Je nutné napenetrovat stěny před malováním?

13.08.2024

Malování stěn je oblíbený způsob, jak osvěžit interiér domu či bytu. Tento způsob povrchové úpravy interiéru také umožňuje velkou volnost v oblasti výběru barev a jejich kombinací. Na trhu jsou k dostání různé barvy interiérových nátěrů a také barvy určené pro speciální účely - díky tomu lze tuto povrchovou úpravu použít i v koupelnách, kuchyních a předsíních, kde jsou povrchy stěn vystaveny vlhkosti a poškození.

Než se však pustíte do malování, stojí za zvážení, zda je nutné použít základní nátěr. Tento postup, i když je časově náročný, může přinést řadu výhod, které ovlivní trvanlivost a estetiku. Základní nátěr před nanesením barvy chrání stěny, zvyšuje přilnavost barev a zajišťuje trvanlivější efekt.

Je nutné napenetrovat stěny před malováním?


V tomto článku:

1. Penetrace stěn před malováním - co je penetrace?

2. Vyplatí se použít základní nátěr?

3. Kdy stěna vyžaduje penetraci?

4. Je možné napenetrovat znečištěné stěny?

5. V jakých případech penetrace není nutná?

6. Základní nátěr a barva nebo penetrační nátěr? Shrnutí tématu penetrace stěn před malbou



Penetrace stěn před malováním - co je penetrace?

Penetrace stěn před malováním je proces, při kterém se na povrch stěny nanáší speciální přípravek zvaný základní nátěr. Základní nátěr má několik důležitých funkcí, jednou z nejdůležitějších je ochrana podkladu a zlepšení přilnavosti barvy. I když to není vždy nutné, použití základního nátěru může být prospěšné, zejména u nových nebo velmi savých stěn.

Penetrace stěn před malováním - co je penetrace?

Vyplatí se použít základní nátěr?

V první řadě základní nátěr umožňuje lepší absorpci barvy stěnou, což může mít za následek rovnoměrnější a trvalejší efekt malby. Pokud je stěna nasákavá, může „nasávat“ vlhkost z nátěru, což vede k nerovnoměrnému rozložení barev a zvyšuje riziko vzniku skvrn a šmouh. Penetrace dělá povrch jednotnějším, což usnadňuje rovnoměrné nanášení barvy.

Další důležitou funkcí penetrace je ochrana zdi proti vlhkosti. I když se stěna zdá suchá, může obsahovat mikroskopické póry, kterými může vlhkost pronikat do struktury materiálu. Základní nátěr působí jako bariéra - brání pronikání vlhkosti a navíc chrání stěnu před možným poškozením způsobeným vlhkostí.

Vyplatí se použít základní nátěr?

Kdy stěna vyžaduje penetraci?

Zejména v případě nových stěn se doporučuje použít základní nátěr. Nově postavená a omítnutá stěna vyžaduje nejen základní nátěr ale i speciální přípravu. Nové povrchy mohou být pokryty zbytkovým prachem, mastnotou nebo jinými látkami, které mohou ovlivnit přilnavost zvolené barvy. Základní nátěr odstraňuje tyto potenciální problémy a vytváří ideální povrch pro malování.

Kdy stěna vyžaduje penetraci?

Je možné napenetrovat znečištěné stěny?

V případě znečištěných stěn je použití základního nátěru obzvláště důležité, protože nečistoty mohou negativně ovlivnit přilnavost a rovnoměrné rozložení barvy. Prach, mastnota nebo jiné látky mohou bránit správnému vstřebání barvy stěnou, což může vést k nevzhledným skvrnám a nerovnostem.

Vždy je samozřejmě dobré stěnu nejprve umýt a vysušit a až poté nanést základní nátěr. Díky tomu bude přilnavost barvy ještě větší.

Je možné napenetrovat znečištěné stěny?

V jakých případech penetrace není nutná?

Použití základního nátěru však není vždy nutné. U již natřených stěn, které jsou v dobrém stavu, můžete tento krok přeskočit. Na trhu jsou dostupné i barvy, které obsahují látky zlepšující přilnavost a nevyžadují použití samostatného základního nátěru. Takové základní barvy s vhodným pigmentem mohou být ideální volbou, když je stěna v dobrém stavu, čistá a vyžaduje pouze přemalování.

V jakých případech penetrace není nutná?

Základní nátěr a barva nebo penetrační nátěr? Shrnutí tématu penetrace stěn před malbou

Stručně řečeno, penetrace stěn před malbou je krok, který stojí za zvážení, zejména v situacích, kdy řešíme nové, savé stěny. I když to může být časově náročné, může to výrazně zlepšit trvanlivost a estetický efekt malování. Pro dosažení optimálních výsledků při malování se vyplatí přizpůsobit rozhodnutí o použití základního nátěru konkrétním podmínkám stěny a typu použité barvy.

Zpět