Prefabrikované schodiště, co to jsou, a jaké jsou jejich výhody?

13.02.2023

Schodiště je v patrových rodinných domech nezbytným prvkem, který umožňuje komunikaci mezi patry, ale také estetickým prvkem vybavení.

Stavba schodů donedávna spočívala ve zhotovení příslušného bednění na betonové schody a betonového základu na stavbě. Byl to časově náročný a obtížný úkol, který ne vždy přinesl žádoucí výsledky. Alternativou k němu se staly prefabrikované schodiště.

Prefabrikované schody umožňují ušetřit čas a dosáhnout velmi přesných technických norem. Díky tomu se stávají stále oblíbenějším řešením do rodinných domů a jiných objektů. Použití prefabrikovaného schodiště umožňuje rychlou výstavbu schodů. Podívejte se s námi, co jsou to prefabrikovaná schodiště, a jaké jsou výhody prefabrikovaného schodiště.

Schody a zábradlí- Baumax.cz


V tomto článku:

1. Co jsou to prefabrikovaná schodiště?

2. Jaké rozměry mohou mít prefabrikované schody?

3. Jaké druhy prefabrikovaných schodů jsou k dispozici?

4. Lze prefabrikované schody namontovat svépomocí nebo je potřeba využít pomoc profesionálů?

5. Jaké jsou názory na prefabrikovaná schodiště?

6. Velkou výhodou je snadná montáž schodů.

7. Prefabrikované schody nebo schody vyráběné přímo na staveništi - co si vybrat?



Co jsou to prefabrikovaná schodiště?

Prefabrikované schody jsou hotovým produktem, který se v této podobě dostane na staveniště, a je ihned připraven k montáži. Mohou být seskládány z dílců nebo být vyrobeny v jednom kuse na zakázku. Záleží, co je pro vás výhodnější. Tento typ schodišť lze instalovat jako venkovní i vnitřní. Používají se v bytových, občanských a průmyslových objektech.

Hotové schody – umožňují rychlou montáž a napojení mezi jednotlivými podlažími bez nutnosti výroby složitého bednění na betonové schody a betonového základu. Přestože se jedná o hotové řešení, tyto schody jsou skutečně vyráběny na zakázku. Vzhledem k tomu, že každé schodiště musí být přizpůsobeno konkrétním architektonickým požadavkům, probíhá proces jejich výroby dle údajů poskytnutých zákazníkem.

O tom, zda budou při stavbě budovy použity prefabrikované schody, lze rozhodnout již ve fázi projektování budovy. Nejpozději by však takové rozhodnutí mělo být učiněno ve fázi montáže stěn a stropního bednění.

Jaké rozměry mohou mít prefabrikované schody?

Velkou výhodou prefabrikovaných schodišť je možnost jejich přesného přizpůsobení dané architektonické situaci. Přesné zaměření místa, kde mají být schody umístěny, a poskytnutí těchto údajů výrobci, vám umožní získat produkt, který bude dokonale přizpůsoben vašim potřebám.

Pro výstavbu hotových schodišť lze vybrat nejen rozměry, ale také materiál a konstrukční systém. V závislosti na typu schodů si můžete vybrat různé velikosti. Schody a jejich rozměry lze tedy dokonale přizpůsobit dané budově. Jaké jsou tedy výhody prefabrikovaných schodišť? Prefabrikovaná schodiště na míru nabízejí individuální přístup ke konkrétnímu řešení, možnost využití schodů již ve fázi hrubé stavby, jednoduchou montáž a rychlost při získání průchodu mezi podlažími. Pokud vyberete prefabrikované schodiště z lehkého betonu, bude mít dobré izolační vlastnosti. Schodiště z lehkého betonu bude navíc minimalizovat přenos hluku a vibrací do přilehlých stěn. Vysoká nosnost je další výhodou tohoto řešení. V případě schodiště z lehkého betonu máte také možnost vybrat libovolnou povrchovou úpravu – proto pro konečný vzhled schodů lze vybrat různé materiály. Výhodou prefabrikovaného schodiště z lehkého betonu je také rychlá montáž. Schodiště je osazováno přímo na stavbě dle projektu výstavby.

Schody a zábradlí- Baumax.cz

Z jakých materiálů se vyrábí prefabrikovaná schodiště?

Prefabrikovaná schodiště se vyrábějí z různých materiálů. Mezi nimi jsou nejoblíbenější beton a železobeton. Vzhledem k individuálním preferencím mohou výrobci přizpůsobit potřebám objednatele nejen rozměry, ale i materiál pro výrobu schodů.

Prefabrikované betonové schody – jeden z nejoblíbenějších typů prefabrikovaných schodišť. Vysoká obliba betonových schodů je dána především relativně nízkou cenou a jednoduchostí přípravy výrobku. Betonové schody také umožňují velkou volnost, pokud jde o dokončovací práce.

