Jak zařídit pokoj s patrovou postelí?

29.08.2024

Vybavit pokoj patrovou postelí může být jedinečnou výzvou, ale také otevírá prostor pro kreativitu a funkčnost. Bez ohledu na to, zda se jedná o dětský pokoj, pokoj pro teenagery nebo prostor pro hosty, klíčovou otázkou je optimalizace dostupného prostoru způsobem, který je praktický i estetický.

Zařídit pokoj s patrovou postelí je výzva, ale zároveň způsob, jak získat trochu více prostoru a využít prostor chytrým způsobem. Dětská patrová postel je navíc snem mnoha dětí. Díky tomuto kusu nábytku můžete vytvořit funkční dětský pokoj, ale stojí za to vědět, jak tento velký kus nábytku umístit do prostoru dětského pokoje.

Jak zařídit pokoj s patrovou postelí?


V tomto článku:

1. Nápady na zařízení sourozeneckého pokoje pro děti a teenagery

2. Pokoj pro dva s patrovou postelí - uspořádání pokoje pro sourozence

3. Nábytek do pokoje sourozenců - postel a další vybavení

4. Zóna pro učení a zóna na hraní

5. Funkční osvětlení pro velké i malé dětské pokoje

6. Kde jinde se dá využít patrová postel?



Nápady na zařízení sourozeneckého pokoje pro děti a teenagery

Prvním krokem při zařizování pokoje s patrovou postelí je definování její funkce. Pokud se jedná o dětský pokoj, stojí za zvážení, jakým způsobem lze využít prostor jak ke hře, tak k učení. Pro teenagery je důležité vzít v úvahu jejich individuální vkus a zájmy a zároveň vytvořit místo, které podporuje koncentraci a relaxaci. Pokoj pro hosty by měl být zase výjimečně funkční a útulný.

Promyslete si proto, jak chcete pokoj s patrovou postelí zařídit a vyberte do ní vhodné vybavení a dekorace. Díky tomu si můžete zařídit pohodlný dětský pokoj pro teenagery nebo pro hosty.

Výhody patrové postele

Proč se vyplatí vzít v ohled patrové postele jako kus nábytku, kolem kterého bude rozmístěno ostatní zařízení? Tyto modely postelí jsou jedinečné svým tvarem a umožňují chytře využít prostor. Plochu, na kterou se vejde jedno lůžko, nebo v případě patrových modelů dvě lůžka, je tedy snadné zařídit dětský pokoj s malou plochou.

Zajímavým způsobem jejich uspořádání jsou také patrové postele do pokoje pro hosty. Takové postele mohou využít nejen děti, ale i rodina a přátelé, kteří k nám domů zavítají na návštěvu. Patrová postel je navíc nejen možností, jak ušetřit místo, ale také způsobem, jak vytvořit zajímavé aranžmá.

Nápady na zařízení sourozeneckého pokoje pro děti a teenagery

Pokoj pro dva s patrovou postelí - uspořádání pokoje pro sourozence

Klíčovým aspektem je také optimalizace prostoru. Patrová postel je perfektním řešením pro pokoje s omezeným prostorem, které vám umožní maximálně využít dostupný prostor. Pro vytvoření harmonického uspořádání je však důležité, aby zbytek místnosti byl stejně funkční. Za zvážení stojí umístění psacího stolu, šatní skříně nebo polic tak, aby byly zajištěny ergonomické podmínky pro učení a skladování. Důležitá je totiž nejen dětská postel, ale i další prvky.

Dětská postel - co je důležité?

Při vyběru dětské postele je nejdůležitější pohodlí a funkčnost. Postel je jedním z nejdůležitějších prvků dětského nábytku a nábytku do mládežnického pokoje, proto se vyplatí její nákup pečlivě zvážit. Je dobré, aby postel nebyla užší než 80 cm pro děti a 90 cm pro teenagery. Nezapomeňte k ní také zakoupit pohodlnou matraci příslušné tvrdosti.

V případě patrových postelí je důležitá i matrace. Uspořádání pokoje s patrovou postelí bude vyžadovat dvě matrace, ale každou matraci lze přizpůsobit jejímu uživateli.

Pokoj pro dva s patrovou postelí - uspořádání pokoje pro sourozence

Nábytek do pokoje sourozenců - postel a další vybavení

V případě pokojů pro děti nebo teenagery je také důležité zohlednit jejich představy a preference ohledně doplňků a dekorací. Barvy, vzory a doplňky mohou hrát důležitou roli pro vytvoření příjemné atmosféry a zároveň by měly odrážet charakter obyvatele místnosti.

Zajistěte tedy, aby stěny byly ve světlých, uklidňujících barvách. Pokud teenageři nebo děti preferují výraznější barvy, nic nebrání v jejich použití, ale v prostoru pro učení je lepší použít světlejší pastelové odstíny, které nebudou rušit při výuce. Dobrým řešením budou i tapety.

V pokojích pro hosty si můžete vybrat teplé zemité barvy nebo bílou a šedou.

Nábytek do pokoje sourozenců - postel a další vybavení

Zóna pro učení a zóna na hraní

Zařídit pokoj s patrovou postelí znamená umístit do pokoje i další, ale stejně nezbytné vybavení. Postarejte se proto o místo na učení, tedy psací stoly a židle, kde se budou moci sourozenci učit a rozvíjet své zájmy. Součástí vybavení zóny na hraní by měly být regály na hračky a knihy, a stojí zde pořídit i pufy nebo sedací vaky.

Nezapomeňte ani na místo pro uskladnění oblečení a osobních věcí! Pro tento úkol budou nezbytné šatní skříně, regály a komody.

Zóna pro učení a zóna na hraní

Funkční osvětlení pro velké i malé dětské pokoje

Vyplatí se také zajistit dostatečné osvětlení. Různé světelné zdroje, jako je stropní svítidlo, noční lampičky nebo bodové osvětlení pracovního stolu, dokážou vytvořit příjemnou atmosféru a přizpůsobit osvětlení různým potřebám.

Funkční osvětlení pro velké i malé dětské pokoje

Kde jinde se dá využít patrová postel?

Pokud je pokoj s patrovou postelí určen pro hosty, doporučuje se jej doplnit o prvky, kvůli kterým bude místnost pohodlná a útulná. Díky doplňkovým polštářům, dekám a stylovým interiérovým doplňkům se hosté budou cítit komfortně a příjemně. Hodit se zde bude i šatní skříň nebo komoda, kam si hosté mohou během návštěvy uložit své věci.

A co takhle vyvýšená postel?

Patrová postel umožňuje zajímavé aranžmá. Můžete tak snadno zařídit malý dětský pokoj, pokoj pro teenagery nebo hosty. Ne vždy však potřebujete dvě místa na spaní, ale myšlenka patrové postele je natolik zajímavá, že pokud je to možné, můžete přemýšlet o uspořádání vyvýšené postele.

Zpět