Jak sázet túje?

01.08.2024

Thuje, známé také jako túje, jsou oblíbené jehličnaté rostliny do zahrad a předzahrádek. Jsou ceněny pro svůj rychlý růst, snadnou údržbu a schopnost tvarování. Túje se vysazují rovněž jako solitéry, tak i ve formě živých plotů. Jak vypadá správná výsadba tújí? Kdy se tohoto úkolu chopit, jak se na výsadbu tújí připravit a v jaké vzdálenosti od sebe túje sázet? Na tyto a mnohé další otázky odpovíme v následujícím článku.

Jak sázet túje?


V tomto článku:

1. V jaké vzdálenosti od sebe je nejlepší sázet túje?

2. V jaké vzdálenosti od plotu sázet túje?

3. Kdy je nejlepší čas na výsadbu tújí?

4. Jak vypadá výsadba tújí krok za krokem?

5. Jak pěstovat túje v květináči?

6. Jak pečovat o vysazené túje?



V jaké vzdálenosti od sebe je nejlepší sázet túje?

Vzdálenost výsadby tújí závisí na několika faktorech, jako je typ odrůdy tújí, zamýšlený účel, požadovaný vizuální efekt a dostupný prostor. Některé odrůdy se sázejí v bližší vzdáleností od sebe, jiné pro sebe potřebují více místa. Pokud chcete vytvořit kompaktní živý plot, měli byste rostliny sázet blíže k sobě, a pokud máte zájem o volnější výsadbu - rostliny lze vysazovat s větším odstupem. V případě výsadby tújí jako solitéry, tedy jedné rostliny, není vzdálenost mezi výsadbou tújí na zahradě až tak důležitá.

Nejoblíbenější odrůdy tújí jsou 'Smaragd' a 'Brabant'. Jak daleko od sebe by měly být sázeny túje těchto odrůd? Důležitý je dobrý rozestup při výsadbě. Túje musí mít prostor pro správný vývoj.

Jaká je hustota výsadby tújí Smaragd pro živý plot?

Tato odrůda má charakteristický, kuželovitý tvar. Mladé sazenice vysazujte nejlépe ve vzdálenosti 50 - 60 cm od sebe. Rostlinám to umožní správný vývoj a poskytne jim dostatek prostoru, aby rostly a pěkně houstly.

Jak vysadit túje Brabant na živý plot?

Tato odrůda je o něco širší než odrůda Smaragd. Túje Brabant je vhodné sázet 60 až 80 cm od sebe.

V jaké vzdálenosti od sebe je nejlepší sázet túje?

V jaké vzdálenosti od plotu sázet túje?

Jak daleko od plotu byste měli túje zasadit, závisí především na tom, pro jakou odrůdu jste se rozhodli. Cílová šířka dospělé rostliny určí, jak daleko od plotu zasadit túje.

Obvykle se doporučuje vysazovat túje u plotu ve vzdálenost ne menší než 50 cm. Pokud budou kupované exempláře širší, vzdálenost od sousedova plotu by měla být větší. Příliš malá vzdálenost může způsobit poruchy ve vývoji rostlin nebo poškození plotu.

V jaké vzdálenosti od plotu sázet túje?

Kdy je nejlepší čas na výsadbu tújí?

Nejlepší termíny pro výsadbu jsou časné jaro (březen-duben) a pozdní podzim (září-říjen). Exempláře zakoupené v kontejnerech lze vysazovat po celou sezónu, pokud není půda zamrzlá.

Kdy vysazovat zahradní túje?

Výsadba tújí na jaře po období mrazů umožňuje rostlině usadit se před vegetačním obdobím. Kořeny tújí pak mají před letními vedry dostatek času na vývoj. To je zvláště výhodné v oblastech s teplým klimatem, kde mohou být léta horká a suchá.

Výsadba tújí na podzim zase umožňuje rostlině zakořenit před zimním klidem. V chladnějších oblastech mají kořeny možnost zakořenit po celý podzim a zimu, což vám poskytne zdravější začátek jara. Vyhněte se výsadbě tújí příliš blízko zimy, kdy je půda již příliš studená pro správné zakořenění.

Upozorňujeme, že tyto termíny výsadby se mohou lišit v závislosti na konkrétní poloze a klimatu ve vaší oblasti. Pokud si nejste jisti, kdy je nejvhodnější doba pro výsadbu tújí ve vaší oblasti, vždy se vyplatí poradit se s místním zahradníkem nebo se zeptat v zahradnictví, kde jste své exempláře zakoupili.

Kdy je nejlepší čas na výsadbu tújí?

Jak vypadá výsadba tújí krok za krokem?