Prefabrikované železobetonové schody – jedná se o pevné a odolné typy hotových schodišť. Dodatečné výztuhy znamenají, že hotové železobetonové schody lze snadno instalovat i venku. Železobetonové schody lze snadněji tvarovat, díky čemu se mohou vyskytovat v neobvyklých konstrukčních variantách.

Prefabrikované dřevěné schody - jsou ideální do interiéru a dokážou dodat celému aranžmá krásný, ležérní charakter.

Prefabrikované ocelové schody – odolná varianta, ideální především pro venkovní použití. Dokonale ladí s moderními tvary budov.

Jaké druhy prefabrikovaných schodů jsou k dispozici?

Stále oblíbenější prefabrikovaná schodiště jsou k dostání v různých velikostech. Lze je vyrobit z různých materiálů. Lze pořídit i speciálně konstruované schody.

Výrobci nabízejí mimo jiné prefabrikovaná točitá schodiště, jednoramenná schodiště, schodiště s podestou a točitá schodiště.

Jak vidíte, v systému prefabrikace lze vyrobit téměř jakýkoli typ schodů. Díky tomu mají prefabrikovaná schodiště tak široké uplatnění.

Lze prefabrikované schody namontovat svépomocí nebo je potřeba využít pomoc profesionálů?

Montáž prefabrikovaných schodů by neměla způsobovat příliš velké potíže, ale jejich pokládání svépomocí může být problematické především kvůli velikosti a hmotnosti výrobku. Pokud se jedná o celé schody, bude nutné objednat vhodný jeřáb. Schody z menších prefabrikátů lze snadno instalovat svépomocí.

Máte-li jakékoli pochybnosti ohledně instalace, obraťte se na odborníky. S pomocí jeřábu a profesionálního týmu budou schody instalovány během několika hodin, takže pokud vám záleží na čase a správné montáži, najmout profesionály bude tím nejvhodnějším řešením.

Schody lze ihned po montáži používat. Pokud se chcete postarat o jejich povrchovou úpravu, můžete zvolit na jejich obložení podlahové panely, desky nebo keramické dlaždice a praktické sokly.

Jaké jsou názory na prefabrikovaná schodiště?

Stále populárnějším řešením používaným ve stavebnictví jsou hotové schody. Rychlá montáž betonových schodů nebo rychlá výroba železobetonových schodů? V případě prefabrikovaných schodů to není žádný problém. Podívejte se, jaké výhody toto řešení má.

Prefabrikované schody znamenají především obrovskou úsporu času. Proces montáže těchto schodů trvá jen pár hodin, hned po jejím ukončení můžete schody použít téměř okamžitě.

Výběrem prefabrikovaných schodů si ušetříte náročnou a namáhavou práci na staveništi.

Schody a zábradlí- Baumax.cz

Velkou výhodou je snadná montáž schodů.

Díky schopnosti výrobce vyrobit schody na míru vašim potřebám, lze při jejich výrobě použít mnoho architektonických a konstrukčních řešení. Kromě možnosti individuálního objednání tvaru schodů je možné objednat i jejich povrchovou úpravu.

Hotové schody jsou přesnější než schody lité na místě na staveništi .

Montáž prefabrikovaných schodů venku není závislá na povětrnostních podmínkách.

Výše jsme vám uvedli, jaké jsou výhody prefabrikovaného schodiště, ale stoji za to uvést i jejich nedostatky. Totiž jako každé řešení, ani toto není bezchybné. Hlavním nedostatkem je nutnost upravit termíny. Schody je nutné instalovat před zhotovením střešního bednění, protože později nebude jejich montáž možná. Při výrobě schodů výrobce využívá údaje, které obdrží od zákazníka a tyto rozměry je nutné změřit přímo v nemovitosti, aby byly přesné. Měření probíhá až po zhotovení nosných stěn a stropu. Betonové a železobetonové schody jsou těžké, takže k jejich montáži bude potřeba jeřáb.

Prefabrikované schody nebo schody vyráběné přímo na staveništi - co si vybrat?

Prefabrikované schody se rychle staly atraktivní alternativou k tradičním schodům, vyráběným přímo na staveništi, kde se bednění odstraňuje poté, co beton zatvrdne. Hlavním argumentem ve prospěch využití nabídky hotových schodů je krátká doba realizace, montáže a získání efektivního přechodu mezi podlažími. Výroba schodů na stavbě trvá déle a po zhotovení schodů je třeba delší dobu čekat na vyschnutí betonu. Za příznivého počasí to celé trvá cca 2-3 dny. Bednění se odstraní až po 2 - 4 týdnech. V porovnání s několikahodinovou montáží hotových schodů je to mimořádně dlouhá doba.

 


 

NECHTE SE INSPIROVAT!


Dlažba na schody - jak pokládat? Pokyny krok za krokem


Jakou vybrat dlažbu na schody? Jak vybrat odolný materiál?


Jak pokládat dlaždice u dveří, aby vypadaly esteticky? Tipy a triky


 

Zpět