3 typy změn v obývacím pokoji - moderní uspořádání obývacího pokoje

21.05.2024

Moderní obývací pokoj je kombinací vhodné povrchové úpravy, vybavení a doplňků. Tyto tři aspekty se vzájemně prolínají a vytvářejí vybraný styl aranžmá v místnosti. Nejmódnější uspořádání obývacího pokoje bude tedy vycházet z toho, jak se tyto tři aspekty k sobě hodí. Design interiéru se může lišit. Postupem času se nám některé prvky přestávají líbit a chceme do obývacího pokoje vnést něco nového a poutavého. Změny mohou být menší nebo větší, a pokud jsou správně provedeny, mohou změnit místnost opravdu k nepoznání.

V článku níže se pokusíme popsat tři typy změn v obývacím pokoji. Můžeme mezi nimi rozlišit velké, střední nebo malé změny.

3 typy změn v obývacím pokoji - moderní uspořádání obývacího pokoje


V tomto článku:

1. Uspořádání moderního obývacího pokoje – tři způsoby na změnu

2. Velké změny v interíéru – povrchová úprava stěn a podlah

3. Střední cesta ke změně - nábytek

4. Malé změny v interiéru - doplňky

5. Nejmódnější uspořádání obývacího pokoje - malé a velké změny



Uspořádání moderního obývacího pokoje – tři způsoby na změnu

Nejmódnější uspořádání obývacího pokoje dělají překvapivé a jedinečné místnosti. Pokud si chcete zařídit moderní obývací pokoj, nezapomeňte vybrat jeden konkrétní styl a toho se držte v případě provádění jak větších, tak měnších změn.

Moderní uspořádání obývacího pokoje se obvykle vyznačuje jednoduchostí a minimalismem, proto při provádění změn pamatujte na to, aby jak přidávat, tak i ubírat prvky vybavení. Díky tomu bude obývací pokoj v moderním stylu příjemnou místností, bez chaosu a nepořádku.

Uspořádání obývacího pokoje určuje jak povrchová úprava, tak nábytek a dekorativní doplňky. Každý z těchto tří aspektů lze změnit, tak aby výměnou určitých prvků vznikalo zajímavé aranžmá obývacího pokoje.

Uspořádání moderního obývacího pokoje – tři způsoby na změnu

Velké změny v interíéru – povrchová úprava stěn a podlah

Pokud vsadíte na zásadní změny, určitě proberte vzhled celé místnosti a věnujte zvláštní pozornost povrchové úpravě. Možná vám již nevyhovuje barva stěn a podlah a očekáváte opravdu velké změny v aranžmá? Pokud si chcete zařídit moderní obývací pokoj a zaměřit se na viditelné změny, výměna povrchové úpravy stěn a podlah bude dobrým krokem.

Materiály, použité pro povrchovou úpravu stěn a podlah v moderním stylu, mohou být opravdu rozmanité a není zde žádná nuda ani monotónnost. Možností je opravdu mnoho.

Nejoblíbenějším materiálem pro povrchovou úpravu podlah jsou laminátové a vinylové podlahy. Jedná se o odolné materiály, které zaručují atraktivní vzhled a odolnou podlahu. Laminátové plovoucí podlahy většinou imitují barvy a vzory přírodního dřeva (od velmi světlých odstínů až po ty nejtmavší), vinylové podlahy mohou imitovat i jiné materiály (kámen, beton, keramické obklady).

Pro obývací pokoje v moderním stylu již několik sezón bytoví designéři volí keramické obklady. Nejsou pravda tak teplé a příjemné na chůzi jako plovoucí podlahy, ale jsou estetické a snadno se udržují v čistotě. Kromě plovoucích podlah a dlažby se používají také kobercové podlahové krytiny a prkna z přírodního dřeva.

Na stěny se používají nátěry, často v různých, opravdu zařivých barvách. Stěny lze dokončit i tapetami nebo zajímavými obklady stěn, jako jsou lamelyna stěnu, dřevěné obklady nebo čalouněné panely. Každý z těchto materiálů má různé dekory a barvy.

