Kočka na balkóně

02.06.2024

Kočky mají v našem životě mimořádný význam. Jsou to nejen společníci, ale i členové našich rodin. Jejich přítomnost nám přináší radost, lásku a pocit bezpodmínečného přijetí. Jejich přítomnost má terapeutický účinek, snižuje stres a úzkost. Proto jsou pro nás kočky tolik důležité, dávají nám každý den hodně štěstí a radosti. Z tohoto důvodu chce každý majitel malého čtyřnohého kamaráda poskytnout ty nejlepší podmínky. Jednou z možností, jak své kočce udělat radost, bude jistě její vypuštění na balkón.

Umožnit kočce pobyt na balkoně může být prospěšné, protože dává kočce příležitost k prozkoumávání, smyslové stimulaci a přístupu na čerstvý vzduch. Může také pomoci uspokojit přirozené instinkty koček a poskytnout jim více prostoru pro pohyb. Jak ale zajistit, aby byla kočka na balkóně v bezpečí? Jak připravit balkon a jak zajistit zvířeti klid a řádné podmínky? Vhodné doplňky a zdravé návyky jistě pomohou vytvořit bezpečný balkon, kde může náš mazlíček trávit svůj čas.

Kočka na balkóně


V tomto článku:

1. Proč se vůbec vyplatí uspořádat prostor pro kočku na balkóně?

2. Jak správně zabezpečit balkon pro kočku?

3. Lze nechat kočku bez dozoru na balkóně?

4. Co by majitelé koček měli vědět o balkónových rostlinách?

5. Co ještě stojí za to vědět ohledně tématu kočka a balkon?



Proč se vůbec vyplatí uspořádat prostor pro kočku na balkóně?

Vypustit kočku na balkón je individuální záležitost a majitelé koček k této záležitosti přistupují různě. Většina lidí se o svého mazlíčka bojí – ovšem zbytečně, protože dobře zabezpečený balkon bude pro zvíře bezpečný. Vypuštění kočky na balkón má také spoustu výhod a tou nejdůležitější jistě bude:

  1. Pocit svobody. Kočky jsou zvířata s přirozeným instinktem zkoumat a prozkoumávat prostředí, jsou to zvědaví a velmi vynalézaví tvorové – každý, kdo přišel do styku s kočkami, o tom přesvědčí ostatní. Vypuštěním kočky na balkón může kočka získat trochu více prostoru a možnost pozorovat své okolí. Takže je to dobrý způsob, jak vaše kočka může trávit čas.

  2. Smyslová stimulace. Balkon může vaší kočce poskytnout nové podněty, jako jsou pachy, zvuky a pohledy. Pozorování ptáků, stromů nebo jiných zvířat může být pro vaši kočku zdrojem zábavy a stimulace. Problémem koček, které žijí na malém prostoru bytů ve městech, je nejčastěji nuda. Malý prostor a málo podnětů kočku deprimuje a nudí. Proto možnost trávit čas na balkoně přispěje k jejímu oživení.

  3. Čerstvý vzduch. Pro některé kočky může být důležitý přístup na čerstvý vzduch. Pod podmínkou, že balkon je řádně zabezpečený, pobyt venku na balkoně poskytne kočce čerstvý vzduch a sluneční světlo. Stejně jako my, i kočky milují chodit ven! Pokud tedy nemáte čas nebo možnost kočku venčit nebo ji brát na výlety, může být balkon ideálním řešením.

Proč se vůbec vyplatí uspořádat prostor pro kočku na balkóně?

Jak správně zabezpečit balkon pro kočku?

Už víme, proč bychom měli pouštět kočku na balkón. Je tedy na čase pořešit bezpečí zvířat. Nezajištěný balkon se brzy stane pastí pro vašeho mazlíčka a obrovskou hrozbou pro něj. Než pustíte kočku ven, zajistěte balkon.

K zajištění balkonu se nejčastěji používají ochranné sítě a balkonové zástěny. Před vypuštěním kočky ven nainstalujte na zábradlí balkónu speciální ochrannou síť. Vybírejte sítě pevné a odolné proti roztrhaní. Kočky mají ostré drápy, proto ochranná síť musí jim odolat. Zabezpečení balkonu ochrannou sítí by mělo být také dostatečně pevné, aby kočka nevypadla.

