Květnatá louka jako alternativa k trávníku

12.04.2024

Týdenní sekání trávníku, péče o trávník, jeho zavlažovaní a udržování atraktivního vzhledu je dřina a ne každý je schopen nebo ochoten takto pečovat o svou zahradu. Každý však chce, aby jeho zahrada vypadala atraktivně. Dá se skloubit atraktivní vzhled zahrady s minimem práce? Odpovědí na tuto otázku může být květnatá louka neboli květinový trávník, tedy zajímavé a ekologické řešení, jak mít krásné a pěstované trávníky.

Chcete dát své zahradě neobvyklý vzhled? Květinová louka vám to umožní, má mnoho výhod, proto se může stát opravdovým hitem! Podívejte se, čím se tento způsob úpravy krajiny vyznačuje, jak si květinovou louku založit a jak o ni pečovat.

Květnatá louka jako alternativa k trávníku


V tomto článku:

1. Jaké jsou výhody květnaté louky?

2. Jak založit květnatou louku?

3. Jak pečovat o květnatou louku? Jak se starat o květnatou louku?

4. Jak zatraktivnit květnatou louku v období předjaří?

5. Kde je nejlepší založit květnatou louku?

6. Jak vyznačit cestičky v květinovém trávníku?

7. Je květnatá louka řešení pouze pro velkou zahradu?



Jaké jsou výhody květnaté louky?

Květnatá louka je úprava, která se vyznačuje volností uspořádání a velkou rozmanitostí. Společenství různých druhů trav, květin a bylin vytváří barevný, vizuálně přitažlivý prostor. Porost květnaté louky může být poměrně vysoký, jde tedy především o okrasnou než užitkovou plochu.

Velkou výhodou květnatých luk bude jistě to, že vyžadují mnohem méně práce než klasický trávník. Květinový trávník se nemusí sekat jednou týdně, někdy stačí dvakrát a v případě speciálních travních směsí i jednou za sezónu! To je obrovská úspora času a práce pro ty, kteří si nemohou dovolit každotýdenní sekání a chtějí ušetřit výdaje za palivo do sekačky nebo elektřinu.

Milovníci ekologických řešení v navrhování zelených ploch jistě ocení skutečnost, když budou mít na zahradě květnatou louku. Takové řešení je přírodním způsobem uspořádání zahrady a zároveň možností vytvoření ekosystému plného života. Mezi květinami a trávami najdou své místo zvířata, hmyz, ptáci i drobní savci, zahrada se tak stane útočištěm různých druhů živočichů.

Květnaté louky jsou také nepostradatelným prvkem zahrad v anglickém stylu nebo zahrad uspořádaných v romantickém, venkovském a rustikálním stylu.

Květnatá louka se díky své odolnosti a nízkým nárokům na péči a údržbu bude skvěle hodit také do náročných oblastí: svahy, suché nebo podmáčených terénů.

Jak založit květnatou louku?

Založení květnaté louky je extrémně jednoduché. Nejlepší je koupit hotové směsi trav a květin, s jejichž pomocí bude louka vypadat atraktivně, bude plná různorodých travin a barevných květin. Květnatou louku lze založit na stávajícím trávníku, a to i na suchém poškozeném trávníku – na takovém trávníku květnatá louka dokonale vyroste.

Druhým způsobem je založit květinový trávník od základu. Pudů je třeba zrýt, odstranit velké kořeny a kameny a následně na takto připravenou půdu vysít směs semen. V případě mnoha semen květin a trav mohou být jednotlivá semínka malá, proto se doporučuje směs smíchat s pískem - usnadní se tím rovnoměrný výsev.

Po výsevu je třeba travní osivo přitlačit k půdě (válcem nebo rovnou deskou) a plochu zavlažit vodou.

Jednoletá květnatá luční směs se musí vysévat každou sezónu, trvalková květnatá luční směs nevyžaduje další výsev, lze ji však doplnit jednoletými rostlinami.

Jak založit květnatou louku?

Jak pečovat o květnatou louku? Jak se starat o květnatou louku?

