Je černá kuchyně praktická? Fakta a mýty o černém kuchyňském nábytku

16.12.2022

Černá kuchyně, ať už se vám líbí nebo ne, je unikátní řešení, a alternativa k bílým, béžovým a šedým kuchyním, tedy všem barvám, které v posledních letech dominují v našich interiérech. Kuchyně v černé barvě sice potěší a inspiruje, ale zároveň vzbuzuje určité obavy související s používáním a údržbou.

Je trendy černá kuchyňská linka praktická? Vyplatí se následovat módní trendy a rozhodnout se pro takové řešení? Jak ji aranžovat, a jaké barvy či doplňky k ní nejvíce ladí? V tomto článku se vám pokusíme na tyto a další otázky odpovědět. Najdete zde také, jak fakta, tak mýty, které se týkají černé kuchyňské linky, a které souvisí s jejím každodenním používáním. Pokud byste rádi vsadili na černou kuchyňskou linku v aranžmá, ale stále váháte, nebo máte jisté obavy, podívejte se, co o ní říkají naši odborníci. Navíc máme pro vás inspirace, jak můžete takovou kuchyň aranžovat, aby vás její elegantní vzhled těšil co nejdéle.

Kuchyňské linky- Baumax.cz


V tomto článku:

1. Černá kuchyně – vyplatí se vsadit na takové řešení?

2. A co funkčnost?

3. Jaký materiál je vhodný na kuchyňský nábytek v černém provedení

4. Ideální materiál pro černé kuchyňské skříňky

5. Černé kuchyňské linky - pro koho?

6. Černá kuchyňská linka v kombinaci se dřevem

7. Osvětlení a doplňky do černé kuchyně


 


Černá kuchyně – vyplatí se vsadit na takové řešení?

Móda na černé kuchyně v poslední době nabírá na síle. Není divu, když víte, že interiér v této barvě vypadá mimořádně elegantně a originálně. Černá barva dodává interiéru hloubku a činí jej tajemným a zajímavým.

S rostoucím zájmem o černou barvu v uspořádání kuchyně se objevily četné otázky a pochybnosti. Je černá kuchyně praktická? Nebude to dělat problémy při každodenním používání a čištění? Jsou to důležité otázky, a proto stojí za to, na ně najít odpovědi.

Kuchyňské linky- Baumax.cz

A co funkčnost?

Kuchyňská linka v černé barvě vypadá opravdu efektně, bohužel nelze upřít, že na čelech v této barvě je obzvlášť vidět špína. Na černé barvě je vidět i malé množství prachu, mastných skvrn a jiných nečistot objevujících se v kuchyni při vaření. Otisky prstů, cákance, šmouhy se mohou stát prokletím mnoha hospodyněk. Je ale v tomto ohledu praktičtější bílá, červená, modrá nebo šedá kuchyně? Ne. Stejně tak jsou na nich vidět otisky a skvrny. Klíčem je zde pravidelný a systematický úklid.

Pokud se na kuchyni podíváme s pohledu praktičnosti, téměř žádný materiál se nezdá být dokonalý. Každý má své nevýhody a každý se ušpiní. Možná tedy stojí za to dát na jednu mísu vah praktičnost a na druhou moderní interiér v souladu s nejnovějšími trendy a ověřit si, jakým směrem se váha naklání v našem případě?

Jaký materiál je vhodný na kuchyňský nábytek v černém provedení

Existují vlastnosti, které mohou výrazně ovlivnit funkčnost nábytku – včetně toho černého. Jedním z nich je materiál výroby. A tady je důležitá novinka – moderní kuchyně 21. století často nabízejí řešení, která budou opravdu velmi funkční.

Kuchyně v černé barvě může být dobrým řešením!

Zde tedy boříme první a největší mýtus, že vybavení, jako je kuchyně v černé barvě není praktická. Tmavá kuchyňská linka může být funkční. Podmínkou je vhodně zvolený materiál výroby.

Ideální materiál pro černé kuchyňské skříňky

Během navrhování kuchyně a kuchyňské linky se vyplatí dobře se seznámit s materiálem dokončení čel. Máte tak možnost vybrat ten, který vám bude nejvíce vyhovovat.

