Dekorace a doplňky do obývacího pokoje v retro stylu – podívejte se na našich 7 návrhů!

01.09.2024

V současné době sledujeme velký zájem a návrat k interiérům v retro stylu. Současné designové návrhy obývacích pokojů jsou často inspirovány 50., 60. a 70. léty a přizpůsobeny moderním potřebám a vkusu. Určujícími faktory retro stylu jsou módní nábytek s klasickými vzory, geometrických tvarů a odrazem pop kultury a ikonických postav z minulosti v nástěnných galeriích, plakátech a grafice. Překvapivá kombinace dekorativních a dokončovacích prvků vytváří interiéry plné charakteru a jedinečného kouzla, které přitahují pozornost a inspirují svou kreativitou. Dekorativní doplňky do interiéru v retro stylu jsou nejen cestou do minulosti, ale také projevem osobního stylu a jedinečné estetiky.

Dekorace a doplňky do obývacího pokoje v retro stylu – podívejte se na našich 7 návrhů!


V tomto článku:

1. Lamely na stěnu do interiéru v retro stylu. Dekorace do obývacího pokoje, které doplní stylizaci interiéru

2. Tapety s retro motivy budou krásnou dekorací interiéru

3. Koberce jsou důležitým prvkem pro uspořádání interiéru v retro stylu

4. Štuk, jedinečná nástěnná dekorace, která se vrací do módy

5. Zrcadla v ozdobných a výrazných rámech z 50. a 60. let 20. století

6. Dekorativní prvky do obývacího pokoje: plakáty, obrazy a fototapety

7. Jak zařídit atmosférický obývací pokoj v retro stylu? Nábytek s duší, ideální pro retro styl



Lamely na stěnu do interiéru v retro stylu. Dekorace do obývacího pokoje, které doplní stylizaci interiéru

Umístění lamely na stěnu v retro obývacím pokoji může být vynikajícím způsobem, jak zdůraznit atmosféru prostoru a dodat mu jedinečný charakter. Lamely mohou mít navíc i praktickou funkci, rozdělit prostor nebo poskytnout zázemí pro další dekorativní prvky. Při výběru nástěnných lamel stojí za to věnovat pozornost jejich charakteristickým vlastnostem. Lamely vyrobené ze dřeva s přírodní texturou nebo kovu s rustikální povrchovou úpravou dokonale zapadají do retro estetiky. Nástěnné lamely jsou dostupné v nejrůznějších tvarech a dekorech, od jednoduchých a minimalistických až po dekorovanější, které odkazují na geometrické nebo květinové motivy typické pro 50. a 60. léta minulého století.

Lamely na stěnu do interiéru v retro stylu. Dekorace do obývacího pokoje, které doplní stylizaci interiéru

Tapety s retro motivy budou krásnou dekorací interiéru

Interiéry v retro stylu často využívají vzory a motivy charakteristické pro konkrétní epochy, jako jsou geometrické tvary, abstraktní linie, květinové motivy nebo psychedelické potisky. Ty se promítají do bytových doplňků včetně tapet. Nabízejí nespočet možností uspořádání, díky kterým můžeme vytvořit prostor, který bude inspirovat. Tapety v retro stylu často obsahují výrazné vzory: mřížky, kosočtverce, květiny nebo pruhy, které dodávají prostoru dynamiku a charakter. Díky použití těchto vzorů a motivů se retro interiér stává plným života a osobitosti a potěší jak milovníky klasických vzorů, tak ty, kteří hledají něco jedinečného.

Tapety s retro motivy budou krásnou dekorací interiéru

Koberce jsou důležitým prvkem pro uspořádání interiéru v retro stylu

Při výběru koberců do retro interiéru se vyplatí věnovat pozornost jejich vzorům, tvarům a barvám, aby dokonale ladily se zbytkem aranžmá. Pastelové odstíny, jemné hnědé, sytá oranžová nebo intenzivní zelená - to vše závisí na individuálních preferencích a celkovém barevném schématu interiéru. Je důležité, aby koberec harmonicky ladil se zbytkem stylizace a vytvořil tak ucelenou a oku lahodící kompozici. Kromě barev stojí za to věnovat pozornost textuře. Do interiérů ve stylu retro skvěle ladí měkké, vlněné koberce s dlouhým vlasem, které dodají prostoru eleganci a ještě ho zútulní.