Kromě instalace ochranné sítě se vyplatí balkon zabezpečit ještě několika způsoby a ujistit se, že zabezpečení je funkční. Podívejme se, co ještě stojí za pozornost:

  1. Zajištění spodní části balkonu: pokud je to možné, uzavřete spodní část balkonu pletivem nebo panely, aby se kočka nedostala do prostoru pod balkonem.

  2. Žádný přístup na sousední balkony: ujistěte se, že se vaše kočka nemůže dostat na sousední balkony. Nejlepší je těsné uzavřít nebo řádně zajistit prostor mezi balkony.

  3. Zajištění všech úzkých mezer: ujistěte se, že zde nejsou žádné mezery nebo otvory, kterými by se vaše kočka mohla dostat ven.

  4. Bezpečný nábytek a předměty: ujistěte se, že nábytek a další předměty na balkoně jsou stabilní a nepředstavují pro kočku riziko. Vybírejte materiály pevné a odolné vůči poškození i takové, které nejsou pro kočku nebezpečné, například nejsou toxické.

Jak správně zabezpečit balkon pro kočku?

Lze nechat kočku bez dozoru na balkóně?

Ne, nedoporučuje se nechávat kočku bez dozoru na balkóně. Existuje mnoho faktorů, kvůli kterým je toto řešení nebezpečné a nevhodné pro pohodlí vaší kočky.

Jednak ani zabezpečený balkon není zcela bez rizika. Kočka se může pokusit dostat přes jištění, poškodit pletivo nebo se pokusit vyskočit na zábradlí, což může způsobit nehodu, pád z výšky nebo útěk a my přece nechceme, aby se našemu miláčkovi něco stalo.

Za druhé je kočka vystavena různým vnějším hrozbám, jako je útok jiných zvířat nebo kontakt s nevhodnými lidmi. Ochranná síť dokáže ochránit kočku před vetřelci, ale vyděšené zvíře si může ublížit, když se při útoku snaží schovat nebo utéct.

Za třetí, na balkóně může být kočka vystavena nepříznivým povětrnostním vlivům, jako je teplo, déšť, silný vítr, což může negativně ovlivnit její zdraví. Nikdy proto nepouštějte kočku ven na balkon za špatného nebo velmi horkého počasí a během mimořádně teplých dnů pravidelně kontrolujte její kondici a zajistěte jí přístup k čerstvé a čisté vodě.

Kočky navíc potřebují nejrůznější podněty a stimulace, kterých na balkóně nemusí stačit. Dlouhodobý pobyt na balkóně bez dozoru může u kočky vést k nudě, frustraci a depresi. Věnujte se své kočce doma a na balkóně zodpovědně, aby se váš mazlíček cítil spokojeně a šťastně.

Lze nechat kočku bez dozoru na balkóně?

Co by majitelé koček měli vědět o balkónových rostlinách?

Při výběru rostlin na balkon je třeba vzít v úvahu bezpečí kočky. Některé rostliny mohou být pro kočky jedovaté a při konzumaci mohou mít negativní účinky na zdraví. Proto je důležité vybrat bezpečné rostliny, které nepředstavují hrozbu pro vaši kočku.

Vyhýbejte se rostlinám, jako jsou lilie, azalky, oleandry a filodendrony, které mohou být obzvláště toxické. I pokud rostliny na našem balkoně nejsou toxické, stále existuje riziko, že kočka bude žvýkat listy nebo květy, což může vést k zažívacím potížím. Sledujte kočky, když jsou na balkóně, a ujistěte se, že nežerou rostliny.

Existuje mnoho rostlin, které jsou pro kočky bezpečné a lze je vysadit na balkoně. Například šanta kočičí (Nepeta cataria) je u koček oblíbená a dokáže je zabavit a povzbudit.

Pamatujte, že každá kočka má individuální preference a zvyky, proto se vyplatí kočku na balkóně sledovat a upravit prostor tak, aby byl bezpečný a přívětivý jak pro ni, tak pro rostliny.

Co ještě stojí za to vědět ohledně tématu kočka a balkon?

Vypustit kočku na balkon má mnoho výhod, ale pro majitele to může být i docela problém. Při hraní na balkóně kočku pravidelně sledujte.

Pokud máte jakékoliv pochybnosti, nebo nejste si jistí, zda máte vhodné zabezpečení, nevíte, zda jsou balkonové rostliny pro vaši kočku bezpečné, nebo nejste si jisti chováním vaší kočky, poraďte se svým veterinářem nebo specialistou na chování zvířat.

Zpět