Jak prosvětlit koupelnu bez okna?

19.03.2023

Koupelny bez oken se obvykle vyskytují v panelových, ale i v menších domech. Absence okna není u koupelen ve skutečnosti tak vzácná, ale rozhodně může způsobit problémy s uspořádáním pro ty, kteří by chtěli takové interiéry zrekonstruovat a zařídit svépomocí.

Koupelna by měla být funkční, estetická a pohodlná na používání. Jak toho všeho docílit v koupelně bez oken? Pokusíme se vám na tyto otázky odpovědět ve článku níže, a zároveň máme pro vás tipy na její uspořádání. Jak zařídit koupelnu bez přístupu denního světla, aby byla koupelna funkční a zároveň estetická? 

Vybavení koupelny- BauMax


V tomto článku:

1.  Co je důležité při zařizování koupelny bez přístupu přirozeného světla?

2. Koupelna bez oken - jak prosvětlit koupelnu, ve které není denní světlo?

3. Jak zařídit koupelnu bez oken?

4. Světlá povrchová úprava v interiéru

5. Světlý nábytek v koupelně bez oken

6. Další prvky uspořádání do koupelny

7. Co je ještě důležité pro místnosti bez oken?



Co je důležité při zařizování koupelny bez přístupu přirozeného světla?

V každé místnosti musí být k dispozici dostatek světla, i když ne z přirozeného zdroje, tedy denního světla, tak v tomto případě z umělého, tedy lamp, lampiček, žárovek a diod. V případě koupelen bez oken existuje jediná možnost - navrhnout a instalovat umělé osvětlení tak, aby bylo efektivní, a počet zdrojů světla a tím pádem i účty za elektřinu nebyly ohromující.

V případě takového uspořádání je důležité nejen dobře naplánovat centrální a bodové osvětlení, ale také popřemýšlet, jak můžete koupelnu dodatečně chytře prosvětlit. Pokud chcete toho docílit, je dobré investovat do vybavení a řešení, které budou odrážet světlo a ne jej tlumit, jako jsou zrcadla, světlý nábytek nebo dlaždice. Koupelna se díky nim nejen prosvětlí, ale i získá jiné proporce, tedy opticky se vám bude zdát větší.

V koupelnách bez okna je problémem i větrání. Není zde možné otevřít okno a vyvětrat místnost, proto je potřeba zajistit vhodný ventilační systém, nebo častěji větrat pomocí otevřených dveří.

Vane- BauMax

Koupelna bez oken - jak prosvětlit koupelnu, ve které není denní světlo?

Jaké osvětlení dát do koupelny bez oken? Nejdůležitější otázkou při zařizování koupelny bez oken je bezpochyby osvětlení. Aby osvětlit místnost, nejprve nainstalujte stropní svítidlo, které bude fungovat jako hlavní. Svítidlo bude vydávat rozptýlené světlo, které vám umožní používat koupelnu jako celek. Malou koupelnu bez okna stačí vybavit jedním hlavním svítidlem, větší můžete rozdělit na zóny, a do každé nainstalovat stropní svítidlo.

Nyní, když už jste namontovali stropní světlo, je čas vybrat doplňkové osvětlení. To se rozhodně vejde vedle zrcadla, kde je potřeba silnější a přesnější světlo, například na líčení. Doplňkové světlo lze pořídit jako nástěnná svítidla nebo moderní LED svítidla. Instalace světelných bodů u zrcadla má ještě jednu výhodu – velké zrcadlo dokáže odrážet světlo, díky čemu koupelnu dodatečně prosvětlí.

Do moderních uspořádání se často volí LED pásky namontované pod stropem, které mohou plnit roli hlavního osvětlení. Jedná se o zajímavé řešení, které se stalo velmi populární především v minimalistických prostorách.

Malý prostor koupelny se opticky zvětší pomocí zrcadla a světlých barev 

Jak zařídit koupelnu bez oken?