Koberce jsou důležitým prvkem pro uspořádání interiéru v retro stylu

Štuk, jedinečná nástěnná dekorace, která se vrací do módy

Interiéry v retro stylu často používají štuk jako způsob, jak zdůraznit klasiku a tradici. Tyto prvky lze umístit na stropy, stěny a dokonce i na nábytek, co dodá prostoru jedinečné kouzlo a eleganci. Rostlinné motivy, geometrické motivy, jemné ornamenty a dokonce i postavy lidí a zvířat vytvářejí skutečné umělecké dílo. Tyto jemné detaily dodávají interiéru osobitý charakter a vytvářejí neopakovatelnou atmosféru. Bez ohledu na styl interiéru, štuk dává interiéru jedinečný a neopakovatelný vzhled.

Štuk, jedinečná nástěnná dekorace, která se vrací do módy

Zrcadla v ozdobných a výrazných rámech z 50. a 60. let 20. století

V 50. a 60. letech 20. století byla zrcadla často zdobena subtilními a někdy až extravagantními rámy, které jim dodávaly jedinečný vzhled. Dnes se zrcadla v retro stylu opět vrací do módy a přinášejí s sebou nostalgii a šarm z minulého desetiletí. Klasická zrcadla v retro stylu se často vyznačují zaobleným tvarem, odkazujícím na vintage estetiku. Rámy zrcadel v retro stylu mohou být zdobeny kovovými nebo dřevěnými prvky, často v podobě jemných soch nebo geometrických vzorů. Tyto zrcadla jsou nejen praktickým doplňkem, ale také zajímavým dekoračním prvkem stěny. Zrcadla mohou kromě své základní funkce pomoci také opticky zvětšit prostor a prosvětlit místnost, zvláště pokud jsou umístěna naproti oknu.

Zrcadla v ozdobných a výrazných rámech z 50. a 60. let 20. století

Dekorativní prvky do obývacího pokoje: plakáty, obrazy a fototapety

Plakáty, obrazy a fototapety s retro motivy mohou být také perfektním doplňkem stylizace obývacího pokoje. Při výběru grafiky stojí za to věnovat pozornost klasickým motivům a charakteristické vintage estetice. Mohou to být například portréty lidí, městské krajiny nebo abstraktní kompozice odkazující na minulé období. Tato grafika dodá interiéru hloubku a jedinečný charakter. Vyplatí se experimentovat s různými motivy a vzory, abyste vytvořili osobitý a neopakovatelný prostor.

Dekorativní prvky do obývacího pokoje: plakáty, obrazy a fototapety

Jak zařídit atmosférický obývací pokoj v retro stylu? Nábytek s duší, ideální pro retro styl

Uspořádat atmosférický obývací pokoj v retro stylu je jedinečnou výzvou, která vám umožní vytvořit prostor plný jedinečného kouzla a osobitého charakteru. Klíčem k úspěchu je výběr vhodného nábytku, který tvoří originální základ obývacího pokoje a dokonale zapadá do vintage estetiky. Retro interiéry se vyznačují stylizací, která odkazuje na design minulých desetiletí a klasické vzory. Proto při výběru nábytku do obývacího pokoje v tomto stylu stojí za to vybírat nábytek s duší, doplněný jedinečným vzhledem.

Sedací soupravy oblých tvarů se zaoblenými hranami a jemnými nábytkovými nohy, sedací soupravy čalouněné látkou v intenzivních barvách se vzory z 60. a 70. let jsou vynikajícím výchozím bodem pro uspořádání atmosférického retro obývacího pokoje. Takový nábytek poskytuje nejen pohodlí, ale také dodává prostoru neopakovatelný charakter a jedinečnou atmosféru. Konferenční stolky, komody a bary by měly potěšit svou originalitou a osobitým designem. Nábytek s duší bude nejen odrážet charakter interiéru, ale také mu dodá estetiku a funkčnost.

Zpět