V jaké výšce zavěsit zrcadlo v koupelně?

28.07.2024

Atraktivní a krásně zařízená koupelna bude prostorem, který budeme raději navštěvovat nejen pro provedení každodenní hygieny, ale také k relaxační koupeli a odpočinku po náročném dni. Krásná koupelna znamená atraktivně upravené stěny a podlahy, funkční vybavení a doplňky, které zvyšují estetiku a komfort užívání. Zrcadlo je proto velmi důležitým prvkem výzdoby koupelny. Umožňuje nejen upravit a zkontrolovat svůj vzhled, vytvořit dokonalý make-up, nebo uvázat kravatu, ale také umožnuje opticky zvětšit a zesvětlit místnost.

Při zařizování koupelny často nastává problém, v jaké výšce zavěsit koupelnové zrcadlo. Rozhodnutí o vhodném umístění zrcadla je důležité jak z funkční, tak estetické stránky. Jak a v jaké výšce zavěšit zrcadlo nad umyvadlem a v jaké výšce nejlépe umístit zrcadlo, pokud jej chcete umístit i na další stěnu koupelny? Odpověď najdete níže.

V jaké výšce zavěsit zrcadlo v koupelně?


V tomto článku:

1. Jak vysoko umístit zrcadlo nad umyvadlem v koupelně?

2. Optimální výška koupelnového zrcadla nad umyvadlem a funkčnost místnosti

3. Jak zavěsit zrcadlo v koupelně? Estetika a funkčnost

4. Jak a v jaké výšce nainstalovat zrcadlo do koupelny? Souhrn



Jak vysoko umístit zrcadlo nad umyvadlem v koupelně?

Níže uvedená grafika dokonale zobrazuje, jak nejlépe zavěsit koupelnové zrcadlo. Rozměry tam uvedené umožňují uživatelům s různou výškou pohodlně používat umyvadlo a zároveň se svobodně prohlížet v zrcadle.

Jak vysoko umístit zrcadlo nad umyvadlem v koupelně?

Kde a v jaké výšce zavěsit koupelnové zrcadlo?

V jaké výšce je nejlépe zavěsit koupelnové zrcadlo? Nejdůležitější je, aby spodní okraj zrcadla byl alespoň 10 cm nad umyvadlem. Proč? Vzhledem k tomu, že voda obvykle cáká na zrcadlo, v této výšce nebudeme se muset obávat otírání a leštění zrcadla po každém mytí rukou. Zrcadla zavěšená těsně nad umyvadlem znamenají častější úklid. Nejlepší je však zavěsit zrcadlo ve výšce 20 - 30 cm nad umyvadlem.

Nesmírně důležité je rovněž zavěsit koupelnové zrcadlo do úrovně očí uživatelů. Jaká je to výška? Obvykle to znamená, že spodní okraj zrcadla bude zavěšen 115 - 125 cm nad podlahou a horní okraj zrcadla bude 190 - 210 cm vysoký. Samozřejmě hodně záleží na velikosti zrcadla, které máme.

Jak správně nastavit výšku zrcadla?

Otázka výšky umístění zrcadla však není tak jednoduchá. Jen zrcadlo namontované ve vhodné výšce bude funkčním prvkem vybavení. Na co si dát pozor při montáži zrcadel v koupelně? Podívejme se, na co ještě si dát pozor.

Jak správně nastavit výšku zrcadla?

Optimální výška koupelnového zrcadla nad umyvadlem a funkčnost místnosti

První věcí, kterou je třeba zvážit, je funkčnost zrcadla v koupelně. Zrcadlo je nejen dekorativním prvkem, ale především praktickou pomůckou pro každodenní péči. Aby bylo možné jeho pohodlné používání, je důležité, aby bylo zrcadlo umístěno ve vhodné výšce

V jaké výšce nainstalovat zrcadlo?

Téma výšky zrcadla je široké a jak jsme již zmínili, je důležité, aby zrcadlo bylo v úrovni očí. Nejdůležitějším kritériem je, že zrcadlo by mělo být umístěno dostatečně nízko, aby osoba stojící před ním snadno viděla celý jeho odraz, včetně obličeje a horní části těla. V ideálním případě by měl být odraz obličeje v úrovni očí uživatele, což zajistí pohodlné mytí obličeje, holení či líčení. Standardně to znamená umístění středového bodu zrcadla ve výšce přibližně 150–160 cm nad podlahou. Výška zrcadla by proto měla být taková, aby se jej dalo pohodlně používat.

Jak přizpůsobit zrcadlo výšce uživatelů?

Pokud koupelnu využívají lidé různého vzrůstu, můžete zvážit umístění dvou zrcadel v různých výškách nebo použití zrcadla s nastavitelnou výškou a úhlem. To vám umožní přizpůsobit zrcadla potřebám každé osoby v rodině. Montážní výška velkého zrcadla bude v tomto případě o něco méně důležitá než montážní výška malého koupelnového zrcadla.

Vhodná výška zrcadla je proto stejně důležitá jako vhodná výška instalace.

Optimální výška koupelnového zrcadla nad umyvadlem a funkčnost místnosti

Jak zavěsit zrcadlo v koupelně? Estetika a funkčnost

Při výběru správné výšky instalace koupelnového zrcadla hraje důležitou roli kromě funkčnosti také estetika a design. Zrcadlo je často důležitým dekorativním prvkem, který může ovlivnit celkový vzhled místnosti.

Optimální výška umístění zrcadla a uspořádání koupelny

Důležité je, aby zrcadlo proporčně ladilo se zbytkem koupelnového aranžmá. To znamená, že by nemělo být ani příliš velké, ani příliš malé ve srovnání s jinými prvky, jako je umyvadlo, pracovní deska nebo koupelnové skříňky. Zrcadlo by mělo harmonicky splývat s celkem. To je důležité zejména v případě zarámovaných zrcadel, protože výrazný zrcadlový rám bude v prostoru viditelným prvkem. V případě fazetových zrcadel se můžeme rozhodnout pro větší modely, nebo i ta pokrývající celou šířku stěny.

Instalace a umístění koupelnového zrcadla

Rozhodnutí umístit zrcadlo na stěnu nebo nad umyvadlo může ovlivnit jeho výšku. Pokud je zrcadlo namontováno na stěnu, můžete si vybrat libovolnou výšku, která odpovídá očekávání uživatele. Pokud má však být zrcadlo umístěno nad umyvadlem, vyplatí se zvolit standardní výšku, která umožní pohodlné používání umyvadla.

Když chceme zavěsit dekorativní zrcadlo

V některých případech může zrcadlo být dekorativním akcentem. Pak může být jeho umístění libovolné a závisí na estetických preferencích majitele koupelny. Lze jej pak umísit na stěně jako ústřední bod uspořádání koupelny nebo dokonce na stropě, pokud se hodí k celkovému stylu aranžmá místnosti.

Jak zavěsit zrcadlo v koupelně? Estetika a funkčnost

Jak a v jaké výšce nainstalovat zrcadlo do koupelny? Souhrn

Výška, ve které by mělo být zrcadlo v koupelně zavěšeno, závisí především na funkčnosti a estetice. Pro pohodlné používání je důležité umístit zrcádlo do správné výšky, tedy nejlíp do úrovně očí. Vyplatí se však i jeho umístění přizpůsobit celkovému vzhledu a uspořádaní koupelny s přihlédnutím k proporcím, stylu aranžmá a individuálním preferencím.

Koneckonců je to naše koupelna a měli bychom se v ní cítit příjemně a pohodlně.

Zpět