Jak vysázet túje na zahradě? Výsadba tújí je vcelku jednoduchá, ale je důležité dodržovat správné kroky, aby byl zajištěn úspěch a zdravý vývoj rostlin. Na začátku stojí za to vybrat si vhodnou odrůdu rostliny a seznámit se s jejími požadavky. Určitě si tyto požadavky porovnejte s tím, co máte na zahradě. Túje mají obvykle rády slunné stanoviště, ale jsou schopny růst i v částečném stínu. Preferují dobře propustnou půdu. Túje dostupné v zahradnictvích ve vašem okolí budou mít jistě odrůdy a exempláře přizpůsobené klimatickým podmínkám v daném regionu, včetně mrazů, mírnějších či tužších zim a případného silnějšího větru.

Příprava půdy pro výsadbu tújí

Je důležité vědět, do jaké půdy túje zasadit. Před výsadbou se ujistěte, že půda odpovídá nárokům rostlin. Správná výsadba tújí znamená také dobrou přípravu půdy. Půda by měla být kyprá, proto ji dobře zryjte. Túje mají rády kvalitní a dobře propustnou půdu. Příliš písčitá nebo příliš jílovitá půda se dá dodatečně obohatit o živiny, nejsnáze to uděláte tak, že půdu zkypříte a smícháte s kompostem.

Túje nikdy nesázejte přímo do trávníku. Rostoucí tráva bude silně konkurovat mladým sazenicím, které oslabí růst tújí.

Kopání jam pro rostliny

Začněte s výsadbou tújí vykopáním jam pro konkrétní rostliny. Jedna díra by měla být o několik centimetrů hlubší a širší než kořeny rostliny. Pokud jste své exempláře koupili v kontejnerech, vykopejte otvory, do kterých se kontejnery pohodlně vejdou a budou několik centimetrů pod úrovní země.

Pokud jste ještě půdu nezkypřili nebo nepřidávali kompost, udělejte to nyní. K tomu vykopejte dvakrát tak hlubokou jámu a promíchejte zeminu zespodu s kompostem.

Při hloubení jam můžete mladé sazenice (ve skutečnosti kořenový bal tújí) na pár minut ponořit do vody. To jim později pomůže snáze se aklimatizovat na nové místo.

Správná výsadba tújí – Jak hluboko sázet túje?

Jednotlivé exempláře umístěte do jam tak, aby byly ve stejné hloubce, jako je úroveň půdy. Vyplňte volná místa substrátem a celé přitlačte.

Po vysazení exempláře hojně zalejte. V prvních týdnech po výsadbě věnujte zvláštní pozornost správnému zavlažování zejména během suchých dnů.

Jak vypadá výsadba tújí krok za krokem?

Jak pěstovat túje v květináči?

Ne všechny exempláře tújí se sázejí do země. Odrůdy tújí jsou tak rozmanité a zajímavé, že se tyto rostliny často používají jako dekorativní exempláře na balkonech a terasách – pak se vysazují do velkých květináčů nebo truhlíků. Výsadba tújí do květináče je extrémně jednoduchá.

Výsadba tújí krok za krokem do květináčů

Nejprve si připravte květináč. Na dno dejte štěrk nebo malé kamínky. Je to propustná vrstva, která usnadní proudění vody a zabrání vzniku stojící vody. Nasypte malou vrstvu substrátu a vložte túje do květináče. Volná místa vyplňte substrátem, přitlačte a rostlinu vydatně zalijte.

Jak pečovat o vysazené túje?

Nově vysazené rostliny vyžadují zvláštní péči. Nejdůležitější bude pravidelná zálivka tújí, o které jsme se zmiňovali dříve. Túje zalévejte zejména v prvním roce po výsadbě a během suchých dnů.

Kromě zálivky je důležité přihnojování. Pravidelné hnojení pomůže ke zdravému vývoji rostlin. Nejlepší je používat univerzální hnojiva nebo hnojiva určená pro jehličnaté rostliny. Na trhu najdete i speciální hnojiva určená pouze pro túje, a to i pro konkrétní odrůdy tújí.

Další postup péče, který se u tújí provádí, je prořezávání. Pravidelný řez rostlin pomáhá udržovat požadovaný tvar a také pomáhá při růstu rostlin. Nadměrně rostoucí výhonky odřízněte a podle toho vytvořte keře. Proveďte také sanitární prořezávání, které spočívá v odstranění nemocných, uschlých nebo poškozených větví.

V prvním roce po výsadbě tújí dbejte také na ochranu rostlin před mrazem. Mladé sazenice můžete zakrýt agrotextilií, v případě o něco větších exemplářů můžete rozsypat vrstvu kůry nebo listí kolem kořenů.

Zpět