Systémy rozkládání čalouněného nábytku – co to je a čím se liší?

24.05.2024

Při výběru nábytku do vašeho interiéru je jednou z klíčových vlastností, které stojí za zvážení, nejen elegantní design, ale především v případě čalouněného nábytku také funkčnost. Nábytek, který je funkční i pohodlný, není jen estetickou ozdobou interiéru, ale je praktický i při každodenním používání. Ať už se jedná o rohovou pohovku do obývacího pokoje nebo rozkládací pohovku do pokoje pro teenagera, vyplatí se vybrat nábytek, který se pohodlně používá a zajišťuje příjemnou relaxaci. Co je tedy funkčnost čalouněného nábytku? Jde především o ergonomický tvar a odpovídající rozměry, velkou spací plochu, rychlý a snadno ovladatelný rozkládací mechanismus, přídavný kontejner na lůžkoviny, područky a opěrky hlavy. Díky těmto vlastnostem jsou sedací soupravy pohodlné a snadněji se používají.

Systémy rozkládání čalouněného nábytku – co to je a čím se liší?


V tomto článku:

1. Výhody rozkládacích mechanismů pro čalouněný nábytek

2. Různé rozkládací systémy pro sedací soupravy s funkcí spaní

3. Sedací soupravy s funkcí spaní se systémem Click-Clack

4. Sedací soupravy se systémem Puma

5. Rozkládací sedací soupravy vybavené systémem Delfin

6. Rozkládací mechanismus DL pro rozkládání rohových sedacích souprav a dalšího čalouněného nábytku

7. Další typy rozkládacích mechanismů čalouněného nábytku: belgický automatický a italský systém rozkládání pohovek



Výhody rozkládacích mechanismů pro čalouněný nábytek

Rozkládací mechanismy u tohoto nábytku mají významný vliv na každodenní používání. Při konstrukci různých typů systémů se bere v úvahu především jednoduchost použití a ergonomická řešení. Tyto mechanismy jsou navrženy tak, aby fungovaly hladce a bez problémů, což eliminuje potřebu velké fyzické námahy. Díky tomu mohou tento nábytek snadno používat i starší lidé a děti, a to bez nutnosti speciálních znalostí nebo velké fyzické síly. Jejich způsob ovládání navíc zohledňuje omezený obytný prostor, umožňuje jej maximálně využít a zajistit pohodlnou relaxaci.

Některé moderní rozkládací mechanismy čalouněného nábytku, jako jsou sedací soupravy s funkcí spaní, rozkládací pohovky nebo rozkládací rohové sedací soupravy, jsou vybaveny doplňkovými funkcemi, jako je automat, tj. kováním pro pohodlné otevírání, automatické zavírání nebo uzamykací systémy, které zajišťují stabilitu a bezpečnost užívání. Díky tomu jsou nejen praktické, ale i estetické a bezpečné pro celou rodinu.

Výhody rozkládacích mechanismů pro čalouněný nábytek

Různé rozkládací systémy pro sedací soupravy s funkcí spaní

Dostupné rozkládací systémy nabízejí rozmanitost a inovativní přístup, který zajišťuje snadné použití, komfort používání a efektivní využití prostoru v čalouněném nábytku. Mezi nejoblíbenější rozkládací mechanismy čalouněného nábytku a sedacích souprav s funkcí spaní patří: systém click-clack, systém puma, DL systém nebo delfin. Každý z nich má řadu výhod a jejich použití závisí na modelu nábytku a jeho účelu. Systém click-clack je klasický a univerzální systém, který je znám svou schopností rychle přeměnit pohovku na postel. Systém Puma se vyznačuje pohodlným použitím a funkčností. Oblíbený je především u rohových sedacích souprav a větších sedacích souprav. Systém DL nabízí stabilitu a pohodlí díky speciálním mechanismům, které umožňují snadné rozkládání a skládání nábytku vytažením sedáku dopředu a poté sklopením opěradla. Delfin se často používá v menších pohovkách a křeslech, vyznačujících se jednoduchostí a ergonomickým designem. Spočívá ve vysunutí zásuvky spod sedáku a vytažení z ní matrace.

