Jak sázet rostliny do velkých květináčů na terase?

15.05.2024

Velké balkony a prostorné terasy jsou atraktivním místem pro zajímavá rostlinná aranžmá. I když zde není místo pro pěstování větších stromů a keřů, neznamená to, že zde nemůžete vytvořit krásný zelený prostor. Vhod přijdou velké terasové květináče, ve kterých můžete pěstovat nejen balkónové květiny a okrasné trávy, ale také okrasné keře a zakrslé stromky.

Výsadbu rostlin do takových květináčů můžete provést sami, není to tak obtížné a náš podrobný průvodce vám s tímto úkolem určitě pomůže. Jste připraveni na zajímavé úpravy terasy? Tak pojďme na to!

Jak sázet rostliny do velkých květináčů na terase?


V tomto článku:

1. Výsadba rostlin ve velkých květináčích na terase

2. Jak se připravit na výsadbu?

3. Výsadba rostlin krok za krokem

4. Jeden květináč na jednu rostlinu?

5. Jak pečovat o rostliny vysazené v nádobách?

6. Jak vybrat květináč?



Výsadba rostlin ve velkých květináčích na terase

K výsadbě budete potřebovat květináče, substrát a samozřejmě rostliny. Díky výsadbě rostlin v květináčích máte možnost vytvořit zajímavé, zelené kompozice na terase či balkoně. Zajímavým řešením proto bude použití velkých venkovních květináčů.

Do květináče můžete vysadit letničky, trvalky, malé keříčky i zakrslé stromky. Pro takové pěstování máte k dispozici jehličnaté i listnaté stromky a keře, a také široký výběr trvalek a letniček.

Zajímavou možností mohou být sloupovité ovocné stromky. Tyto neobvyklé odrůdy jabloní, hrušní, švestek nebo broskví jsou malé a rostou jako sloupovité exempláře, to znamená, že se nerozrůstají do stran. Díky tomu můžete i na malé terase vypěstovat chutné ovoce a těšit se z bohaté úrody.

Jak se připravit na výsadbu?

Výsadba rostlin v květináčích na terasu je jednoduchá záležitost, ale stojí za to se na ni dobře připravit. Kupte si vhodné venkovní květináče. Velké květináče budou vhodné, když chcete zasadit větší rostliny. Můžete se rozhodnout i pro o něco menší nádoby, zejména pokud víte, že budete chtít sázet letničky nebo je vaše terasa či balkon malé.

Výsadba do velkých a vysokých květináčů vyžaduje správné množství substrátu. Připravte si takový, který je vhodný pro balkónové květiny nebo ovocné stromky. Pro trávy nebo jehličnaté rostliny použijte substrát určený pro ně. Pokud mate problém s výběrem, použijte univerzální substrát pro rostliny.

Kromě substrátu a květináčů budete potřebovat rostliny. Možností je spousta, takže výsledné uspořádání může být opravdu zajímavé.

Dále si připravte nepropustnou fólii, štěrk nebo keramzit a také vhodné hnojivo pro vybrané rostliny.

Jak se připravit na výsadbu?

Výsadba rostlin krok za krokem

Nyní, když máte vše připraveno, je čas na výsadbu rostlin! Nejdřív vyplňte dno květináčů štěrkem nebo keramzitem. Vytvoříte tak propustnou vrstvu, která usnadní odvádění přebytečné vody.

Poté naplňte květináč substrátem. Nasypte jej tolik, abyste dosáhli výšky, ve které chcete rostlinu mít. Stromky a keře budou potřebovat více prostoru, balkonové květiny – trvalky a letničky vysazujeme trochu mělčeji. V ideálním případě by měl být kořenový krček 2–3 centimetry pod okrajem květináče.

Udělejte malou prohlubeň a umístěte tam vybrané rostliny. Nasypte zbytek substrátu, tak aby zakrýt kořeny rostlin. Rukama lehce zatlačte substrát. Ten by měl dobře přiléhat ke kořenům a květináči. V případě potřeby jej doplňte do květináče.

