Nejzajímavější nápady na stěnu v jídelně

03.01.2023

Při uspořádání interiéru, kromě jiného, vyžaduje pozornost i místo se stolem, ať už v kuchyni, jídelně, nebo obývacím pokoji. Často může dekorace stěn zcela změnit charakter a vzhled interiérů. Takže stojí za to věnovat čas přemýšlením o tom, jak by měla být uspořádaná stěna v interiéru kuchyně, ale také jídelně, aby se na ní atraktivně prezentoval jídelní stůl či další vybavení. Dekorativní stěny jsou perfektním pozadím pro veškeré vybavení v interiéru kuchyně a jídelny.

Chcete-li vnést moderní design, můžete se rozhodnout pro módní stěny z pohledového betonu, které dodají aranžmá industriální charakter. Dekorativní kámen, bílá cihla a přírodní a další materiály se budou dobře prezentovat v kuchyni a jídelně v moderním provedení nebo interiérech ve skandinávském stylu. Existuje mnoho nápadů na dekoraci stěn. V tomto článku vám představíme nejzajímavější návrhy na zajímavé uspořádání stěny v jídelně. Design jídelny totiž vyžaduje zdobení zdi nad jídelním stolem, bez ohledu na to, v jakém stylu je uspořádaná.

Jídelní sety- Baumax.cz


V tomto článku:

1. Cihla jako zajímavý nápad pro uspořádání stěny v jídelně

2. Zrcadlo – elegantní dekorace na zeď do obývacího pokoje a jídelny

3. Tapeta – nadčasová dekorace na zeď

4. Neobvyklé použití tapety – tapeta v rámu

5. Dekorativní stěna s fotogalerií – fotorámečky

6.  Jakou barvu zvolit na stěnu do jídelny?

7. Zajímavá alternativa k oblíbeným aranžmá na zeď



Cihla jako zajímavý nápad pro uspořádání stěny v jídelně

Surová povrchová úprava se bude skvěle hodit do minimalistických a industriálních interiérů. Hodí se do zdobení prostorných interiérů, kde se nemusíte bát vizuálního efektu stísněného prostoru. Červené nebo bílé cihly na jedné zdi budou například perfektním pozadím pro stůl ze dřeva nebo skla. K takové stěně v jídelně můžete umístit nejen stůl, ale i stylově ladící elegantní komody. Moderní povrchová úprava stěny v jídelně s použitím cihly může být také skvělým pozadím pro dekorace, jako jsou obrazy, zrcadla, rámy, květiny. Cihla na zeď je vhodná k vytvoření zajímavé dekorace na zeď v mnoha stylech aranžmá, například lze ji použít do kuchyně a jídelny ve skandinávském a boho aranžmá.

Zrcadlo – elegantní dekorace na zeď do obývacího pokoje a jídelny

Zavěšení zrcadla nad stolem v jídelně dodá místnosti elegantní charakter, ale rovněž ji opticky zvětší a prosvětlí. Stěnu si můžete ozdobit například zrcadlem v bohatě zdobeném zlatém nebo stříbrném rámu. Bude to jedinečná dekorace, která zapadne do celostní stylizace. Takové uspořádání stěny se zrcadlem se obzvlášť hodí, pokud je jídelna zařízená v anglickém, klasickém a glamour aranžmá. Je důležité vybrat nástěnné zrcadlo tak, aby ladilo k aranžmá jídelní části obývacího pokoje či kuchyně. Pokud je zrcadlo bez rámu nebo s černým hladkým rámem, můžete ním ozdobit interiér kuchyně či jídelny zařízený v minimalistickém nebo loftovém provedení.

Jídelní sety- Baumax.cz

Tapeta – nadčasová dekorace na zeď

V jídelně je zajímavým řešením rovněž tapeta na celou zeď. Taková dekorace dokáže zcela změnit interiér a atraktivně ozdobit jídelní kout. Můžete si vybrat 3D tapety a vytvořit tak efekt hloubky. Nástěnné tapety mohou mít také různé struktury, vzory a barvy. Stačí zvolit zajímavý barevný akcent a vytvořit tak krásnou výraznou dekoraci, která upoutá pozornost a zatraktivní celé aranžmá. Pamatujte, že se nevyplatí dávat tapety na všechny stěny, to by mohlo být příliš potlačující, ale jen přímo na zeď u stolu. Jinak to může způsobit chaos a přitlačit interiér.

