Co na gril? 5 nápadů na jednoduchá a lahodná grilovaná jídla!
S příchodem jara začíná jedno z nejočekávanějších období v roce – velká grilovací sezóna! Tradice grilování, i když je poměrně mladá, je dnes nepostradatelnou součástí květnových svátků. Zároveň otevírá celou grilovací sezónu, která potrvá až do pozdního podzimu.
V našich předchozích článcích jsme hodně psali o typech zahradních grilů, jejich vlastnostech, výhodách a využití. Dnes vám chceme nabídnout pár osvědčených receptů na chutné pokrmy z grilu. Tyto jednoduché recepty zpestří grilování a budou perfektním doplňkem k masovým pokrmům. Podívejte se, jaké recepty si získávají srdce vašich blízkých a hostů, se kterými se potkáte u grilu!
V tomto článku:
1. Grilovací menu - pestrost je základ - grilovaná jídla v různých podobách
2. Grilované kuře plněné broskvemi v lahodné marinádě
3. Zeleninové špízy a další - syté grilované pokrmy
4. Pečený pstruh s bylinkovým máslem
5. Salát s čerstvé jarní zeleniny ke grilovaným pokrmům
6. Dezert z grilu - grilované banány - kulinářský hit!
Grilovací menu - pestrost je základ - grilovaná jídla v různých podobách
Než navrhneme konkrétní recepty na grilovaná jídla, chceme připomenout pár zlatých pravidel, díky kterým se každé grilování vydaří a pozvaní hosté na gril budou spokojení. Ať už pořádáte velkou rodinnou oslavu nebo jen společenské setkání s nejbližšími přáteli, dbejte na to, aby si každý našel to své jídlo. Přestože na grilu nejčastěji grilujeme klobásy, šťavnaté vepřové maso z krkovice, kuřecí maso, steak a burgery, ne každý musí být klasický „masožravec“. Žijeme v době, kdy móda být fit nabírá na síle. Určitě někteří lidé ve vašem nejbližším okolí jsou vegani nebo vegetariáni, někteří drží dietu a někteří prostě nemají rádi maso.
Pokud chcete potěšit každého, snažte se, aby pokrmy, které podáváte, byly dostatečně pestré, a vyhovovaly i těm nejnáročnějším chutím. Snadno říci, těžší udělat? Není to pravda! Zde jsou osvědčené recepty na různé grilované pokrmy, které jsou lahodné a chutnají skvěle! Pokud chcete, aby se společné posezení u stolu na zahradě při grilování vydařilo, využijte naše nápady! K přípravě stačí základní ingredience, jako je kuřecí maso, olej, zelenina.
Grilované kuře plněné broskvemi v lahodné marinádě
Čerstvá zelenina v kombinaci s křehkým kuřecím masem chutná dokonale. Pro milovníky aromatického, marinovaného masa na grilu nabízíme kuřecí steak plněný broskvemi. Je to neobvyklá kombinace, ale chutná skvěle!
Způsob přípravy:
Z jednoho zralého pomeranče vymačkejte šťávu. Na rozpálené pánvi osmahnete cibuli nakrájenou na půlkolečka. Bude potřeba 1 lžíce cukru. Když je cibule průsvitná, přidejte k ní cukr a opékejte, dokud cukr nezačne karamelizovat, to může trvat několik minut. Přidejte pomerančovou šťávu. Nechte všechno provařit, dokud se šťáva zcela neodpaří. Cibuli vložte do misky a nechte vychladnout. Mezitím si připravte broskve. Nakrájejte je na kostičky a přidejte k cibuli. Dochuťte podle chuti čerstvými bylinkami: nakrájenou bazalkou a mátou, poté všechny ingredience promíchejte.
Kuřecí kotlety marinujte v marinádě z olivového oleje a čerstvých bylinek po dobu cca 2-3 hodin. Těsně před grilováním filety rozkrájejte podélně a poté je jemně rozdrťte. Dovnitř každé kotlety vložte plátek sýra niva (lze ho nahradit sýrem feta), na sýr dejte 1- 2 lžíce nádivky z cibule a broskve. Maso zvenku potřete připravenou marinádou, ve které bylo předtím naloženo.
Maso opečte ze všech stran na rozpáleném grilu s poklicí, můžete použít gril s udírnou. Hotové maso chutná nejlépe spolu s lehkým salátem, křupavými krutony. Vhodné je dochutit salát omáčkou z olivového oleje nebo bbq omáčkou, aby se všechny chutě spojily.
Tip: Pokud jak vy, tak vaše rodina, nemáte rádi chuť masa s ovocem, místo broskví použijte sušená rajčata!
