Čím je námořnický styl v interiérech výjimečný?

08.04.2024

Námořnický styl je jedinečný a rozpoznatelný styl interiérového designu, který čerpá inspiraci z atmosféry přímořských míst. Tento jedinečný styl interiérového designu je známý svou jemnou elegancí, odkazem k moři a charakteristickými barvami, které připomínají modré vlny a žluté pláže. Vyznačuje se několika klíčovými prvky, které mu dodávají jedinečné kouzlo a činí z něj oblíbenou volbu pro ty, kteří chtějí do svého domova vnést přímořskou atmosféru.

Chcete-li zařídit interiér v námořnickém stylu, stojí za to znát jeho hlavní determinanty. Námořnický styl v interiéru vás může opravdu okouzlit, a proto se jej vyplatí zvolit pro aranžmá.

Čím je námořnický styl v interiérech výjimečný?


V tomto článku:

1. Krátká historie námořnického stylu

2. Paleta barev v námořnickém aranžmá, tedy klíčové vlastnosti námořnického stylu

3. Namořnické aranžmá a materiály – jaké povrchové úpravy pro námořnický styl byste si měli vybrat?

4. Bydlení v námořnickém stylu, tedy aramžmá s příslušnými vzory a motivy

5. Interiéry v námořnickém stylu a vhodný nábytek

6. Doplňky a dekorace pro interiéry v námořnickém stylu

7. Námořnický styl v různých interiérech – aranžmá, které vás okouzlí



Krátká historie námořnického stylu

Námořnický styl, známý také jako námořní nebo přímořský styl, má své kořeny v historii a v námořních tradicích. Jeho vývoj lze vysledovat od dob velkých geografických objevů až po současné trendy interiérového designu.

Počátky námořnického stylu sahají do 17. století, kdy evropské koloniální mocnosti soupeřily o koloniální nadvládu. V 18. století dosáhl námořní styl svého vrcholu s rostoucím zájmem o moře jako místo umělecké inspirace.

V 19. století, během viktoriánské éry, si námořnický styl získal oblibu mezi bohatými obyvateli přímořských měst. Ve 20. století prošel námořnický styl různými proměnami, přizpůsoboval se měnícímu se vkusu a trendům. V meziválečném období a po 2. světové válce se stal populárním ve Spojených státech, zejména v luxusních letních letoviscích na východním pobřeží. Kombinace námořnického stylu s prvky moderního designu dala vzniknout novým interpretacím tohoto klasického trendu.

V současné době je námořnický styl velmi populární, a to jak v interiérovém designu, módě , tak i umění.

Co je styl New Hampton?

Styl New Hampton je jednou z odrůd námořnickéhoi stylu, který si získal oblibu díky svému elegantnímu a luxusnímu přístupu k aranžmá interiéru. Název stylu odkazuje na prestižní letovisko Hampton na Long Islandu ve Spojených státech amerických, známé svými luxusními přímořskými usedlostmi.

Styl spojuje vlastnosti ležérního námořnického stylu a luxusního a elegantního glamour stylu.

Krátká historie námořnického stylu

Paleta barev v námořnickém aranžmá, tedy klíčové vlastnosti námořnického stylu

Jednou z charakteristických vlastností námořníckého stylu jsou barvy, které odrážejí barvy moře. Interiéry zařízené v mořském stylu by měly mít vhodné barvy. Dominantními odstíny jsou zde bílá, modrá, červená a béžová. Tyto světlé a svěží barvy dodávají prostoru jas a lehkost a zároveň odkazují na moře a oblohu. Bílá je často základem, symbolizuje čistotu a svěžest, zatímco modré a červené akcenty dodávají energii a kontrast.

Námořnické aranžmá není tedy v žádném případě nudné. Interiéry v námořnickém stylu vyzařují život, klid a radost. Jsou jako vzpomínky z dovolené uzavřené mezi čtyřmi stěnami.

Námořnické barvy v doplňcích

Namořnické barvy se objevují na stěnách a povrchových úpravách, ale také v doplňcích. Dekorativní předměty mají často světlé, živé odstíny. Mezi barvy doplňků dominuje modrá, žlutá a červená. Jejich kombinací lze zdůraznit nadčasový námořnický styl a charakter prostoru.

Paleta barev v námořnickém aranžmá, tedy klíčové vlastnosti námořnického stylu

Namořnické aranžmá a materiály – jaké povrchové úpravy pro námořnický styl byste si měli vybrat?

Interiéry v námořnickém stylu mají rady přírodní materiály, jako je dřevo a ratan. Nábytek v tomto stylu má často lodní styl a prvky charakteristické pro jachting, jako jsou prýmky, nitě nebo ozdobná lana. Dominuji zde dřevěné podlahy, bílý nebo pastelový nábytek, ale i doplňky z přírodních v látek prostor zútulní a navíc lahodí oku.

Nedílnou součástí námořnického stylu jsou také látky. Pruhy, jak ve vzorech koberců, tak potahových látek, jsou u tohoto typu aranžmá velmi oblíbené. Dodávají prostoru dynamiku a odkazují na charakteristické prvky jachtařského oblečení. Tyto materiály jsou také často jemné na dotek, což pomáhá vytvářet atmosféru relaxace a klidu.

Nadčasový námořnický styl využívá přírodní materiály a motivy související s přírodou. Design interiéru v námořnickém stylu podtrhne dřevo, len, bavlna, písek nebo keramika.

Namořnické aranžmá a materiály – jaké povrchové úpravy pro námořnický styl byste si měli vybrat?

