Nadčasová bílá v interiérech – příklady aranžmá

29.12.2022

Bílá je nejrozšířenější barvou v interiérovém designu. Hodí se do jakéhokoliv interiéru, a může být dobrým základem pro různé stylizace. Nejen stěny se natírají bílou barvou, také podlahy a nábytek, zařízení či doplňky jsou v bílé barvě. Bílá barva je univerzální a nadčasovou barvou, ochotně používanou v jakémkoliv stylu uspořádání. Bude fungovat prakticky v každé místnosti. Kde je nejlepší použít tuto univerzální barvu? S jakými dalšími barvami jej lze kombinovat? Jakým interiérům nejvíce prospěje, když se v nich použije bílá? Odpovědi na tyto a mnohé další otázky najdete v tomto článku.

Pohovky- Baumax.cz


V tomto článku:

1. Bílá v uspořádání interiéru

2. Bílé stěny v interiéru

3. Nadčasová bílá na podlaze

4.  Bílý nábytek v uspořádání domu a bytu

5. Bílá v kombinaci s jinými barvami



Bílá v uspořádání interiéru

Bílé interiéry jsou nádherné. Aranžmá s bílou v hlavní roli se používají již dlouhou dobu. Tuto barvu používá mnoho klasických interiérů. Moderní interiéry, jako jsou například ty v minimalistickém stylu, jsou také uspořádány v bílé barvě. Je to způsobeno její univerzálností, jednoduchostí a čistotě, která se hodí právě pro tento styl. Bílá barva se objevuje v různých odstínech a její univerzálnost umožňuje ji použít prakticky kdekoliv.

Bílá se v interiérech objevuje především na stěnách, podlaze nebo nábytku. Můžeme si vybrat z mnoha možností, ale vyplatí se bílou prolomit dalšími barvami, díky nimž se interiéry stanou zajímavějšími a méně jednotvárnými. Jednotně bílé interiéry mohou vytvořit nudné, či přiliš sterilní aranžmá, a proto, pokud se pro bílou jako vedoucí rozhodnete, je vhodné ji rozbít jinými barvami. Každý další odstín, například šedá navíc zdůrazní krásu bílého vybavení či povrchové úpravy v interiérech. Vybrat si můžete různé doprovodné barvy, které se k ní nejlépe hodí, a to jak tlumenější, tak výraznější, nebo třeba přírodní dekory: dřevo, kámen, mramor nebo travertin. Zdůrazníte tak styl, který jste vybrali pro uspořádání obývacího či jiného pokoje.

Pohovky- Baumax.cz

Bílé stěny v interiéru

Nejjednodušším a nejtradičnějším způsobem, jak zavést bílou do interiéru, bude jistě vymalování stěn na bílo. Bílé stěny jsou nejen nadčasové a univerzální v jakékoliv místnosti, ale také ji opticky zvětšují. Tato úprava se s oblibou používá do malých místností nebo všude tam, kde chcete prostor optický zvětšit. Obývací pokoj v bílé barvě udělá dobrý dojem, a zároveň bude vypadat prostorněji a světleji. Fungovat zde budou rovněž jak velmi světlé odstíny šedé, tak béžové, které se v prostoru prolinou.

Bílé stěny se ovšem hůře udržují v čistotě, a proto je tak důležité používat v interiéru kvalitní barvy. Pokud chcete kuchyň, koupelnu nebo dětský pokoj vymalovat na bílo, je dobré použít latexové barvy, které jsou odolné vůči mytí a drhnutí. Ty zajistí, že krásná bílá s vámi zůstane na dlouho. Interiér, který je vymalován na bílo, by se měl pravidelně udržovat, čistit a čas od času osvěžit, aby byla bílá stále atraktivní.

Nadčasová bílá na podlaze

O něco méně často se používá řešení, kdy se bílá dává na podlahu. I když jsou takové interiéry velmi světlé, málokdo se k takovému kroku odhodlává. V interiérech lze bílou podlahu získat položením bílých podlahových dílců (laminátových nebo vinylových) nebo bílé keramické dlažby. Ta poslední má tu výhodu, že se snadno udržuje v čistotě.

K bílé podlaze ladí výrazné kontrastní kombinace, kdy je na bílém podkladu podlahy umístěn tmavší nábytek a tmavé doplňky.