Zeleninové špízy a další - syté grilované pokrmy
Grilovaný špíz je hitem. Špízy jsou nenáročné na přípravu a nabízejí úžasné možnosti kombinování chutí a ingrediencí. Při přípravě špízu se snažte o co největší rozmanitost. Některé mohou být zeleninové, míchané, na jiné můžete použít oblíbené maso, sýr nebo mořské plody. Špízy mohou být také výbornou alternativou k masovým pokrmům.
Grilování špízů zvládnete i bez speciálních dovedností. Stačí nakrájet papriky, rajčata, houby, cukety a další vybrané suroviny na kostičky, napíchnout je na špejle a položit na grilovací tácek. Nepokládejte je přímo na plynový gril ani na rošt s dřevěným uhlím – lepší volbou je použít tácek nebo špízy zabalit do alobalu.
Před grilováním je zakápněte olivovým olejem a dochuťte oblíbeným kořením nebo marinádou, která zvýrazní jejich chuť. K hotovým špízům podávejte česnekovou, BBQ nebo jinou omáčku podle vlastní chuti.
Špízy se musí grilovat, než zelenina nezměkne a maso krásně nezhnědne. Důležité je, aby kuře či vepřové maso a zelenina nebyly sýrové! Nechte je proto raději dalších 5 minut grilovat, než jíst grilovaný špíz syrový.
Pečený pstruh s bylinkovým máslem
Chutné bílé maso, křupavá kůrka a tato lahodná bylinková chuť a nádherná vůně, takové nabídce je těžko odolat.
Způsob přípravy:
V misce smícháme: máslo (1 lžíce polévková), bylinky (petržel, bazalka, tymián - 1 lžíce každé bylinky), sůl a pepř (po špetce), ještě dva stroužky česneku prolisované lisem a citronová šťáva (1 lžíce polévková).
Takto připraveným česnekovým máslem natřete pstruha, a dejte máslo i dovnitř, pamatujte to dělat opatrně a pečlivě. Připravte si alobal, potřete ho olejem, aby se k němu pstruh během grilování nepřilepil.
Rybu nařízněte a ochuťte jak solí, tak kořením na ryby a důkladně všechno vetřete. Položte rybu na tácek a zabalte ji do předem připraveného alobalu.
Okraje alobalu nezapomeňte ohnout, aby vám rozpuštěné česnekové máslo při grilování nevytékalo.
Rybu položte na rozpálený gril a grilujete cca 30 minut. Pečený pstruh s bylinkovým máslem je perfektním nápadem na hlavní jídlo v grilovacím menu.
Salát s čerstvé jarní zeleniny ke grilovaným pokrmům
Tento jednoduchý salát je opravdu velmi chutný, lehký a hlavně se skvěle hodí jako doplněk ke grilovaným pokrmům. Tento salát se nejlépe hodí ke šťavnaté grilované vepřové krkovičce, grilované rybě a česnekovému pečivu.
Ingredience pro přípravu: směs hlávkových salátů - můžete použít ty, které máte nejraději, např. ledový salát či kozlíček polníček nebo zvolit hotovou směs, sušená rajčata nakrájená na kostičky. Dalšími ingrediencemi jsou: olivy, okurky, cherry rajčata, sýr feta a pro opravdové labužníky hrst vlašských ořechů. Všechny ingredience důkladně promíchejte. Všechno ještě dochuťte olivovým olejem s medovou hořčicí.
Dezert z grilu - grilované banány - kulinářský hit!
V každé rodině se najdou děti, ale i gurmáni kteří milují sladké. Právě s ohledem na ně jsme pro vás připravili recept na lahodný grilovaný dezert. Banány s čokoládou jsou skutečnou směsí chutí. Tento dezert patří k jednoduchým jídlům. Jeho příprava zabere jen pár minut, ale chuť vás okouzlí.
Způsob přípravy:
Slupku banánů zevnitř mírně nařízněte. Banány jemně naplňte kostkami hořké čokolády. Každý banán zabalte do alobalu. Takto připravené ovoce položte na grilovací rošt a grilujte cca 20 minut (10 minut na jedné, tak i na druhé straně). Po 20 minutách banány sundejte z grilu a vyndejte z alobalu. Po upečení hned podávejte, celek doplní lístky máty, lískové oříšky a podle chutě i lžička šlehačky. Nejen naše děti budou nadšení.
Pokud grilování patří mezi vaše oblíbené rituály a snažíte se ochutnávat kromě masa i další jídla, doufáme, že pár našich receptů na přípravu jak masových, tak bezmasých jídel potěší nejen vás ale i vaše hosty. Z prezentovaných námi jídel si rozhodně vybere každý.
NECHTE SE INSPIROVAT!
Je plynový gril bezpečný? Fakta a mýty o plynových grilech