Jak přemalovat barevnou stěnu na bílo?

23.02.2023

Plánujete vymalovat stěny u vás doma? Nevíte, jak na to? Poradíme vám! Mnoho lidí se při malování obává, zdali bílý nátěr pokryje barevnou stěnu. Zbytečně! Stačí se na tento úkol jen dobře připravit. Potřeba se zásobit vhodnými barvami, a mít správné malířské příslušenství. Pak světlou barvu snadno nanesete i na tmavý podklad. K tomu úkolu použijte moderní bílé nástěnné barvy s vysokou krycí schopností, penetraci a barvy kombinující vlastnosti základní a vrchní barvy.

Pouhé přemalování barevných stěn na bílo není složitý proces. Vše závisí na povrchu stěny a její barvě. Pokud jsou na povrchu stopy mastných skvrn nebo praskliny, či jiné úbytky, budete muset práci věnovat trochu více času. Pozornost byste měli věnovat i přípravě celé místnosti. K tomu použijte malířskou pásku a zajistěte ní parkety, parapet, okno a další prvky v místnosti. Pokud se nechystáte malovat strop, polepte jej také lepicí páskou. Vyplatí se zakoupit i malířskou fólii, kterou pokryjete například podlahu a nábytek.


V tomto článku:

1. Jak přemalovat barevnou zeď na bílo?

2. Jaké vybavení budete potřebovat pro malování?

3. Přemalování barevné stěny na bílo krok za krokem

4. Test kompatibility nátěru



Jak přemalovat barevnou zeď na bílo?

Při plánování malování stěn bílou barvou byste měli dbát především na výběr vhodné barvy a vysokou kryvost barvy. Doporučuje se používat barvy s vydatností větší než 12 metrů čtverečních na litr. S vysokou krycí schopností i malé množství barvy na válečku pomůže zakrýt tmavou stěnu. Pokud vám záleží na trvanlivosti bílé barvy, měli byste volit ty se specializovanými přísadami. Na trhu je mnoho barev, které se liší cenou, ale chcete-li dosáhnout odolného a estetického efektu, nevyplatí se šetřit. Levnější barvy mají nižší hustotou, a mají tím pádem i nižší kryvost, takže takové nátěry srovnatelně pokryjí menší plochu. Vydatnost barvy je vždy uvedena na obalu produktu.

Odolnost vůči skvrnám a oděru – nátěry pro speciální úkoly

Důležitá je také odolnost vůči skvrnám a oděru. Existuje pět tříd odolnosti, kde 1 je nejvyšší a 5 je nejnižší. Kvalitu bílé barvy určuje také index bělosti nátěru (0 až 100). Dobrá barva by měla mít vysoký index bělosti a nízký index žlutosti nátěru. Jedná se o barvy s obsahem titanové běloby. Barvy s nízkým indexem bělosti jsou obvykle barvy s nízkým obsahem pigmentu. Jejich složení je obvykle tvořeno plnidly. Použití takových barev má za následek rychlé žloutnutí a šednutí stěny, ne příliš dlouho vás v tomto případě potěší přirozená bělost stěny. Obtížněji také přemalujete povrch stěn na bílo – vrstvy nekvalitní barvy většinou nedrží dobře. Takový nátěr není příliš účinný a můžete mít problém s překrytím staré barvy.

Bílé pigmenty a různé odstíny bílých nástěnných barev

Bílá nástěnná barva je dostupná v různých odstínech bílé. Nejběžnější je přírodní bílá. Její index bělosti je 98. Najdete zde také studené odstíny bílé s nádechem modré a šedé a také teplé odstíny s nádechem červené nebo žluté. V naší nabídce najdete jak značku Primalex, tak i jiné kvalitní výrobky různých značek.

Různé druhy nástěnných barev – výběr barvy na zeď v závislosti na typu

Při výběru barvy stojí za to věnovat pozornost typu produktu. V naší nabídce najdete všechny druhy. Matné barvy se doporučují pro nátěry stropů, nerovných a velkých stěn (plochy dlouhé přes 4 metry – tím se zakryjí nedokonalosti na stěně). Navíc tento typ nátěru nezanechává po válečku šmouhy.

Na druhou stranu tyto barvy se vyznačují vysokou odolností vůči drhnutí. Nicméně i některé matné barvy jsou odolné vůči otěru. Příkladem je keramická barva s hydrofobními vlastnostmi. Před nákupem je vhodné si pořídit vzorky, abyste ověřili jejich kompatibilitu s předchozím nátěrem.

Jaké vybavení budete potřebovat pro malování?

Po zakoupení krycí bílé barvy si připravte nářadí, které je pro tuto práci nezbytné. Pro malování, které budete provádět svépomocí je nezbytné několik věcí. Základem je vhodná penetrace a základní nátěr, ale i kvalitní váleček a štětce. Nejlepší je vybavit se malým a velkým válečkem, a 3 druhy štětců různé šířky, aby bylo možné dostat se do všech zákoutí na zdi. Místa kolem podlahových soklů, zásuvek a rohy stěn je totiž nutné natřít štětcem. Při nákupu malířských potřeb nezapomeňte ani na malířskou vaničku. Usnadní vám roztírání barev na váleček.

