Jak skrýt digestoř v kuchyni?

17.08.2024

Skrytí kuchyňského digestoře může být problém, zvláště pokud chcete dosáhnout estetického efektu a zároveň efektivního odvodu vzduchu. Kuchyňská digestoř je důležitým prvkem každé kuchyně, zodpovídá za odstranění pachů, páry a mastnoty, ale ne vždy ladí se zbytkem interiéru. Tato někdy velká zařízení mohou být sama o sobě elegantní a estetická, ale obvykle je velkým problémem potrubí, které odvádí vzduch.

Existuje několik kreativních a praktických způsobů, jak skrýt digestoř a potrubí a vytvořit tak jednotný a elegantní vzhled kuchyně.

Jak skrýt digestoř v kuchyni?


V tomto článku:

1. Digestoř ukrytá v kuchyňské skříňce, tedy chytrý kus nábytku

2. Odsavač par umístěný za ozdobný panel

3. Stropní digestoř - moderní digestoře pro moderní kuchyně

4. Jak schovat digestoř do spodních skříněk?

5. Jak skrýt odvodní trubku z digestoře?

6. Viditelné kuchyňské digestoře

7. Skrýt nebo odhalit digestoř?



Digestoř ukrytá v kuchyňské skříňce, tedy chytrý kus nábytku

Jedním z oblíbených řešení je integrace digestoře s kuchyňskými skříňkami v podobě podvěsné digestoře pod závěsné skříňky. Tímto způsobem se digestoř stane téměř neviditelnou součástí kuchyně při zachování její funkčnosti. Kuchyňské skříňky s vestavěným ventilačním systémem umožňují zachovat designovou konzistenci a zároveň efektivně odvádět kuchyňské výpary.

V případě podskříňových digestoří si můžete vybrat z mnoha různých modelů – nabídka předních výrobců je opravdu široká. Do této kategorie patří nejen vestavné kuchyňské digestoře, ale také kuchyňské odsavače par.

Účinně tak schováte nejen samotné digestoře, ale také příslušenství ke kuchyňským digestořím včetně odvětrávacích trubek. Je to dobrý způsob, jak efektivně a esteticky skrýt trubku digestoře.

Můžete si pořídit odsavač par, který se schová pod kuchyňské skříňky zvláště pokud chcete moderní, minimalistickou kuchyni.

Odsavač par umístěný za ozdobný panel

Dalším nápadem je skrýt odsavač par za dekorativní panel. Můžete nainstalovat panel kompatibilní s povrchem vaší kuchyňské linky, který se otevírá nebo posouvá a odsává se pouze v případě potřeby. Tento jednoduchý postup umožňuje schovat zařízení, když se nepoužívá, a zároveň zdůraznit estetiku místnosti.

Toto řešení se doporučuje, když má kuchyně velmi minimalistický vzhled. Ne vždý se vyplatí pořídit si malou digestoř, proto se pro velmi minimalistickou kuchyni vyplatí digestoř schovat za nástěnný panel.

Odsavač par umístěný za ozdobný panel

Stropní digestoř - moderní digestoře pro moderní kuchyně

Pokud máte otevřenou kuchyň spojenou s obývacím pokojem nebo jídelnou, můžete zvážit umístění digestoře do stropu. Stropní digestoř je moderní řešení, které nejen efektivně odvádí výpary, ale také vypadá stylově. Tento typ digestoře se montuje přímo do stropu, což umožňuje zachovat čisté a rovné linie v kuchyni.

Zde je nejen sotva digestoř vidět, ale trubka digestoře může být dokonale skryta ve stropě. Pokud takové řešení nebylo plánováno ve fázi výstavby domu nebo bytu, můžete vždy použít podhledy k vytvoření neviditelné digestoře.

Jak schovat digestoř do spodních skříněk?

Případně, pokud dáváte přednost minimalistickému designu, můžete zvážit použití vysouvací digestoře typu downdraft. Tento typ digestoře se umisťuje do kuchyňské linky a na povrch se dostává až při používání. Po uvaření se digestoř zasune a stane se neviditelná.

Jak skrýt odvodní trubku z digestoře?

Jedním z osvědčených řešení je použití ozdobného opláštění. Můžete nainstalovat speciální kryt, který zakryje trubku digestoře a dodá jí jednotný vzhled se zbytkem kuchyně. Krycí panel může být vyroben z různých materiálů, jako je dřevo, kov nebo dokonce sklo, v závislosti na stylu kuchyně a vašich osobních preferencích.

Další nápad je umístit trubku do stropní kazety. Stropní kazetu můžete přizpůsobit tvaru a velikosti potrubí a následně ji natřít nebo dokončit tak, aby ladila se zbytkem aranžmá. Tato možnost zamaskování odvodní trubky z ní dělá nedílnou součást stropu, aniž by poutala pozornost.

Za zvážení stojí i použití ohebných trubek, které se snáze přizpůsobí různým tvarům a lze je skrýt za speciální kryty. Flexibilní trubky umožňují větší volnost při navrhování interiéru kuchyně, zejména pokud odvodní trubka musí překonávat ohyby nebo jít podél zdi.

Odvodní trubku digestoře se vyplatí zamaskovat, více než samotnou digestoř, protože ventilační trubky jsou obvykle méně estetické než samotné digestoře.

Jak schovat digestoř do spodních skříněk?

Viditelné kuchyňské digestoře

Za připomenutí také stojí, že některé digestoře jsou dostupné ve vestavěné podobě, například v podobě ozdobného krytu připomínajícího čela kuchyňských skříněk. Digestoř lze díky tomu rafinovaně integrovat do designu kuchyně, takže je téměř neviditelná.

Musíte vždy schovávat digestoř? Ne. Krásné, moderní digestoře vypadají v kuchyni skvěle, takže někdy může být zbytečné je schovávat.

Skrýt nebo odhalit digestoř?

Skrytí digestoře v kuchyni lze dosáhnout vestavěním do kuchynské skříňky, použitím dekorativního panelu, umístěním do stropu nebo použitím moderních řešení, jako je například podskříňkový odsavač par. Výběr závisí na estetických preferencích, funkčnosti a celkovém stylu interiéru. Pro dosažení harmonického a funkčního efektu je důležité řešení přizpůsobit podmínkám konkretní kuchyně.

Zpět