Neobvyklé použití tapety – tapeta v rámu

Zajímavým řešením mohou být tapety v rámu, kdy místo pokrytí celé plochy tapetou ji můžete nalepit jen na vybraná místa. Dalším krokem bude orámování těchto ploch lištami ve zvolené barvě. Lze použít i barvu, jaká byla použita na zeď, aby nevznikl přílišný chaos.

Dekorativní stěna s fotogalerií – fotorámečky

Jídelna je ideálním místem pro vytvoření fotogalerii na zeď. Zavěšení fotorámečků je pravděpodobně nejoblíbenějším a také nejjednodušším způsobem, jak ozdobit stěnu v této místnosti. Velký výběr rámů různých tvarů a barev usnadní volbu těch nejlepších pro váš interiér. Důležité je také pozadí, na kterém budou fotorámečky viset, protože celé aranžmá by mělo být v jednom stylu a konzistentní.

V moderní jídelně se hodí zavěsit fotogalerii na zeď z betonu, což je velmi módní prvek výzdoby. Betonové zdi lze vytvořit nejen v industriálních interiérech. Hodí se do různých aranžmá. K tomu stačí jen vhodně sladit nábytek, jako je stůl a židle, a zvolit příslušné osvětlení nad stůl.

Jídelní sety- Baumax.cz

Jakou barvu zvolit na stěnu do jídelny?

Když hledáte způsob, jak zajímavým způsobem uspořádat stěnu v jídelně, nemůžete opominout samotné nástěnné barvy. Výběr správných nátěrů a tapet má velký vliv na vzhled celé místnosti a na pohodu členů domácnosti. Proto vyplatí se dobře rozmyslet, jakou barvu do kuchyně či jídelny zvolíte.

Pokud je váš interiér malý, vyhýbejte se příliš tmavým barvám stěn, které mohou ještě zesílit dojem stísněnosti. Takový tmavý a stísňující interiér jistě nebude vhodný pro trávení času společně s rodinou u stolu. Toto je oblast, která si rozhodně zaslouží pozornost, proto v malé jídelně, kde se u stolu schází celá rodina nejen u jídla, ale kde si děti často dělají domácí úkoly, světlé odstíny fungují mnohem lépe. Ideální volbou bude jak bílá, béžová, tak i modrá, světlá žlutá či růžová. Pomocí takových barev místnost opticky zvětšíte a prosvětlíte, a vy se v ní budete cítit příjemně.

V kuchyni, otevřené do obývacího pokoje, nebo v případě velkého a navíc světlého prostoru máte mnohem více možností pro uspořádaní zdí. Zde nemusíte tolik řešit barvu nátěrů či tapet. Pokud se vám líbí výrazné, šťavnaté barvy, jako je červená, zelená, fialová, hnědá můžete je v takových interiérech snadno použít na zeď za stolem. Výběr je omezen pouze vaší představivostí a stylem interiéru. I když všechno je věcí vkusu a osobních preferencí. Pomocí vhodně zvolených doplňků zatraktivníte celé aranžmá. Ovšem vždy je nutné zachovat k nim barevnou konzistenci.

Zajímavá alternativa k oblíbeným aranžmá na zeď

Velmi zajímavých efektů lze dosáhnout dokončením stěn, pokud si je obložíte kamenem, dřevem, panely nebo korkem. Tak upravená stěna v kuchyni či jídelně dodá místnosti neuvěřitelné teplo a útulnost. Další výhodou je to, že zlepší se i akustika místnosti.

Hlavní předností kamene je obrovské množství textur, barev a vzorů na výběr, co umožňuje jej použít do jakéhokoliv stylu aranžmá. Kromě této hlavní, další výhodou je, že stěny obložené kamenem nebo dřevem jsou pevné, odolné a vypadají velmi elegantně.

Mnohem levnějším řešením, které se díky tomu používá mnohem častěji, je dokončit stěnu v jídelně sintrovými nebo velkoformátovými kamennými obklady, které dokážou imitovat libovolně vybraný materiál. Dokážou imitovat mramor nebo dřevo, a přitom jsou odolné a velmi snadno se udržují v čistotě. Takové materiály lze použít nejen v jídelně, ale také na stěnách v obývacím pokoji, kuchyni, a dokonce i v předsíni. Jejich použití na několika místech vytvoří doma konzistentní uspořádání.

Moderním řešením jsou také lamelové stěny. Lamely na stěnách vypadají velmi stylově a elegantně.

Jídelní sety- Baumax.cz

 


 

NECHTE SE INSPIROVAT!


Lavice s úložným prostorem před postel v ložnici


Jak zařídit obývací pokoj v panském stylu?


Jaký materiál vybrat na závěsy? Nejmódnější tkaniny


 

Zpět