Pro usnadnění aklimatizace a urychlení růstu můžete do substrátu přidat malé množství hnojiva nebo prostředek ke stimulaci růstu kořenů. Prostředky aplikujte dle návodu na obalu.

Po vysazení rostlin je nezapomeňte vydatně zalít vodou. První dny (u citlivých exemplářů až dva týdny) chraňte rostliny před nadměrným slunečním zářením, změnami teplot a silným větrem. Poskytněte jim teplé, chráněné místo a pravidelně je zalévejte. Je to doba aklimatizace rostlin na novém místě, v tomto období si balkónové rostliny, vysazené v květináčích, zvykají na nové podmínky.

Výsadba, jak vidíte, není náročná. Pamatujte, že pokud si vyberete květináče, které nemají otvory pro přebytečnou vodu, musíte dávku vody pro zálivku pečlivě odměřit nebo je použít jako obal, a rostliny vysázet do květináče s příslušnými otvory. Ozdobné obaly na květináče lze dodatečně uvnitř obalit fólií. Díky tomu je přebytková voda nepoškodí.

Jeden květináč na jednu rostlinu?

Výsadba rostlin do květináčů je umění kompozice podobné té, která se používá na záhonech. Do velkých květináčů se bez problémů vejde i více menších exemplářů, takže je na zvážení, jaká kompozice se bude hodit na vaši terasu. Několik rostlin v jednom květináči může vytvořit jedinečné pozadí pro další prvky aranžmá nebo se samo o sobě stát rostlinnou sochou a dekorací.

Při sázení více rostlin do jedné nádoby nezapomeňte zkontrolovat jejich požadavky na světlo, zalévání a půdu. Nikdy společně nesázejte rostliny s extrémními nároky na prostředí, protože se časem může ukázat, že některé rostliny prostě nepřežijí.

Zajímavě vypadají nejen kompozice několika rostlin v jednom květináči, ale také atraktivní kombinace několika květináčů stejné barvy, ale různých velikostí. Atraktivní květináče se mohou stát jedinečným prvkem vybavení terasy, a proto se takové produkty rozhodně vyplatí si pořídit.

Jeden květináč na jednu rostlinu?

Jak pečovat o rostliny vysazené v nádobách?

Péče o rostliny vysazené ve velkých květináčích je velmi podobná péči o pokojové rostliny. Důležitá je pravidelná zálivka. I když rostliny jsou zavlažované deštěm, nezapomeňte je zalévat v období sucha. Rostliny v květináčích nemají schopnost absorbovat vlhkost z podzemní vody, proto vyžadují pravidelnou zálivku. Rostliny však nepřelévejte, zvláště pokud květináč nemá odtokové otvory. Příliš mnoho vody může způsobit hnilobu kořenů.

Rostliny v květináčích je také vhodné dvakrát ročně přihnojit. Používejte univerzální hnojiva pro balkónové rostliny nebo speciální hnojiva, například pro zakrslé ovocné stromky. Při dávkování hnojiva se nezapomeňte řídit pokyny výrobce na obalu.

Rostliny pravidelně kontrolujte a odstraňujte odumřelé nebo uschlé časti rostlin. To pomůže rostlinám lépe růst.

Jak vybrat květináč?

Než začnete s výsadbou, musíte si koupit vhodné květináče na balkon či terasu. Květináč by měl být dostatečně velký, aby se v něm rostlina cítila dobře a měla dostatek prostoru pro vývoj. Příliš malé květináče mohou bránit vývoji rostlin a kořenového systému, jejich kvetení nebo plodování a rostoucí rostlina může květináč dokonce poškodit svými kořeny.

Při volbě květináče se může také řídit estetickými aspekty. Tvar, barvu a vzor na květináči volte tak, aby pak atraktivně ladil k aranžmá na terase.

Zpět