Uspořádání obývacího pokoje by mělo být zajímavé, estetické, ale především funkční. Při navrhování interiéru a přemýšlení nad povrchovou úpravou se zaměřte na řešení, která budou originální, ale zároveň budou lahodit oku.

Do menších interiérů volte spíše světlou povrchovou úpravu a vybavení ve světlé barvě, které prostor opticky zvětší. Raději se vzdejte tmavých odstínů, které mohou obývací pokoj nejen ztmavit, ale i vytvořit v místnosti stisňující atmosféru a interiér málo přehledný.

Střední cesta ke změně - nábytek

Pokud si chcete obnovit obývací pokoj, ale líbí se vám současná povrchová úprava, je lepší zvolit zlatou střední cestu, tedy výměnu vybavení nebo změnu jeho uspořádání.

Obývací pokoj lze zařídit různými způsoby. V každém obývacím pokoji rozhodně nesmí ale chybět nábytek pro odpočinek a travení volného času – pohovka do obývacího pokoje, rohová sedací souprava nebo pohodlný gauč. Výměna takového kusu nábytku může opravdu zasadně změnit vzhled a uspořádání obývacího pokoje.

Sedací souprava nebo rohová sedací souprava v nové překvapivé barvě nebo dekoru zaručí jedinečnou změnu v aranžmá obývacího pokoje. Do moderních minimalistických úspořádání se obvykle volí sedací souprava v tlumené barvě - šedé, bílé nebo béžové. Naopak do moderních obývacích pokojů ve vyraznějším provedení budou vhodné zářivé barvy nábytku, jako je žlutá, oranžová nebo zelená.

Sedací souprava ovšem není vše. Rozhodně je potřeba vybrat i další nábytek do obývacího pokoje, jako jsou vitríny, regály, komody, šatní skříně. Vhodné vybavení dodá celému aranžmá zajímavý charakter, díky kterému se obývací pokoj stane místem nejen funkčním, ale i estetickým. Mnoho lidí volí nábytek ze dřeva nebo v odstínu a dekoru přírodního dřeva. Takové výrobky interiér zahřejí a zútulní. Do moderních minimalistických obývacích pokojů se bude hodit bílý nábytek s povrchovou úpravou ve vysokém lesku.

Střední cesta ke změně - nábytek

Malé změny v interiéru - doplňky

Modního vzhledu a uspořádání obývacího pokoje lze dosáhnout i pomocí malých změn, tedy výměnou doplňků. Pokud si chcete zařídit moderní obývací pokoj a nechcete měnit váš nábytek nebo povrchovou úpravu, dobře v tom případě poslouží výměna doplňků.

Nové doplňky osvěží vzhled obývacího pokoje snadným a poměrně levným způsobem. Díky doplňkům můžete vnést do obýváku jiný styl nebo zcela změnit charakter interiéru. Výměna doplňků umožňuje změnit výzdobu především těch obývacích pokojů, ve kterých je povrchová úprava stěn a podlah, stejně jako i vybavení univerzální, tedy v tlumených barvách. Naopak v případě například pohovky ve výrazné barvě nebo zvláště dekorativní povrchové úpravě nemusí taková metoda přinést požadovaný efekt.

Každý aranžerský styl má jemu vlastní aspekty. Díky doplňkům vnesete do zdánlivě minimalistického a nudného interiéru požadovaný styl a charakter. Použitím barev či motivů vlastních pro daný styl aranžmá, můžete vytvořit celkem nové, modní úspořádání obývacího pokoje.

Inspirace a nápady jak změnit vzhled obývacího pokoj, hledejte procházením konkrétních bytových stylů. Pamatujte, že důležitým aspektem obývacího pokoje je funkčnost a estetika, takže pokud něco přidáváte, uberte další nevhodné k danému stylu doplňky, aby bylo celé uspořádání konzistentní a nepůsobilo chaotickým a nepřehledným dojmem.

Nejmódnější uspořádání obývacího pokoje - malé a velké změny

Pokud si chcete zařídit modní a moderní obývací pokoj, nebojte se změn. Ty se mohou lišit rozsahem – malé, střední nebo velké – ale každá změna vám pomůže vytvořit něco nového a jedinečného. Zkoušejte navrhovat a experimentovat a určitě najděte styl úspořádání ideální pro Vás

Zpět