Již jsme zmínili velkou výhodu květnatých luk – minimum práce, kterou takové území potřebuje k tomu, aby se atraktivně prezentovalo. To není vtip! Květnatá louka vyžaduje mnohem méně péče než tradiční trávník.

Sekání květinového trávníku vás možná překvapí. U některých směsí lze květnatou louku sekat pouze jednou ročně! To je obrovský rozdíl oproti tradičnímu trávníku, který je potřeba sekat každý týden. Většina travních a květinových směsí tvoří louky, které se sekají dvakrát ročně. První seč by měla proběhnout na přelomu června a července a druhá - na podzim po skončení vegetačního období.

Vyplatí se nechat podzimní pokos na několik dní na zahradě. Semena rostlin pak vypadnou a vytvoří základ pro vytvoření květnaté louky v příštím roce. Jak vidíte, květinový trávník není jen způsob, jak získat zahradní uspořádání, které vyžaduje méně práce, ale také je to řešení na mnoho let!

Kromě sekání nevyžaduje květnatá louka žádnou další péči. Nemusí se hnojit ani zalévat, takže zahradní práce jsou omezené opravdu na minimum.

Jak zatraktivnit květnatou louku v období předjaří?

Předjaří je pro zahrady náročným obdobím. Rostliny ještě nejsou plně vyvinuté a nějakou dobu potrvá, než budou trávníky nebo květnaté louky vypadat atraktivně. To však neznamená, že zahrada musí být šedá a neatraktivní. Výhodou květinových trávníků je, že na nich můžete vysadit cibulnaté rostliny – porostou bez problému mezi ostatními květinami a trávami a v předjaří zatraktivní vzhled trávníku.

Kde je nejlepší založit květnatou louku?

Květnatá louka je způsobem na úpravu doslova každé zahrady. Skvěle se hodí do velmi ležérních uspořádání, ale také rustikálních a venkovských a zahrad v anglickém stylu. Vhodně umístěné květnaté louky v zahradě je dokonce nápadem i pro moderní zahrady.

Květnaté louky jsou však především skvělým řešením pro uspořádání obtížných terénů. Hodí se do extrémně suchých či podmáčených částí zahrady, ale i na svahy, tedy všude tam, kde je obtížné jezdit se sekačkou a pravidelně pečovat o trávník.

Kde je nejlepší založit květnatou louku?

Jak vyznačit cestičky v květinovém trávníku?

Vytvoření květnaté louky v celé zahradě se může ukázat jako trefa do černého, ale je třeba připomenout, že komunikace mezi různými body v zahradě je nesmírně důležitá. Dbejte proto na správné uspořádání cest a cestiček. Jak vytvořit cestičky v květinovém trávníku? Může se to zdát obtížné, přeci jen tráva a květiny na květnaté louce jsou poměrně vysoké.

Nejjednodušším a nejtrvanlivějším způsobem vytvoření cestiček bude položení plochých, ale širokých kamenů nebo nášlapných dlaždic. Ty neprorostou rostliny, díky tomu bude cesta viditelná a dobře dostupná. Trávy a květiny, které porostou mezi kameny nebo dlaždicemi, lze sekat strunovou sekačkou nebo zastřihovat zahradními nůžkami.

Ještě jednodušším způsobem je vysekání vhodných cest na louce pomocí sekačky. Mohou být úzké nebo široké. Výhodou této metody je možnost kdykoliv změnit rozvržení tratí. Nevýhodou je nutnost pravidelně vysekávat cestu.

Je květnatá louka řešení pouze pro velkou zahradu?

Správný mix rostlin lze použít ve velké i malé zahradě. Plochu květinových trávníků lze libovolně zvětšovat nebo zmenšovat, díky čemu se uspořádání zahrady může stát mimořádně dynamickým. Mít květnatou louku na vlastní zahradě se vyplatí nejen kvůli snížení nákladů na údržbu, ale také kvůli vysoké estetice a možnosti zlepšení stavu přírodního ekosystému.

Náklady na zřízení květnaté louky a následnou údržbu této plochy jsou velmi nízké. Pro takové řešení se rozhodně vyplatí rozhodnout!

Zpět