Jak vybrat písek do pískoviště?

17.05.2024

Teplé dny nás lákají trávit čas venku. Dostat děti ven je ale často těžké, proto je lepší pro ně na zahradu předem připravit zajímavé doplňky. Jednou z nejoblíbenějších her mezi dětmi je hra na pískovišti. Kromě koupě samotného pískoviště je potřeba také popřemýšlet, jak a čím jej naplníte.

Na zahradním pískovišti bude mít dítě přímý kontakt s pískem, takže je důležité, aby byl hygienický, čistý a rovněž, aby byl pro dítě bezpečný. Podívejte se, na co se zaměřit, když chcete pořídit písek na naplnění pískoviště.'

Jak vybrat písek do pískoviště?


V tomto článku:

1. Jaký písek bude nejlepší do dětského pískoviště?

2. Jaké vlastnosti by měl mít písek do pískoviště?

3. Jaký písek nepořizovat?

4. Je potřeba písek měnit?

5. Co dělat s použitým pískem?

6. Jak dětem zpříjemnit hraní na pískovišti?

7. Pískoviště – ano nebo ne?



Jaký písek bude nejlepší do dětského pískoviště?

Na hřišti je pískoviště místem her pro batolata i starší děti. Vzhledem k tomu, že by děti měly mít hygienické a bezpečné místo na hraní, nelze písek na pískoviště koupit náhodně nebo jednoduše odebírat z neznámého zdroje. Důležitý je druh písku, proto si dobře rozmyslete, jaký písek na pískoviště pořídit, abyste zajistili bezpečí vašeho dítěte.

Nejlepší bude koupit přímo k tomu určený balený písek. V našem obchodě BauMax najdete balení s pískem (25 kg každý). Atraktivní cena a skvělé vlastnosti písku jej dělají ideálním materiálem do pískoviště, díky kterému dětem zajistíte nejen skvělou zábavu, ale i bezpečnost a vhodné hygienické podmínky během hraní.

Jaké vlastnosti by měl mít písek do pískoviště?

Hraní v písku znamená pro děti nejen stavění hradů, ale také házení písku na sebe, válení se v pískovišti a často vkládání rukou pokrytých pískem do pusy. Proto je tak důležité, aby byl písek jednoduše čistý.

Nejdůležitější je bezpečnost dítěte, a na to chceme upozornit v tomto článku. V první řadě by měl být písek čistý. Zkontrolujte, zda zakoupený písek má příslušný certifikát Státního hygienického ústavu (případně Ústavu hygieny životního prostředí). Takový certifikát je zárukou, že písek je bezpečný pro dítě. Takový písek je zbaven od nečistot, ale také mikrobů.

Písky do pískoviště mají obvykle světlou, téměř bílou nebo mírně nažloutlou barvu. To znamená, že se jedná o kvalitní písek bez přídavku soli a dalších minerálů. Je pudrový a jemný na dotek.

Jaké vlastnosti by měl mít písek do pískoviště?

Jaký písek nepořizovat?

Přemýšlíte, kde koupit písek? Nebo možná uvažujete o tom, že si někde levně pořídíte písek do pískoviště? Rozhodně na to zapomeňte! Může se zdát, že je to jen písek, ale z hygienického hlediska je důležitá jeho čistota a také druh.

Rozhodně se vzdejte myšlenky odebrat písek z nedalekého staveniště. Může být plný nejen ostrých oblázků, ale také prachu a nečistot. Na takovém písku je snadné se zranit. V takovém písku se mohou vyvinout i mikroorganismy, které budou ohrožovat zdraví vašich dětí.

Je potřeba písek měnit?

Písek se opotřebovává a není na tom nic divného. Časem se do pískoviště nanáší prach a nečistoty a mezi částicemi se časem mohou vyvinout mikroorganismy. Písek pravidelně vyměňujte, alespoň jednou za sezónu, tedy před začátkem sezóny. Pokud děti využívají pískoviště častěji, vyplatí se přibližně v polovině prázdnin písek znovu vyměnit.

Co dělat s použitým pískem?

Použitý písek nemusíte hned vyhazovat. Můžete ho využít i jinak. Takový písek se skvěle hodí jako substrát do akvárií i pro výtvarné práce, které můžete provádět doma. Pískem můžete posypat i cestičky na zahradě nebo vytvořit mulč kolem záhonů.

Co dělat s použitým pískem?

Jak dětem zpříjemnit hraní na pískovišti?

Už jste si pořídili pískoviště a ten správný písek do něj? Děti si nyní mohou volně užívat novou zábavu na zahradě!

Chcete-li jim čas strávený na pískovišti zpříjemnit, dokupte i hračky na písek. Dobrým nápadem budou lopatky, hrábě a motyky, stejně jako kbelíky a všelijaké formičky. Oblíbené jsou také autíčka na hraní nebo bagry.

Pískoviště – ano nebo ne?

Děti rády tráví čas na pískovišti, staví hrady z písku, bábovičky nebo se jen tak hrají. Pískoviště dává možnost kreativně si hrát a rozvíjet představivost. Proto je dobrým řešením nejen pro skvělou zábavu, ale i pro učení.

Rozhodně vyplatí se pořídit dítěti pískoviště. Výrobek nemusí být extrémně velký - i malé pískoviště nebo dřevěný rám, který bude naplněn pískem, přinese dítěti spoustu potěšení.

Zpět