Jak se postarat o rostliny, když jedeme na dovolenou?

03.07.2024

Prázdniny jsou časem relaxace a odpočinku, ale co rostliny v našem domě či bytě? Ponechání rostlin bez péče po dlouhou dobu může mít tragické následky, ale naštěstí existují způsoby, jak se o své rostliny postarat, když jedete na dovolenou. Jak se postarat o rostliny, když plánujete odjet na dovolenou? Existují způsoby, jak se postarat o rostliny během dovolené? Níže uvádíme několik tipů, které vám pomohou se postarat o rostliny, když jste pryč. Povíme vám také, jak správně zajistit hrnkové květiny během vaší dovolené a zda bude vždy nutné někoho požádat o pomoc.

Jak se postarat o rostliny, když jedeme na dovolenou?


V tomto článku:

1. Zavlažování rostlin během dovolené – jak ochránit rostliny před vysycháním? Správné zavlažování je nezbytné!

2. Nejlepší podmínky pro rostliny během dovolené – jak se postarat o rostliny před odjezdem?

3. Nebo máte snad někoho, kdo se postará o květiny během vaší dovolené? Zalévání květin nechte na svých blízkých



Zavlažování rostlin během dovolené – jak ochránit rostliny před vysycháním? Správné zavlažování je nezbytné!

Jedním z nejdůležitějších aspektů péče o rostliny, když jsme pryč, je poskytnout jim správné množství vody. Před odjezdem se vyplatí zkontrolovat, zda má každá doma pěstovaná rostlina v květináči dostatek vody. Pokojové rostliny a hrnkové květiny zalijme těsně před odjezdem, aby měly do budoucna správné množství vody.

Toto pravidlo platí pro rostliny, které snesou částečné vyschnutí nebo období pravidelné zálivky není příliš dlouhé. Rostliny v květináčích potřebují péči podle svých potřeb, takže pokud naše rostliny vyžadují častou zálivku a plánujeme opravdu dlouhou cestu, musíme se s problémem zavlažování správně vypořádat.

Zavlažovací nádoby, zavlažovací hliněné kužely, nebo automatické zavlažovací systémy - hrnkové květiny pod dohledem

Naštěstí jsou na trhu dostupná vhodná řešení, která zajistí, že bude o rostliny postaráno i v době naší nepřítomnosti. Lze použít různé způsoby zavlažovaní, jako je umístění rostlin v květináčích do velké nádoby s vodou nebo použití zavlažovací kužele, která postupně uvolňuje vodu do půdy. Zde si samozřejmě zjistěte, zda rostliny snesou mokrou půdu – pokud ne, nepřipadá v úvahu možnost umístění květináče do nádoby s vodou, protože přebytečná voda v rostlinách může u některých druhů způsobit hnilobu kořenů.

Můžeme také pořídit si automatický zavlažovací systém, který bude pravidelně zásobovat rostliny vodou v našem domě. Existují různé typy těchto systémů, od jednoduchých nádob až po pokročilé systémy ovládané mobilními aplikacemi. Takové automatické zavlažovací systémy rostlin jsou ideálním řešením, které vám umožní ponechat rostliny bez dozoru i po dlouhou dobu. Nejlevnějším a zároveň účinným řešením jsou hliněné kužely, skleněné koule, a automatické zavlažovací systémy či konve, ze kterých se voda pro rostliny postupně uvolňuje - dávkování vody pro rostliny lze regulovat i vhodnými hroty. Řešením také může být hydrogel nebo hydrogelové kuličky na zavlažování.

Zavlažování je vždy nejdůležitějším bodem péče o pokojové květiny a rostliny. Péče o rostliny během dovolené znamená v prvé řadě zajistit, aby byla půda dostatečně vlhká. Pokud jsme schopni postarat se o zavlažování rostlin, když jsme pryč, obrovský kus práce je již hotový! Pamatujme také na to, že během naší nepřítomnosti s největší pravděpodobností našim rostlinám nezajistíme optimální podmínky, ale rozhodně dokážeme snížit jejich stres.

