Viva magenta - barva roku 2023!

27.12.2022

Barva roku 2023 je vybrána! Americký institut PANTONE vyhlásil barvu roku, která bude vévodit v příští sezóně. Pokud se stejně jako my zajímáte o módu a interiérový design a chcete ve svém domě či bytě vsadit na nejnovější trendy, určitě se podívejte na volbu institutu. Barvou roku 2023 je Viva Magenta, krásný, intenzivní odstín inspirovaný košenilovou červení. Jak uvedla společnost Pantone tato výrazná barva na pomezí červené a fuchsiové přivolává síly přírody a pomáhá nám v experimentování a sebevyjádření.

Viva Magenta aranžmá oživí a dodá jim jedinečný charakter. Podívejte se, jak zařídit interiéry s touto barvou, jak ji kombinovat s jinými barvami, a v jaké formě se tento atraktivní odstín může objevit u vás doma.

Pohovky- Baumax.cz


V tomto článku:

1. Viva Magenta barvou roku 2023

2.  Zajímavost!

3.  Neobvyklá barva Viva Magenta - barva pro rok 2023

4.  Americký institut PANTONE

5.  Barva roku v interiérovém designu 

6. Odvážná aranžmá a Viva Magenta

7. Jemné doplňky v barvě Viva Magneta



Viva Magenta barvou roku 2023

Institut PANTONE již více než dvacet let udává trendy v barevné módě. Každý rok je vyhlášena nová barva, které je v dané sezóně věnována mimořádná pozornost. V roce 2022 kraloval klidný, nostalgický odstín modro - fialové - Very Peri. V nadcházející sezóně barvu roku 2022 - Very Peri nahradí výraznější odstín .

Viva Magenta svou intenzitou poutá a zároveň stimuluje. Patří do palety červených barev a je inspirována košenilovou červení, jednou z nejsilnějších přírodních barviv, které jsou nám známé.

Vybavení interiéru- Baumax.cz

Zajímavost!

Košenila pochází z rodiny přírodních barviv a vyráběla se z barviva, které vytváří brouk - červec nopálový. Je to jedno z nejstarších barviv, které lidstvo zná. Toto karmínové barvivo se používalo již ve starověku pro barvení látek, malování obrazu nebo zdobení předmětů denní potřeby.

Košenila je barvivo, které se v současnosti používá rovněž v potravinářském průmyslu k barvení potravin (např. želé nebo jogurtů), ale také ve farmacii a při výrobě kosmetiky. Dodnes je rovněž používaná k barvení látek a ve výtvarném umění.

Inspirace přírodou a stimulující znění názvu barvy Viva Magenta naznačují, že institut v příští sezóně staví na svobodná, přirozená a velmi energická řešení. Barva Viva Magenta tedy poslouží k aranžování interiérů, které mají stimulovat, navodit dobrou náladu a budovat naši vnitřní sílu, co je skutečné úžasné.

Barva s kódem 18-1750, která se stala barvou pro rok 2023, pochází z přírody a tyto dva světy - svět moderních technologií a svět přírody znovu spojuje. Výkonná ředitelka Institutu uvedla, že se při jejím výběru institut inspiroval přírodou. V éře technologií se stále častěji snažíme obracet k více přírodním řešením, hledáme něco, co nás přiblíží k přírodě. Viva Magenta má živý odstín, u kterého je původ založen v přírodě a pomáhá tak vytvořit poutavé aranžmá, které nás k ní přiblíží a bude skutečně atraktivní!

Neobvyklá barva Viva Magenta - barva pro rok 2023

Viva Magenta patří do rodiny červených, ale pro svou jedinečnost odráží teplé i studené odstíny zároveň. Jde tedy o téměř univerzální barvu, kterou lze snadno vnést do interiérů jako dominantu i atraktivní doplněk či detail.

Viva Magenta - intenzivní, sytě červená s podtónem fuchsiové, která zároveň spadá do jemné, romantické růžové a je podobná vínové. Viva Magenta stimuluje vnitřní sílu. V mnoha ohledech je to velmi inovativní a odvážná volba.