Bílý nábytek v uspořádání domu a bytu

Bílou barvu lze zavést do interiéru i pomocí příslušného vybavení. Bílý nábytek si získává čím dál větší oblibu. Používá se v klasických aranžmá, interiérech ve skandinávském nebo shabby chic stylu. Bílá se v takových interiérech často kombinuje s pudrově růžovými doplňky v pudrově růžové barvě nebo s textiliemi, ve kterých převládají zemité barvy anebo šedá.

Bílý nábytek se také často vyskytuje v moderních, minimalistických interiérech. Snadno tak docílíte zajímavého efektu, obzvlášť pokud použijete nábytek v provedení ve vysokém lesku z bílé nábytkové desky. Lze s jeho pomocí zařídit kuchyň, obývací pokoj či ložnici.

Křeslá- Baumax.cz

Bílá v kombinaci s jinými barvami

Nápad uspořádat celou místnost v bílé se může ukázat jako opravdu špatný. I přes to, že je bílá nádherná barva a velmi univerzální, je třeba ji používat tak, aby její nadměrné množství v místnosti ne způsobil nudu a pocit přespřílišné sterility. Bílou je dobré zavést do jednoho nebo maximálně dvou výše zmíněných prvků. Uspořádání je vhodné oživit pomocí barevných doplňků, vhod přijdou i jemné látky a přírodní materiály.

Bílou je dobře rozbít doplňky. Barevné doplňky se nejen budou skvěle prezentovat v univerzálním uspořádání, díky nim je také snadné změnit styl aranžmá a dodat místnosti osobitý charakter.

Pokud jste se rozhodli pro sněhově bílé stěny nebo podlahy, bude dobré je doplnit nábytkem v tmavším provedení. Takové uspořádání bude fungovat v jakémkoli stylu aranžmá a pomůže vytvořit v interiérech atraktivní a neobvyklou stylizaci. Do obývacího pokoje v bílé je dobré umístit barevnou pohovku. Pokud máte zájem o tlumenější varianty, vzdejte se velmi intenzivních barev a volte více neutrální odstín: béžový nebo šedý. Taková úprava a výběr nábytku v těchto barvách se vám může osvědčit zejména v případě interiérů ve skandinávském nebo japandi stylu, který se charakterizuje přírodními barvami nábytku a uspořádání.

Bílou barvu se rovněž vyplatí zavést do jídelny. Do takových interiérů je dobré umístit světlý dřevěný stůl a barevné, čalouněné židle. Pokud je jídelna uspořádaná v obývacím pokoji, vyplatí se, aby židle do obývacího pokoje měly podobnou barvu čalounění jako pohovka, sedací souprava či rohová pohovka. Prostor se díky tomu bude zdát zajímavější, ucelenější a lépe komponovaný.

V bílé barvě mohou být také uspořádány elegantní, pohodlné ložnice. Bílá barva uklidňuje a napomáhá k relaxaci, proto bude odpočinek opravdu příjemný. Bílou do ložnice můžete zavést v podobě bílých stěn, ale i v doplňcích – pověste bílé závěsy, použijte bílé povlečení, přidat můžete i bílé polštáře. Pokud jste se v doplňcích rozhodli pro bílou, barva stěn by se měla mírně lišit – dobře poslouží šedá, béžová anebo lomená bílá. Prostor můžete oživit i pudrově růžovou a vybavením v dekoru přírodního dřeva.

Bílá působí dokonale i v kuchyni - kuchyně v bílé barvě je řešení, lahodící oku a funguje zejména v případě malých místností. Tato barva stěn prosvětlí interiér, ale i prostor opticky zvětší. V uspořádání kuchyňských místností jde o nadčasové a chytré řešení. Bílá by měla být prolomená šedým nábytkem. Skvěle poslouží rovněž ve spojení s černou nebo modrou, zejména v moderních aranžmá. Výrazné barvy ve spojení s bílou jsou perfektní kombinací pro neobvyklá aranžmá, např. pop-art nebo art deco.

Pohovky- Baumax.cz


 

NECHTE SE INSPIROVAT!


Jaká rohová pohovka do obývacího pokoje v new york stylu -představujeme nejzajímavější trendy roku 2022


Malá rohová pohovka se spací funkcí


Pohovky na spaní – kde budou fungovat?


 

Zpět