Zavlažování rostlin během dovolené – jak ochránit rostliny před vysycháním? Správné zavlažování je nezbytné!

Nejlepší podmínky pro rostliny během dovolené – jak se postarat o rostliny před odjezdem?

Pokud naše rostliny potřebují hodně světla, vyplatí se je umístit na zastíněné místo, aby se v době naší nepřítomnosti nepřehřívaly. Můžeme také zvážit zakrytí oken roletami nebo žaluziemi, abychom omezili množství světla dopadajícího na rostliny. Rostliny při menším osvětlení většinou odpočívají, vyžadují pak méně vody, takže tolik nevysychají.

Než se však rozhodneme pokoj a rostliny zastínit, musíme si ověřit, zda naše exempláře takové podmínky snesou. Ne všem rostlinám stínění prospívá nebo je v pořádku snesou. Tyto způsoby nebudou dobré pro sukulenty, kaktusy, orchideje nebo fíkusy.

Při vytváření stínových podmínek můžou být užitečné další přípravky a příslušenství na ochranu rostlin, včetně podpěr a provázků.

Péče o rostliny před odjezdem na dovolenou – jakým chybám se vyvarovat? Jak chránit květiny? Efektivní metody a tipy, jak zavlažovat rostliny a starat se o květiny, když jste pryč

Pokud má dovolená trvat déle, můžeme zvážit přesazení rostlin do větších květináčů s dobře navlhčeným substrátem. Větší množství zeminy umožní, aby substrát zůstal déle vlhký. Ne vždy to však bude dobré řešení – pro některé exempláře je přesazování velký stres, který jim může před naším odjezdem pořádně uškodit. Pokud si touto metodou nejsme jisti, je lepší ji vynechat.

Postarat se o rostliny v květináčích, když jsme pryč, je důležité. Pokud často cestujeme nebo na péči o rostliny zapomínáme, vyplatí se vybrat rostliny méně náročné a odolnější vůči případnému zanedbávání, jako jsou sukulenty nebo kaktusy. Díky tomu nebudeme muset utrácet majlant za speciální automatické zavlažovací systémy rostlin nebo se jinak starat o rostliny v období dovolené. Odolnější druhy si bez péče lépe poradí i delší dobu, takže ponechat je bez dostatečné péče nebude takový problém.

Nejlepší podmínky pro rostliny během dovolené – jak se postarat o rostliny před odjezdem?

Nebo máte snad někoho, kdo se postará o květiny během vaší dovolené? Zalévání květin nechte na svých blízkých

Možností je také, poprosit někoho, aby nám zaléval rostliny, když jsme pryč. Vždy můžeme požádat sousedy, přátele nebo rodinu, aby naše rostliny pravidelně zalévali a kontrolovali, když jsme pryč. V případě potřeby mohou rostliny nejen zalévat, ale i sledovat jejich stav. Kromě rostlin se vaši blízcí mohou postarat i o větrání bytu a kontrolu, zda je vše v pořádku.

Pokud rodina ani přátelé nemají čas navštívit náš byt, řešením může být přestěhování rostlin k nim domů na čas naší dovolené - je jednodušší se o rostliny postarat, když je má dotyčný ve vlastním domě nebo bytě. Postarat se o vaše rostliny pak nebude pro naše blízké či přátele takový problém.

Pamatujte, že každá rostlina je jiná a může vyžadovat individuální přístup k péči v době naší nepřítomnosti. Aby naše rostliny tuto dobu bezpečně přežily, je důležité se před odjezdem náležitě připravit. Postarat se o pokojové rostliny během naší nepřítomnosti znamená v první řadě přesně znát jejich potřeby na vodu a sluneční záření. Správná zálivka pokojových rostlin je nejdůležitější. Pěstování a ochrana rostlin může být rozhodně radost a čas odjezdu na dovolenou nemusí být pro nás a naše rostliny příliš stresující.

Zpět