Vybavení interiéru- Baumax.cz

Americký institut PANTONE

Institut PANTONE udává od roku 2000 barevné trendy. Výběr barvy roku je diktován nejen rychle se měnící módou a pomíjivými trendy, ale také společenskými změnami. Volba barvy má designéry a uživatele inspirovat ke změně, ale i stimulovat a často, jako v případě Viva Magenta, povzbudit a dát naději.

Výběr barvy roku je složitý proces, který je výsledkem dlouhé analýzy měnících se trendů. Viceprezidentka PANTONE Color Institute Laurie Pressman a výkonná ředitelka institutu Pantone Color Institute Leatrice Eiseman poukazují na to, že Viva Magenta vyjadřuje touhu po optimismu, síle, odolnosti, a zároveň v době moderních technologií návratu k přírodě. Stojí za to čerpat z ní inspiraci, zvláště když potřebujeme odvahu a probouzení optimismu.

Barva roku v interiérovém designu

Společnost Pantone vyhlásila barvu roku 2023! Volbou Institutu v nadcházejícím roce v interiérovém designu bude převládat dynamika, stimulace a návrat k přírodním motivům.

Použití barvy Viva Magenta kvůli její vyraznému a intentivnímu odstínu je rozhodně výzvou, ale také vám umožňuje vyjádřit se a otestovat své možnosti a sílu v bytovém designu. Viva Barva se může v interiérech objevit hned několika způsoby.

Mnozí volí tuto barvu jako hlavní motiv pro aranžmá, ale velmi intenzivní odstín, jako je Viva Magenta, bude dobře vypadat i v doplňcích, a že se v nich osvědčí, můžete zjistit sami výběrem vhodných prvků, které budou ve vašem interiéru nejlépe vypadat.

Odvážná aranžmá a Viva Magenta

Skvělá pro sebevyjádření si Viva Magneta rozhodně najde své příznivce. Má za úkol budovat naši vnitřní sílu a učinit náš současný život odvážnějším a energičtějším. Bude dobrým leitmotivem při zařizování interiérů.

Nejjednodušší způsob, jak zavést tuto barvu do interiéru, je ji použít pro natření stěn. Je dobré si ale pamatovat, že barva 18 1750 je velmi intenzivní, proto je potřeba ji používat opatrně. S největší pravděpodobností natřít všechny stěny tímto odstínem bude špatný nápad, ale použít ji jen na jednu stěnu se může ukázat jako trefa do černého.

Neméně dobrým nápadem bude uvedení této barvy v podobě výrazného prvku vybavení či akcentu. Moderní, módní pohovka v odstínu Viva Magenta se jistě stane jedinečným kusem vybavení. Taková barva čalounění upoutá pozornost a oživí každý obývací pokoj.

Vybavení interiéru- Baumax.cz

Jemné doplňky v barvě Viva Magneta

Ne každý má rád odvážná a výrazná řešení, ale barva zvolená pro rok 2023 dokáže potěšit a stojí za to ji zavést do interiérů. To lze provést rovněž decentnějším způsobem - přidáním vhodných doplňků do aranžmá.

Viva Magenta bude vypadat skvěle v podobě textilu. Deky, polštáře a závěsy v tomto intenzivním výrazném odstínu jistě oživí obývací pokoj, ložnici či jiné místnosti a zároveň nebudou příliš výraznou dominantou.

Tento odstín se může objevit v interiéru i v podobě váz, květináčů nebo nástěnné grafiky. Jemné akcenty v této barvě udělají aranžmá zajímavějším a poutavějším.

S pomocí doplňků je mnohem snazší zařídit moderní interiéry a přitom neutratit majlant za rekonstrukce a nákladné změny. Zavedení vhodných dekorací a textilií je rychlý a zajímavý způsob, jak úplně změnit či oživit interiér.

 


 

NECHTE SE INSPIROVAT!


Moderní rozkládací pohovky do obývacího pokoje


Žhavý trend letošního podzimu: vínová pohovka do obývacího pokoje


Pohovky na spaní – kde budou fungovat?


 

Zpět