Bydlení v námořnickém stylu, tedy aramžmá s příslušnými vzory a motivy

Dalšími charakteristickými prvky námořnického stylu jsou motivy odkazující k moři, jako jsou mušle, kotvy, vzducholodě nebo motivy ryb. Tyto drobné detaily umístěné na polštářích, obrazech nebo keramice dodávají místnostem jedinečný charakter a jemně zdůrazňují jejich tematický původ. Doplňky v podobě lamp s námořnickou tematikou, zrcadel ve tvaru kormidel a námořních map dodávají jedinečné kouzlo a zdůrazňují fascinaci světem jachtingu.

Námořnický design v interiéru je docela neformální. Jeho charakteristickými vlastnostmí jsou především příslušné barvy, materiály a doplňky a také vhodné vzory, proto je třeba při aranžmá na tyto prvky pamatovat především.

Bydlení v námořnickém stylu, tedy aramžmá s příslušnými vzory a motivy

Interiéry v námořnickém stylu a vhodný nábytek

Byt va námořnickém stylu by měl být příslušně zařízen. Dekorace jsou zde moc důležité, ale nakonec je to hlavně nábytek, který dělá místnost funkční. Klíčové prvky námořníckého stylu by proto měly být viditelné i ve vybavení.

Interiéry v námořnickém stylu je nejlepší vybavit nábytkem z přírodních materiálů. Dřevěný nábytek bude zde vypadat perfektně. I v případě nábytku jsou důležité barvy, které by měly vycházet z teplých barev přírodního dřeva, nejlépe ve světlých odstínech. Světlý nábytek do interiéru v námořnickém stylu opticky zvětší prosrtor, takže tento design bude ideální do malých prostorů.

Interiéry v námořnickém stylu využívají také proutěný a ratanový nábytek. Nábytek do aranžmá v námořnickém stylu může být i čalouněný, ale mnohem častěji se pro zvýšení komfortu sezení v případě ratanového nábytku používají měkké posedáky či polštaře.

Interiéry v námořnickém stylu a vhodný nábytek

Doplňky a dekorace pro interiéry v námořnickém stylu

Námořnický styl se vyznačuje nejen příslušnou paletou barev, motivy a materiály, ale také atmosférou, kterou v dané místnosti vytváří. Interiér v tomto stylu vyzařuje svěžest, lehkost a přímořskou bezstarostnou atmosféru. Toto je ideální nabídka pro ty, kteří chtějí své myšlenky přenést na pobřeží, i když je jejich domov daleko od moře.

Námořnické motivy a námořnické doplňky pomohou tak vytvořit jedinečnou atmosféru. Přímořskou atmosféru vnesete do interiéru zavěšením obrázků či grafiky s odpovídajícími motivy nebo umístěním dekorací na regály a dřevěné komody.

Doplňky a dekorace pro interiéry v námořnickém stylu

Námořnický styl v různých interiérech – aranžmá, které vás okouzlí

Jak zavést námořnický styl do různých interiérů? Možností využití námořního stylu jsou tak neomezené, že se může objevit prakticky v každé místnosti.

Kuchyně v námořnickém stylu

Kuchyně v námořnickém stylu je místem pro dřevěné skříňky, dřevěné židle a dřevěné stoly. V kuchyni se skvělé osvědčí tapeta s námořnickým motivem. Průchod mezi kuchyní a jídelnou nebo kuchyní a obývacím pokojem je dobré vybavit dveřmi ve stejném stylu, tedy s kulatým oknem.

Koupelna v námořnickém stylu

V koupelně je snadné vytvořit přímořskou atmosféru. Dbejte na vhodné barvy na stěnách a použijte sanitární keramiku ve světlých barvách. Doplňte aranžmá vhodnými lampami ve stejném stylu. Zajímavým prvkem budou ručníky se vzory majáku.

Koupelna v námořnickém stylu by měla být uspořádaná v modré a bílé barvě.

Ložnice v námořnickém stylu

Velká dřevěná postel je dominantou ložnice v námořnickém stylu. Vyplatí se ji přikrýt světlým pruhovaným přehozem a také je dobré naaranžovat dekorační polštáře s mořskými motivy. V námořnickém stylu interiéru se snoubí svoboda a útulnost, takže takto zařízená ložnice bude jedinečným místem k relaxaci a odpočinku.

Pro takové aranžmá dřevěná postel bude tou nejlepší volbou.

Ložnice v námořnickém stylu lze také zařídit ve stylu Hamptons, prestižnější verzi námořnického stylu. Použití tohoto stylu může být také možností pro ty, kteří hledají elegantní aranžmá.

V případě ložnice se určitě postarejte o spravné osvětlení, ideálně ve stejném stylu jako zbytek aranžmá. Můžete se také rozhodnout pro toaletní stolek nebo dřevěný psací stůl.

Námořnická atmosféra v obývacím pokoji – obývací pokoj v námořnickém stylu

Námořnické aranžmá v obývacím pokoji lze doplnit suvenýry z dovolené - bude to skvělá dekorace! Světlý nábytek v příslušném provedení by měl být kombinován s vhodným čalouněním sedacího nábytku. Barvy v námořnickém stylu jsou důležité, proto na ně při zařizování obývacího pokoje nezapomínejte. Námořnická paleta barev je tak široká, že si můžete zařídit jak tlumený obývací pokoj v tlumených barvách, tak i v živějších odstínech.

Pokud má být obývací pokoj v námořnickém stylu využíván i jako jídelna, je dobré tam umístit dřevěné sestavy stolů a židlí. Je to perfektní způsob, jak představit styl sea-wood , tedy styl, kde se dřevo snoubí s mořskou atmosférou.

Barevná paleta je důležitá i při zařizování obývacího pokoje. Je to také ideální místo k navození prázdninové atmosféry, ale také i stylu Hamptons, tedy elegantní verzí námořnického stylu. Ve stylu Hamptons jsou přidány jasné barvy a přímořské vzory ve velmi prestižním provedení.

Zpět