Jak nabrousit zahradní nářadí?

05.04.2024

Krásná zahrada je kombinací udržované zeleně, pěkné architektury a spousty práce jejího majitele. Aby rostliny vypadaly atraktivně a jedinečně, stojí za to dbát na to, aby byly dobře zastřiženy a opečovávaný. Týká se to zejména živých plotů, okrasných keřů a stromů, ovocných stromů a rostlin. Správný řez podpoří růst a rostlinu očistí. Aby takové ošetřování bylo možné, měli byste si připravit zahradnické nářadí a dbát především na jeho ostrost.

Ostré zahradnické nářadí bude řezat rovnoměrně a nezanechá potrhané konce, takže se nepoškodí rostliny ani nezpůsobí jejich odumření. Podívejte se, jak si samému nabrousit zahradnické nůžky, nůžky na větve či živé ploty, zahradnické nože a další nářadí, aby byly vždy v perfektním stavu a práce s nimi byla rychlejší, efektivnější a pro rostliny šetrnější.

Jak nabrousit zahradní nářadí?


V tomto článku:

1. Jak připravit zahradnické nářadí k broušení?

2. Jak nabrousit zahradnické nůžky?

3. Jak nabrousit nůžky na větve?

4. Jak nabrousit zahradní nůž?

5. Jak nabrousit motyku a rýč?

6. Jak nabrousit nože u sekačky na trávu?

7. Proč se vyplatí mít ostré zahradní nářadí?

8. Kdy brousit zahradní nářadí?

9. Jak správně pečovat o zahradní nářadí?



Jak připravit zahradnické nářadí k broušení?

Před broušením zahradnických nůžek, nožů, čepelí nebo pilových řetězů se ujistěte, že je zahradní nářadí důkladně vyčištěno. Zbytky listí, kůry nebo lýka rády ulpívají na kovu a často uvíznou mezi noži a pružinami. Před broušením je nezapomeňte odstranit – použijte k tomu tyčku, drát nebo pilník. K čištění se snažte nepoužívat ostré nástroje, které mohou povrch čepele poškrábat nebo výrazně poškodit.

Poté čepele omyjte ve vodě s přídavkem šedého mýdla. Následně nářadí důkladně opláchněte v čisté vodě a osušte. Nenechávejte je dlouho mokré, protože kov může zrezivět a pak údržba nářadí bude obtížnější.

Zahradní nářadí se nejčastěji brousí brousky nebo brusnými kameny. Zahradní nůžky můžete brousit pilníkem nebo úhlovou bruskou se smirkovým papírem.

Pracujte velmi opatrně a dejte si dostatek času na přípravu čepele pro budoucí práci. Ostření jedněch zahradnických nůžek nebo čepele může trvat několik minut. Nespěchejte – přesnost vaší práce je zárukou, že nářadí bude v příští sezóně spolehlivé.

Jak připravit zahradnické nářadí k broušení?

Jak nabrousit zahradnické nůžky?

Broušení zahradnických nůžek půjde rychleji, pokud je rozeberete. Bohužel to nebude možné ve všech případech.

Bez ohledu na to, zda lze zahradnické nůžky rozebrat nebo ne, je ostření podobné. Broušení zahradního nářadí, nožů, zahradnických nůžek nebo motyk svépomocí není složité, ale vyplatí se nejprve naučit se základní pravidla. V případě zahradnických nůžek se čepele přiloží k brusce pod úhlem čtyřiceti pěti stupňů a poté se od sebe pomalu oddalují. Každý pohyb by měl být hladký a prováděný ve stejném směru jako všechny pohyby.

Tradiční zahradnické nůžky, které mají protínající se čepele, se brousí pouze z vnější strany, zatímco čepele kovadlinových zahradnických nůžek se brousí oboustranně.

Jak nabrousit nůžky na větve?

Nůžky na větve se brousí podobně jako zahradní nůžky. Zde se také vyplatí nůžky rozebrat, pokud je to možné. Čepele zahradních nůžek a nůžek na větve či živý plot se brousí z vnější strany.

Čím jsou větší nůžky na větve či živý plot, tím více času s jejich broušením musíte strávit. Nenechte se však odradit tím, že broušení trvá dlouho – pečlivá práce udělá z nářadí ideálního zahradního pomocníka během sezóny.

Jak nabrousit nůžky na větve?

Jak nabrousit zahradní nůž?

Nejlepší je brousit zahradní nůž přesně pod úhlem, který byl nastaven při továrním broušení. Nejjednodušší způsob, jak nabrousit nůž, je použít brousek. Princip broušení je velmi jednoduchý – nůž držte pod správným úhlem a pohybem směrem od sebe jím přejeďte po brusce. Po nabroušení jedné strany se nůž otočí a činnost se opakuje na druhé straně.

Ostření je zaměřeno na vyrovnání nerovností, eliminaci škrábanců a samozřejmě na broušení nože tak, aby řezy proběhly efektivně, rychle a byly co nejvíce šetrné pro rostliny.

Jak nabrousit motyku a rýč?

Broušení motyky je velmi podobné broušení nožů – motyku je také možné brousit brouskem, ale pamatujte, že motyka se brousí pouze z jedné strany, obvykle horní.

Rýč se zase brousí na jedné straně – té, která je na straně pracovní. Během práce nedělejte příliš rychlé pohyby, protože tření může kov zahřát a ztratí tak tvrdost.

Jak nabrousit nože u sekačky na trávu?

Ostření nožů zahradních sekaček není snadný úkol a často je zadáván profesionálním firmám. Nejde jen o nabroušení hran, ale také o správné vyvážení nožů.

Nože sekačky začněte brousit tím, že je vyjmete ze zařízení. Čepele důkladně očistěte od zbytků rostlin a omyjte, poté osušte. Pokud mají nože stopy rzi, odstraňte je ocelovým kartáčem.

Nůž sekačky se brousí pouze na jedné straně, druhá strana by měla zůstat tupá. Rozpoznání stran by nemělo být obtížné.

Proč se vyplatí mít ostré zahradní nářadí?

Broušení ručního nářadí by mělo být každoročním úkolem každého zahradníka. Nabroušené nářadí řeže rychle a zanechává hladký a čistý řez. To je důležité, protože potrhané okraje nebo zlomené konce rostlin se hojí mnohem déle a jsou více vystaveny patogenům.

Čistý a hladký řez umožní rostlině rychlejší regeneraci a také bude působit estetičtěji. Pro hladké řezy bude také snazší přichycení výmladku k podnoži, naroubované stromky se tak budou rychleji regenerovat a růst.

Proč se vyplatí mít ostré zahradní nářadí?

Kdy brousit zahradní nářadí?

Nejlepší dobou na údržbu a broušení ručního zahradního nářadí bude určitě pozdní podzim. Až bude většina práce na zahradě hotová, budete mít čas uklidit kůlnu na nářadí, zkontrolovat stav nářadí a zařízení a nabrousit ty, které potřebují naostřit.

Díky péči a nabroušení ručního nářadí bude vše na jaro připraveno k práci, a proto bude jarní úklid a prořezávání pak efektivnější.

Jak správně pečovat o zahradní nářadí?

Každé zahradní nářadí vyžaduje stejnou péči a údržbu jako rostliny, které budete s nimi stříhat. Po ukončení práce v daný den se vyplatí očistit nářadí od rostlinných zbytků. Ruční zahradní nářadí je dobré alespoň jednou ročně na podzim nabrousit, aby bylo na jaře připraveno k práci.

Zpět