Pokud chcete zařídit malou koupelnu bez oken, je vhodné se vzdát tmavých barev. I když se vám takové odstíny líbí, tmavé barvy pohlcují sluneční a umělé světlo, a proto bude koupelna vypadat ještě tmavší a opticky menší, než ve skutečností je. Malé koupelně bez okna tmavé barvy rozhodně neprospějí – v takové koupelně je lepší se zaměřit na světlé barvy stěn, podlahy a stropu, ale i nábytku nebo doplňků.

Světlá povrchová úprava v interiéru

Při přemýšlení o tom, jakou použít povrchovou úpravu do koupelny bez okna, se vyplatí zaměřit se nejen na světlé odstíny, ale také na lesklé povrchy. Dobrým řešením bude obložení jedné nebo dokonce všech stěn dlaždicemi odrážejícími světlo. Umělé světlo se díky tomu bude lépe odrážet od stěn a dostane se do každého zákoutí koupelny.

Bílé lesklé obklady na stěně budou na takovém místě vypadat skvěle. Pokud chcete vyzdobit koupelnu bez oken pomocí barev, rozhodněte se pro světlé pastelové odstíny. Béžové a krémové barvy budou působit útulně.

Chybějící okenní otvor znamená, že jediným zdrojem světla je umělé světlo. Z tohoto důvodu vybírejte jeho barvu opatrně, protože může výrazně změnit vzhled celého aranžmá. Teplé světlo může způsobit, že bílé stěny budou vypadat jako krémové. Myslete na to při zařizování a výběru barvy žárovek a barev stěn.

Vybavení koupelny- BauMax

Světlý nábytek v koupelně bez oken

Absence okna znamená nulový přístup přirozeného světla, které proniká sklem okenního otvoru a rozptyluje dál do místnosti. Z tohoto důvodu je důležité použít nejen světlou povrchovou úpravu stěn a podlah, ale i zařízení. Nejlepší je rozhodnout se pro bílé nebo světlé koupelnové skříňky a bílou sanitární keramiku.

S bílým koupelnovým nábytkem je snazší zařídit prostor. Bílá barva se dobře prezentuje v minimalistických prostorách a díky bílé barvě místnost působí, jako by byla o něco větší. Bílé se vyplatí vybrat i vany, WC, bidety, umyvadla a sprchové kouty.

Další prvky uspořádání do koupelny

Kromě povrchové úpravy a nábytku můžete věnovat pozornost také dekoracím a dveřím. Díky světlým dveřím do koupelny se celé aranžmá bude zdát světlejší. Dobré je také investovat do částečně prosklených dveří, nejlépe v podobě horního matného nebo neprůhledného skla, které pomůže prosvětlit koupelnu bez okna světlem z ostatních místností.

V malé koupelně není místo pro mnoho dekorací, a v koupelnách bez okna je potřeba jejich umístění obzvlášť pečlivě zvážit. Čím méně dekorací, tím lépe – méně prvků způsobí, že interiér působí vzdušněji, prostorněji a tedy i světleji.

V koupelně, kde není denní světlo, se vám vyplatí použít vybavení ve světlých barvách, které prostor v koupelně prosvětlí

Sprchové kouty- BauMax

Co je ještě důležité pro místnosti bez oken?

Pamatujte, že koupelna bez oken vyžaduje nejen vhodné osvětlení a světlou povrchovou úpravu či uspořádání, ale také vhodné větrání v koupelně. Koupelna bez oken má často problémy s větráním a tak přístup čerstvého vzduchu do koupelny je omezen. Z tohoto důvodu větrejte místnost otevřením dveří a zajistěte dobrý ventilační systém. V případě potřeby se dá nainstalovat nucenou ventilaci.

Otázkou větrání je třeba se zabývat, protože problémy s větráním mohou vést k vážným následkům. V případě malé koupelny může být větrání také problémem nejen kvůli bezpečnosti, ale také pro radost z užívání místnosti.

 


 

NECHTE SE INSPIROVAT!


Krásný a praktický - vybíráme koupelnový nábytek


Koupelna ve stylu spa - Top 5 nápadů na uspořádání


Komoda do koupelny – moderní řešení


 

Zpět