Černé kuchyňské linky v nejnovějších kolekcích dostupných v nabídce BauMax jsou k dispozici v matném, polomatném a lesklém provedení. Každé řešení má své výhody, ale také nevýhody. Černá kuchyňská linka ve vysokém lesku podle nás má trochu více nevýhod oproti matné.

Na lesklé kuchyňské lince jsou cákance a otisky prstů více viditelné. Na druhou stranu lesklá čela se snadněji čistí. Matné provedení je v tomto ohledu mnohem náročnější na údržbu. Pokud chceme černou kuchyni udržet v bezvadném stavu, jediným správným řešením je pravidelná údržba a správná péče, třeba používání vhodných čisticích přípravků.

Kuchyňské linky- Baumax.cz

Černé kuchyňské linky - pro koho?

Černé kuchyňské linky budou skvělým řešením pro interiéry navržené v loftovém, minimalistickém a moderním stylu. Ušlechtilá barva dřeva v kombinaci s matnou černou barvou čel krásně zdůrazní strohost industriálních interiérů.

Černá kuchyně je také návrhem pro interiéry v koloniálním a retro stylu. Ve spojení se světlými doplňky vytvoří klimatický a nadčasový interiér.

Stojí za to připomenout, že černá není vhodná do  malých interiérů, může je vizuálně snížit a přehlušit. Odborníci doporučují používat černou barvu pro uspořádání velkých prostorných interiérů. Je lepší ji ovšem používat s mírou.

Kuchyňská linka v černém provedení pro milovníky elegance a luxusu

Černá kuchyně se bude líbit každému, kdo má rád eleganci, moderní design a tmavé barvy. Někteří spojují monochromatické místnosti s extrémním minimalismem, ale to je mylný dojem.

Velmi módním trendem poslední sezóny jsou dvoubarevné kuchyně. Černobílá kuchyně s matnými čely bude nejlépe fungovat v minimalistickém stylu. Světlé dlaždice, černé dlaždice a kamenné nebo dřevěné pracovní desky tomu dodají kouzlo. Kombinace černé a bílé nebo černé a dřeva v moderních kuchyních je stylová a nadčasová.

Černá kuchyňská linka v kombinaci se dřevem

Dřevo a černá je ušlechtilá a nadčasová kombinace a jeden z nejžhavějších trendů posledních let. Dřevěný nábytek s černými čely dodá interiéru útulnost. Je moderní kuchyně s prvky dřeva vhodná kombinace? Určitě ano. Dřevo pěkně zakončí matná i lesklá čela. Pokud chceme, aby naše kuchyně měla jedinečnou, elegantní a zároveň útulnou atmosféru, bude kombinace černé se dřevem rozhodně trefou do černého!

Přestože bílá kuchyně vévodí v interiérech už léta, při pohledu na rostoucí popularitu černé se to může brzy změnit. Černá kuchyně se může brzy stát nejžhavějším interiérovým trendem, bez ohledu na to, jak je praktická či nikoliv.  

Malé kuchyně- Baumax.cz

Osvětlení a doplňky do černé kuchyně

Osvětlení a doplňky jsou dalším důležitým prvkem funkční černé kuchyně. Tmavý interiér oživí květiny umístěné na parapetu, desce stolu nebo ve stylových obalech na květiny. Černou v interiéru lze úspěšně rozbít světlými doplňky, ozdobami a drobnostmi. Na otevřené poličce můžete vystavit například elegantní porcelán. Ke klasické černé se skvěle hodí stříbrná, zlatá, pudrově růžová nebo zelená. Zlaté doplňky, vodovodní baterie nebo obklady dodají interiéru stylový a luxusní charakter. Nad pracovní desku a nad kuchyňský ostrůvek se vyplatí umístit velkou lampu. Prostor na vaření a mytí je potřeba také dobře osvětlit, stejně jako sporák, stůl a dřez.

Podívejte se na celou nabídku v kategorii Kuchyň a jídelna, jakou jsme pro Vás v BauMax připravili.

 


 

NECHTE SE INSPIROVAT!


Moderní nebo klasická - cesta k elegantní kuchyni


Sady kuchyňského nábytku – hotové kuchyňské linky. Kdy se vyplatí je pořídit?


Jakou vybrat podlahu k bílé kuchyni s dřevěnou pracovní deskou?


 

 

Zpět