Různé rozkládací systémy pro sedací soupravy s funkcí spaní

Sedací soupravy s funkcí spaní se systémem Click-Clack

Rozkládací sedací soupravy s mechanismem click-Clack jsou praktickým řešením, které kombinuje funkci spaní s ekonomickým využitím prostoru. Mechanismus click-clack vám umožňuje snadno a rychle přeměnit nábytek na pohodlné lůžko zvednutím sedáku nahoru, dokud neuslyšíte charakteristický zvuk „cvaknutí klik-klak“, a následným sklopením dolů. Rozměry plochy na spaní bývají přibližně 120 x 190 cm. Toto je obzvláště oblíbený mechanismus pro rozkládací sedací soupravy nebo rozkládací pohovky. Některé modely tohoto typu rozkládacích pohovek jsou navíc vybaveny kontejnerem na lůžkoviny, který umožňuje pohodlné uložení přikrývek, polštářů a lůžkovin a šetří místo ve skříních nebo zásuvkách. Díky tomu je rozkládací systém clik-clack oblíbenou volbou do menších bytů, pokojů pro hosty nebo do pokojů pro mládež, kde je důležitá flexibilita ve využití prostoru a poskytnutí dalšího místa na spaní.

Sedací soupravy s funkcí spaní se systémem Click-Clack

Sedací soupravy se systémem Puma

Rozkládací mechanismus Puma je inovativní řešení používané především u čalouněného nábytku, jako jsou sedací soupravy a rohové sedací soupravy s funkcí spaní. Vyznačuje se pohodlným a jednoduchým rozkládacím mechanismem, který umožňuje přeměnit pohovku na postel a naopak. V systému Puma je sedák pohovky vytažen dopředu a jeho místo je vyplněno měkkou matrací, čímž vzniká rovná plocha na spaní. Tento způsob rozkládání je jednoduchý a intuitivní, díky čemu je nábytek s tímto rozkládacím mechanismem velmi praktický. Kontejner na lůžkoviny se nejčastěji skrývá v bočních částech rohových sedacích souprav nebo pohovek a umožňuje tak udržovat pořádek. Sedací soupravy se systémem Puma jsou perfektní volbou do obývacího pokoje nebo pokoje pro hosty.

Sedací soupravy se systémem Puma

Rozkládací sedací soupravy vybavené systémem Delfin

Tento způsob rozkládání čalouněného nábytku se často používá u malých rozkládacích sedacích souprav, křesel nebo rohových sedacích souprav s funkcí spaní. Tento typ nábytku se vyznačuje jednoduchostí a ergonomickým designem, který umožňuje snadnou přeměnu sedačky do polohy na spaní. V případě rozkládacího systému Delfin se zásuvka vysouvá spod sedáku a nahoru vytahuje matrace, čímž vzniká rovná plocha na spaní. Tento jednoduchý mechanismus umožňuje rychle a efektivně měnit účel nábytku, což je praktické zejména v místnostech, kde je potřeba flexibilně využít prostor. Takovou rohovou pohovku snadno postavíte i ke stěně. Stejně jako u nábytku se systémem Puma bývá kontejner na lůžkoviny umístěn v boční části.

Rozkládací sedací soupravy vybavené systémem Delfin

Rozkládací mechanismus DL pro rozkládání rohových sedacích souprav a dalšího čalouněného nábytku

Systém DL je pevný a pohodlný rozkládací mechanismus používaný v čalouněném nábytku, který umožňuje přeměnit pohovku, rohovou pohovku nebo křeslo na postel. Vyznačuje se snadností použití a stabilitou. U systému DL se sedák vytáhne dopředu a následně sklopí opěradlo. Tato rovná a stabilní plocha na spaní o rozměrech minimálně 140 x 200 cm zajišťuje pohodlný spánek, co je důležité pro uživatele nábytku s funkcí spaní. Některé modely nábytku se systémem DL mohou být vybaveny kontejnerem na lůžkoviny, obvykle umístěným ve spodní části nábytku. Díky tomu lze tento prostor efektivně využít uložením dek nebo lůžkovin.

Rozkládací mechanismus DL pro rozkládání rohových sedacích souprav a dalšího čalouněného nábytku

Další typy rozkládacích mechanismů čalouněného nábytku: belgický automatický a italský systém rozkládání pohovek

Belgický systém rozkládání čalouněného nábytku je známý svými pokročilými mechanismy, které umožňují rychlou a plynulou přeměnu sedačky na místo na spaní. Lze jej ovládat manuálně nebo elektricky, což poskytuje uživatelům pohodlí a rychlé rozložení sedačky. Systém se vyznačuje ocelovou nebo hliníkovou konstrukcí, na které je umístěna pěnová matrace. Tato konstrukce ukrytá v sedáku se rozkládá vytažením složené konstrukce dopředu a jejím rozložením. Výhodou výběru rozkládací pohovky s belgickým systémem je lehkost konstrukce a snadné rozkládání.

Moderní rozkládací sedací soupravy s italským systémem mají podobně jako belgický systém celý mechanismus schovaný pod sedákem. Podobně se rozkládá i nábytek a celek se opírá na kovových nožičkách. Nevýhodou může být nedostatek kontejneru na lůžkoviny, zejména pro lidi, kteří potřebují další úložný prostor.

Zpět