přesto se do nich musí vejít ty nejdůležitější prvky: místo na mytí (praktický sprchový kout nebo pohodlná vana), WC, umyvadlo, někdy i pračka a koupelnový nábytek. Je zde spousta zařízení a vybavení, které je potřeba umístit na malém prostoru, a proto doporučujeme chytré uspořádání a neobvyklá řešení, pokud chceme, aby se do ní vešlo vše potřebné, a zároveň vybavení bylo funkční a jeho použití pohodlné. Zařizování nebo rekonstrukce koupelny v paneláku vyžaduje proto dobré plánování.

Většinou se počítá s tím, že v malých koupelnách není místo pro vany. Nabídka produktů dostupných na trhu ovšem splňuje očekávání bytových designérů a majitelů koupelen v paneláku, díky čemu lze dnes i do malé koupelny umístit volně stojící vany, nejen jak to bylo běžné dřív a to jen sprchový kout. Jaké modely budou zde nejlepším řešením, abychom získali více místa na další vybavení? Jak uspořádat vanu, aby nejlépe využít dostupný prostor a jak zařídit prostor kolem ní? Z množství otázek se vám může zatočit hlava, ale pokusíme se na všechny odpovědět. A tak začneme vanou samotnou.

Vybavení koupelny- Baumax.cz

Jakou vanu vybrat?

Malé vany jsou ideální pokud se jedná o zařízení malé koupelny. Menší model neznamená, že bude méně funkční. I menší vana bude nejen místem pro osobní hygienu, stejně tak vám umožní se zrelaxovat po náročném pracovním dni. Na trhu je celá řada malých van – jen než se rozhodnete pro konkrétní model, určitě si ověřte její hloubku a prohlédněte si alespoň několik modelů.

Krása volně stojící vany v malé koupelně

Volně stojící vana je model, který nevyžaduje obezdění ani žádný jiný kryt jako vestavný model. Volně stojící model můžete umístit prakticky kamkoliv a z každé strany bude vypadat atraktivně. Malým koupelnám může instalace takové vany opravdu prospět – volně stojící vana bude působit lehkým dojmem a opticky bude méně prostorná než vestavný model.

Vzhledem k širokému výběru volně stojících van si snadno vyberete vhodnou velikost produktu. Skvěle se zde osvědčí menší volně stojící modely van. Volně stojící model bude vyžadovat příslušné vanové baterie, proto při jeho nákupu dbejte na to, aby k němu vybrat vhodnou armaturu.

Aranžmá malého interiéru s volně stojící vanou

V případě volně stojících van v malých prostorech je dobré použít závěsné police, které lze namontovat na stěnu nad vanu. Koupelně prospěje další úložný prostor pro odkládání kosmetiky nebo ručníků a stěna nebude prázdná a nudná.

Obdélníkové vany nebo rohové vany do malé koupelny?

Oblíbeným řešením do malých koupelen jsou samozřejmě tradiční obdélníkové vany. Obdélníková vana sice zabere o něco více prostoru než volně stojící vana, ale její obezdění vám pomůže vytvořit pohledný a minimalistický vzhled. Velký výběr velikostí van Vám usnadní výběr vhodného produktu prakticky do každé koupelny i té v malém bytě.

Do malých koupelen bude lepší volbou obdélníková než velká rohová vana. V rohu koupelny je sice více místa, ale rohové modely jsou obvykle stejně příliš velké na to, aby byly vhodné do malých prostorů. Rekonstrukce koupelny v menším bytě by vždy měla být pečlivě promyšlena a dobře navržena. Je vhodné se rozhodnout pro kratší modely van. Díky tomu si budete moci užívat komfortu koupání ve vaně a rovněž efektivně využít zbylý prostor, který je potřeba zařídit takovým způsobem, aby byl co nejvíce funkční a ergonomický.

Obdélníková vana a její uspořádání

Stejně jako v případě volně stojících, tak i u vestavných modelů vyplatí se na stěnu nad vanou zavěsit praktické police. Jejich funkčnost oceníte obzvlášť během koupele, protože potřebnou kosmetiku či doplňky budete mít na dosah ruky.

Vana se sprchou – zajímavá a praktická kombinace

Jak v případě volně stojící a vestavné vany je možné při zařizování koupelnových interiérů navrhnout prostor takovým způsobem, abyste si užili relaxační koupel, ale i rychlou a osvěžující sprchu. Pořiďte si proto vanu a sprchový kout v jednom.

Vana nebo sprchový kout? A jak spojit obě možnosti dohromady?

Vanu stačí doplnit příslušnou sprchovou armaturou – sprchovou baterií nebo sprchovým panelem. Mokrá zóna a sprchový kout ve vaně se dá snadno oddělit od zbytku místnosti pomocí sprchové zástěny nebo sprchového závěsu. Tímto navíc zabráníte nadměrnému cákání vody během koupání.

Sprchová baterie do vany – funkční koupelna pro každého

Sprchovou baterii můžete instalovat k volně stojící nebo k vestavné vaně – v obou případech jistě skvěle splní svou funkci, a umožní chytře hospodařit s prostorem. Toto řešení je také ideální, když mají členové domácnosti různé preference; pokud někteří preferují vanu a někteří sprchu, vana se sprchou splní očekávání každého uživatele.

Chytrá řešení pro malou plochu

Malé vany dokážou vyřešit mnoho problémů v malých koupelnách, ale stojí za to připomenout, že chytré a ergonomické by se měly použít i v případě ostatních prvků vybavení. Díky dobré organizaci prostoru můžete malou koupelnu zařídit nejen funkčně ale i prakticky.

Sanitární keramika- Baumax.cz

Koupelnový nábytek do malého bytu

V případě malých bytů a stejně i takových koupelen je dobré instalovat závěsné skříňky a závěsné police. Díky nim můžete ušetřit podlahovou plochu. Dobrým řešením je také instalace velkého zrcadla, které dokáže prostor opticky zvětšit. Kromě zrcadla bude důležité i dobré osvětlení. Tmavá místnost se může zdát mnohem menší, vhodně zvolené osvětlení koupelnu optický zvětší, stejně jako světlé nebo bílé barvy stěn, podlahy a nábytku. To se dokonce týká celého bytu.

Dobré je použít i závěsné umyvadlo. Je nejen velmi pohodlné na používání a zároveň dodá interiéru pocit lehkosti.

 


 

NECHTE SE INSPIROVAT!


Koupelna v orientálním stylu


Spárování obkladů krok za krokem


Zlato v koupelně, mozaiky a obklady v ušlechtilé barvě


 

Zpět