Nejdůležitější však bude, jak jsme už zmínili výše, maskovací páska a fólie. Než se pustíte do práce, je vhodné místnost dobře zabezpečit. Jestliže to uděláte, nebudete mít pak tolik práce při úklidu. Je třeba ovšem pamatovat, že malířská páska by neměla být dlouho přilepena ke zdi, a nejlépe ji odstranit než barva zaschne, jinak může dojit k jejímu odloupání. Pokud je to možné, vyplatí se také většinu věcí vystěhovat do jiných místností. Zbytek přikrýt folií a zabezpečit páskou.

Kromě toho budete potřebovat tmel nebo sádru, abyste vyrovnali případné nerovnosti a díry ve zdi. Je dobré se také vybavit houbičkou a malířským mýdlem. To pomůže odmastit zdi před malováním. Stačí jen namočit houbičku vodou a mýdlem a omýt povrch stěn. Pořiďte si i malé štětečky. Ty jsou velmi nápomocné, když se po zaschnutí barvy a odstranění pásky ukáže, že je nutné upravit malé nerovnosti např. v rohu stěn.

Samozřejmě, ne všechny výše uvedené věci budou užitečné. Možná zjistíte, že vám stačí jeden štětec. Vše závisí na velikosti místnosti, kterou budete malovat. Před nákupem sádry nebo tmelu zkontrolujte, zda vaše stěna nemá promáčkliny nebo nedokonalosti. Jestli žádné nejsou, tyto výplně nepotřebujete.

Přemalování barevné stěny na bílo krok za krokem

Přesné krytí závisí na nátěru, ale také na správné přípravě povrchu na malování a množství vrstev, které je nutné nánest. Čím začít?

Krok 1

Začněte s přípravou stěn, oprašte a vyčistěte je od skvrn. Budete potřebovat hadřík a teplou vodu. Otřete stěnu vlhkým (ale ne mokrým) hadříkem. Pokud je skvrna mastná, naneste na ni příslušný základní nátěr.

Krok 2

Pokud jsou na zdi praskliny či jiné úbytky, bude jí nutné předem opravit tmelem a nepenetrovat . Při nákupu věnujte pozornost typu penetračního prostředku. Pokud byl starý povrch natřen latexovými, akrylovými nebo emulzními barvami bude také nutné použít penetraci. Než se penetrace nanese je potřeba takový povrch očistit brusným papírem.

Barvu můžete nanášet až po úplném zaschnutí penetrace. Po jejím nanesení je třeba počkat požadovanou dobu schnutí. Tento údaj je uveden výrobcem na obalu produktu.

Krok 3

Poté, po zaschnutí podkladu, by měl být aplikován základní nátěr. Před prvním použitím je potřeba váleček a štětce obalit malířskou páskou, aby odstranit uvolněné vlasy nebo prach. Vyhnete se tak pozdějším nedokonalostem na stěně. Teprve po tom všem lze nanést vrstvu barvy. Při natírání tmavšího povrchu na bílo vysoce účinným nátěrem se musíte připravit na nutnost nanesení minimálně dvou vrstev. Lepší krycí schopnosti dosáhneme malováním svislými pohyby.

Test kompatibility nátěru

Před nanesením první vrstvy bílé barvy by měl být proveden test kompatibility. Provádí se pro kontrolu, zda se starý nátěr spojí s novým nátěrem. Na nenápadném místě na předem připravený povrch naneste válečkem novou barvu. Počkejte, až uschne. Pokud se po 24 hodinách barva neodlupuje a na stěně nejsou žádné puchýře, je to znamení, že můžete malovat. Měl by být také proveden test adheze. Na zaschlou barvu přiložte kousek malířské pásky a rychle odtrhněte. Na pásce by neměly zůstat žádné zbytky barvy. Pokud k tomu dojde, povrch není přilnavý. V tomto případě je potřeba na zeď znovu nanést penetraci a poté jí natřít základní barvou.

Po úspěšných výsledcích testů se můžete pustit do malování celé místnosti. Natřený povrch by měl zasychat tolik, kolik doporučuje výrobce. Když je první vrstva suchá, naneste druhou. Opět počkejte, dokud povrch zcela nevyschne. Pokud starý nátěr stále prosvítá, naneste další vrstvu. Uspokojivého efektu dosáhneme, když budeme dodržovat výše uvedená doporučení.

Často zbytečně máme obavy přemalovat tmavé stěny na bílo, nevíme kolik materiálu nakoupit, a zdali výsledek bude uspokojivý. Není potřeba mít obavy. S našimi tipy a rady to nebude jíž tak těžké. Malování by vám mělo zabrat jeden víkend. Vše záleží však na rozměrech místnosti. Nezapomeňte také při malování použít vhodné oblečení a rukavice, které ochrání pokožku, a na to, že čím lépe se na malování připravíte, tím menší úklid vás pak čeká.

 


 

NECHTE SE INSPIROVAT!


Koupelna - co použít místo obkladu? Módní alternativy


Nejmódnější barvy do kuchyně


Co vybrat na podlahy a stěny koupelen místo dlaždic? 7 zajímavých aranžmá


 

Zpět