Který bazén je lepší – samonosný s nafukovacím límcem nebo s kovovou konstrukcí?

08.02.2021

 

Zahradní bazény nabízejí osvěžení v horkých dnech, podporují venkovní aktivity a lze je použít k seznámení dětí s vodou nebo k zahájení lekcí plavání. Kromě těchto vlastností se liší téměř ve všem - konstrukcí, materiálem, velikostí, tvarem a montáží. Zahradní bazény se nejčastěji dělí na dvě skupiny – pevné a přenosné. První jsou sice velké a stabilní, ale jsou také velmi drahé a nelze je po instalaci přemístit. Skvělou alternativou k pevným bazénům jsou volně stojící zahradní bazény, které nevyžadují instalaci speciálního filtračního čerpadla na vodu. Chcete-li mít takový bazén ve své vlastní zahradě, potřebujete pouze dostatečně velký prostor a finanční částku, která zaleží především na zvoleném typu bazénu.

Mezi volně stojící bazény patří bazény s kovovou konstrukcí, samonosné bazény s nafukovacím límcem a nafukovací modely. Všechny mají své výhody a nevýhody, které závisí spíš na našich potřebách a preferencích.

Vířivky - Baumax.cz
 

Bazény s kovovou konstrukcí

Tyto bazény se nejvíce podobají profesionálním zahradním bazénům, a proto jsou nejdražší bazény s odolnou konstrukcí vyztuženou kovovým (obvykle ocelovým) rámem. Díky pevným, i když tenkým stěnám bazénu, odolávají vztlakové síle i velkého množství vody a pod jejím tlakem nemění svůj tvar.

Zahradní bazény s kovovou konstrukcí mohou být velmi prostorné a hluboké s kapacitou až pro několik desítek lidí a kromě plavání umožňují i ​​potápění. V závislosti na jejich tvaru (obdélníkový, oválný, kulatý) mohou mít délku až 10 metrů nebo průměr téměř 6 metrů. Spotřeba vody je poměrně vysoká, ale výměna a čištění jsou velmi jednoduché.

Pokud se rozhodneme pro menší bazén pro děti, můžeme ho postupně zvětšovat a rozšiřovat konstrukci o další úrovně. Tímto způsobem přizpůsobíme jeho hloubku věku našich dětí a zajistíme bezpečnost používání.

Velikost bazénu však může přetlačit poměrně velkou zahradu, tím že neponechá místo pro další doplňky a zahradní nábytek. Tento typ bazénu je vhodný pouze pro velké pozemky. Bazény s kovovou konstrukcí by měly být navíc umístěny na rovinném, vodorovném a zhutněném povrchu.

Bazény - Baumax.cz
 

Samonosné bazény s nafukovacím límcem

 Samonosné bazény s nafukovacím límcem, který obklopuje bazén shora, zajistí stejně skvělou zábavu pro celou rodinu. Tenhle typ bazénu není tolik odolný jako bazén s kovovou konstrukcí, ale pořídíte ho mnohem levněji. Snadno se instaluje a menší modely lze snadno přemístit, protože jejich konstrukce je extrémně lehká. Boční stěny bazénu drží voda, která na ně působí hydrostatickým tlakem. Z tohoto důvodu se prázdné samonosné bazény skládají dovnitř, pokud nemají další stojan. Samonosný bazén je hladký na dotek a nemá žádné vyčnívající části, takže je ideální nejen pro dospělé, ale i pro děti.

Nevýhodou samonosných zahradních bazénů je nižší odolnost proti mechanickému poškození, díry v takovém bazénu  lze však rychle opravit vhodnou opravnou sadou. Za nevýhodu lze také považovat vychýlení stěn bazénu při vstupu a výstupu z něho. Při mělčích bazénech to tolik nepocítíte, ale v případě hlubokých bazénů to může být nepohodlné.

Důležité je, že ´samonosný bazén je stabilní, pouze pokud je umístěn na řádně připraveném podkladu. Jinak by se nádrž mohla naklonit na stranu, což by mohlo způsobit vylití vody.


Vířivky - Baumax.cz

Nafukovací bazény

Populární nafukovací bazén, na rozdíl od samonosných bazénů a bazénů s kovovou konstrukcí, je s ohledem na nízkou cenu nabídkou pro každého. Vzhledem k malým rozměrům nafukovací bazén obvykle pořizujeme pro ty nejmenší, kteří se rádi hrají v mělké vodě. Nafukovací dětské bazény mohou mít různé tvary a  být vybaveny dalšími bazénovými doplňky, například mini skluzavkou nebo basketbalovým košem.

Nafouknutí malého bazénu zabere jen pár minut. Bazén je velmi lehký, takže ho můžete umístit téměř kamkoliv a podle potřeby ho přemisťovat. Nafukovací bazén po vypouštění vzduchu lze snadno složit tak, že zabírá jen velmi málo místa.

Nafukovací bazény jsou mnohem méně odolné než jiné typy přenosných bazénů (samonosné nebo stojanové). Je docela snadné je poškodit, například propíchnutím ostrým zahradním nářadím. Obvykle je nelze opravovat, ale nahradit je novým.

Trochu jiným typem nafukovacích bazénů jsou SPA bazény s hydromasážní. Jsou vybaveny vzduchovými tryskami pro bublinkovou masáž. Mají také speciální čerpadlo se zabudovaným topným systémem, který udržuje vhodnou teplotu vody. Funkce hydromasážních bazénů jsou ovládány pomocí digitálního panelu, a pokud mají vestavěný panel Wi-Fi, lze je ovládat také prostřednictvím mobilní aplikace ve vašem telefonu.


 

Jakou vybrat velikost zahradního bazénu?

Výběr zahradního bazénu závisí na osobních preferencích a finančních možnostech. Za velký bazén s kovovou konstrukcí zaplatíme i několik desítek tisíc korun, zatímco středně velký samonosný bazén pořídíme za pár tisíc.

I když vás neomezuje cena, uvažujte o tom, zda bazén budete využívat jen k ochlazení a relaxaci nebo také ke koupání a potápění? Pokud plánujete trávit čas aktivně, je nejlepší zakoupit obdélníkový bazén s kovovou konstrukcí o větší hloubce a minimální délce 8 metrů. Předtím se však ujistěte, že tak velký bazén nebude dominovat ve vaší zahradě a nebude spíš překážkou než potěšením. Velký bazén také znamená značné provozní náklady (použitá voda, čisticí prostředky a elektřina potřebná k napájení filtračního čerpadla).

Z praktických a ekonomických důvodů nejpopulárnější jsou střední velikostí samonosné bazény. Nezabírají mnoho místa, nemají velké náklady a navíc je může využívat celá rodina. Malé bazény jsou dokonalým řešením pro děti nebo pro malou zahradu.

Instalace zahradního bazénu

Nafukovací bazén postavíme mnohem snáze než samonosný nebo stojanový, navíc ho lze umístit téměř kamkoliv na zahradě. Vystačí rovný podklad, na kterém nebudou žádné oblázky nebo štěrk, které by mohly prorazit dno.

Samonosný bazén napouštíme vodou (po nafouknutí límce), přičemž dbejte na to, aby ventil pro vypouštění vody byl na vhodném místě.

Konstrukce stojanových bazénů je nejsložitější, a proto trvá jejich instalace o něco déle. Ale i tento typ bazénu můžete instalovat sami, po řádném seznámeni s návodem na instalaci.

 

Zpět