Tmavé podlahové panely – do jakého interiéru se hodí?

11.12.2022

Krásné a efektní aranžmá jsou kombinací mnoha různých prvků v interiéru. Estetiku místnosti tvoří povrchová úprava, vybavení a doplňky a každý z těchto prvků je důležitý a vyplatí se jim věnovat pozornost při zařizování nových místností nebo rekonstrukci stávajících místností - ne každý prvek bude dokonale ladit s ostatními, a přesto hezká aranžmá jsou ty, ve kterých vše k sobě ladí a navazuje. Nejinak tomu je i v případě výběru dřevěné či laminátové podlahy. Podlaha je totiž základním prvkem každého interiéru a jeho ozdobou. V současné době je na trhu velký výběr podlahových krytin, proto si každý může vybrat podlahu v barvě a dekoru, který se nejlépe hodí do uspořádání konkrétní místnosti. Při výběru je třeba pamatovat, že tmavší podlahové panely prostor bytu nebo domu opticky zmenšují, a světlé podlahy naopak prostor opticky zvětšují a prosvětlují.

Jedním z nejobtížnějších prvků povrchové úpravy na uspořádání mohou být podlahy v tmavých odstínech. Ovšem rozhodně stojí za to použít je v aranžmá - jejich krása dokáže totiž opravdu okouzlit. Oproti nim, světlá podlaha není tolik náročná na uspořádání, protože ladí prakticky do každého uspořádání. Je to dáno tím, že je více univerzální. V jakých interiérech tedy bude tmavá podlaha nejlépe fungovat? V kombinaci s jakými barvy nábytku a stěny budou nejlépe ladit? Kde mohou tmavé podlahy nahradit světlé podlahy? Přečtěte si náš článek a dozvíte se, jak je nejlépe aranžovat a použít tmavou barvu podlahy, a kde se naopak lépe osvědčí světlá podlaha!

Laminátové podlahy- Baumax.cz


V tomto článku:

1. Estetické a praktické - tmavé laminátové podlahy

2. Tmavé dřevo nebo tmavý kámen?

3. Moderní interiéry s tmavou podlahou

4.  Tmavá podlaha v klasických interiérech



Estetické a praktické - tmavé laminátové podlahy

Tmavé dřevěné podlahy nebo podlaha z laminátových či vinylových panelů je velmi výrazným barevným akcentem v místnosti. Vytváří mimořádně atraktivní základ pro aranžmá, ale pamatujte na to, že tmavá barva podlahy místnost opticky zmenšují. Tmavou barvu podlahy proto se vám nevyplatí volit, pokud máte malý prostor nebo je v místnosti málo přirozeného světla. To místnost zbytečně potlačí. Pro takové interiéry bude nejlepší volbou světlá podlaha, která prostor nejen prosvětlí, a rovněž ještě opticky zvětší.

Podlahové panely v tmavých barvách se také nevyplatí kombinovat s tmavým nábytkem. Tmavá barva podlahy je zajímavým podkladem pro světlý nábytek, který na ní skvěle vynikne. Tmavou podlahu také nepokládejte v místnostech, kde budou takové i stěny – prostor to skutečně opticky zmenší a může vyvolat stísňující pocit. Podlahu a vybavení, které jsou v tmavých barvách si můžeme dovolit jen, pokud máme opravdu prostorné a dobře prosvětlené interiéry.

Tmavé dřevo nebo tmavý kámen?

Tmavá podlaha může mít dekor domácího či exotického dřeva, ale moderní vinylové panely mohou napodobovat i jiné materiály, jako je například přírodní kámen, beton nebo keramické dlaždice. Z tohoto důvodu lze tmavou laminátovou nebo vinylovou podlahu přizpůsobit různým aranžmá, ne nutně těm, ve kterých by vévodilo dřevo.

Krásné dekory a barvy podlah získáte díky široké nabídce laminátových podlahových panelů BauMax. Díky těmto podlahám vytvoříte základ pro atraktivní aranžmá, nejen s tmavou podlahou, ale v mnoha dalších odstínech a dekorech. Pokud si vyberete naše podlahy a další vybavení, získáte nejen vzhledově atraktivní, ale také kvalitní a odolné produkty, které promění každou místnost! Nabízíme širokou škálu barev, jak i provedení.

Moderní interiéry s tmavou podlahou

Dřevěná tmavá podlaha (černá nebo o něco světlejší odstíny hnědé) je ideální do elegantních a moderních interiérů. Povrchová úprava s tmavou podlahou bude perfektní pro glamour styl, kde se používají výrazné kontrasty. S tmavými barvy podlah nejlépe souhraje světlý nebo dokonce bílý nábytek. Ten může být dřevěný, ale velmi často se používá i nábytek z MDF nábytkové desky s povrchovou úpravou ve vysokém lesku. Podobně jako glamour interiéry se světlým nábytkem a tmavou podlahou, můžete zařídit moderní minimalistické interiéry.

Výběrem tmavé podlahy můžete vytvořit odvážná a překvapivá aranžmá. Světlé odstíny nábytku, doplňky v teplých tónech a tmavší podlahy se společně dobře kombinují. Spolu s moderním nábytkem vytvoří pohodlné a funkční interiéry, a to je přece záměr.

S použitím tmavých podlah můžete také zařídit interiéry v loftovém nebo vintage stylu. Naopak tmavých barev podlah se vzdejte ve skandinávském stylu, kde vévodí jak světlé dřevo, tak neutralní odstíny. Šedá nebo bílá barva se na stěny a vybavení náramně hodí.

Laminátové podlahy- Baumax.cz

Tmavá podlaha v klasických interiérech

Tmavá podlaha z přírodního dřeva v interiéru, obzvlášť na velkých plochách, může vypadat opravdu efektně. V kombinaci se světlými stěnami a světlým nábytkem hodí se do moderních aranžmá, jako jsou například minimalistické či loftové interiéry, ale také i interiéry, které budou odkazovat na tradičnější styly interiérového designu.

V takových místnostech s použitím tmavých podlah můžete zařídit pokoje jak ve venkovském, tak retro, klasickém nebo jiném stylu. Vyplatí se zvolit světlé barvy stěn a bílý strop. Interiér, pokud je dobře osvětlen, může být dokonce vybaven tmavým nábytkem. Takové řešení se vyplatí zvolit, když chcete snadnější údržbu, protože na tmavších plochách jsou nečistoty méně viditelné.

Největší nabídku podlah a podlahových krytin najdete v našem internetovém obchodě BauMax!

 


 

NECHTE SE INSPIROVAT!


Jaké zvolit panely pro šedé stěny? Hotové nápady na aranžmá


Laminátová podlaha, podlahová prkna nebo keramické dlaždice - co si vybrat pro bílou podlahu?


Jak položit podlahové panely - módní vzory pro podlahy


 

Zpět