Zrcadlo zapuštěné do obkladu - cesta k mimořádnému uspořádání koupelny

12.12.2022

Zrcadlo je jedním ze základních prvků vybavení každé koupelny. Hraje velmi důležitou roli. Nejen zdobí koupelnu, ale je funkčním prvkem, který vám umožní každodenní péči o pleť a je nezbytné při každodenních hygienických a kosmetických činnostech. Zajímavý vzhled a design zrcadla bezesporu ozdobí každou koupelnu, ale také opticky zvětší malé prostory.

Vhodně zvolená koupelnová zrcadla jsou nejen funkční, ale mohou změnit charakter každého uspořádání a ovlivnit jeho vizuální efekt. Proto není dobré výběr zrcadla a jeho uspořádání podceňovat. Do různých uspořádání je vhodné jiné řešení. Vše záleží na tom, zda koupelna a nábytek jsou udržované v minimalistickém, či například glamour stylu. Podle toho by měl vypadat i tento důležitý prvek. Zrcadlo v koupelně vždy přitahuje pozornost, a je většinou první, čeho si všimneme po vstupu do této místnosti. Velké množství designu, tvarů a velikostí zrcadel dostupných na trhu zaručuje, že do každé koupelny snadno najdete to, co se do ní hodí nejvíce. Je velmi důležité vybírat zrcadlo do koupelny promyšleně s ohledem na jeho velikost, tvar a umístění. Atraktivní zrcadlo do obkladu na celé stěně nad umyvadlem nebo u vany musí ladit s aranžmá a odpovídat vašim potřebám. Aby řádně plnilo svou funkci, je nutné vědět, jak zrcadlovou tabuli na stěnu namontovat. Jen tak bude pro uživatele bezpečné, a poslouží vám mnoho let. Při výběru zrcadla nezapomínejme i na jeho osvětlení. Podívejte se na naše tipy pro uspořádání a montáž, jaké jsme pro vás připravili.

Zrcadla- Baumax.cz


V tomto článku:

1. Koupelnové zrcadlo zapuštěné do obkladů – módní a praktické

2. Jaké zrcadlo vybrat do interiéru koupelny?

3. Montáž koupelnového zrcadla – v jaké výšce?

4. Zrcadlo do koupelny – lepené nebo šroubované?

5. Zrcadla nalepená na stěnu

6. Zrcadla do koupelny pro přišroubování do zdi

7. Zrcadla nalepená na dlaždice

8. Jak osvětlit zrcadlovou plochu?



Koupelnové zrcadlo zapuštěné do obkladů – módní a praktické

Možnost podívat se na sebe do zrcadla, a díky němu postarat se o svůj zevnějšek je základní funkcí, kterou v koupelně, ale i v jiných místnostech zrcadlo plní. Při výběru závěsného modelu si můžete vybrat ze široké nabídky těchto produktů, jaké vám nabízíme v našem obchodě BauMax. Vzhledem k často omezenému prostoru v koupelnách jsou stále oblíbenější zrcadlové skříňky. Modní zrcadla do koupelny montovaná na stěnu jsou především čtvercové nebo obdélníkové modely v rámu, třeba dřevěném, která zdůrazní charakter vaší koupelny v módním, přírodním stylu. Velmi často se volí také kulatý nebo stojící model. Vše záleží od designu a stylu, jaký v interiéru převládá. Kvalitní rám zrcadla je jeho ozdobou. Vhodně zvolené osvětlení a doplňky jen podtrhnou jeho charakter.

Pokud sledujete nejnovější trendy, jistě víte, že zrcadlovou tabuli můžete zasadit do obkladů. Zrcadlo bez rámu, zapuštěné do obkladů v koupelně, je mimořádně pohodlným řešením, protože zaručuje výběr malého nebo velkého zrcadla na požadovaný rozměr. To je velmi důležité, zvláště když jsou v rodině děti, nebo osoby s výškovými rozdíly. Ve velkém zrcadle snadno uvidíme celou postavu.

Zrcadlo do obkladů plní i dekorativní funkci. Velmi častým postupem je frézování horní a spodní hrany zrcadla. To mu dodá jedinečný a dekorativní charakter. Obzvlášť pokud máte podkrovní koupelnu se zkosenými stěny. I v takovém prostoru se bude skvěle hodit zapuštěný model. Kus objednaný na míru u sklenáře vyplní celý prostor pod požadovaným úhlem a vyhnete se tak diagonálnímu řezání obkladů. Pozoruhodná je možnost umístit pod velké zrcadlo na stěně speciální topnou rohož, která zabrání rosení zrcadla během koupele. Vytápění zrcadlové plochy lze kombinovat s osvětlením nebo jej použít samostatně. Vaše koupelna díky tomu získá ještě větší funkčnost.

Vybavení koupelny- Baumax.cz

Jaké zrcadlo vybrat do interiéru koupelny?

Zrcadla v koupelnách bývají prvkem, který nejen zdobí, ale také opticky zvětšuje prostor. Pokud chcete změnit vzhled vaší koupelny, můžete se řídit těmito tipy. Když chcete místnost opticky prodloužit směrem nahoru, zvolte umístění zrcadla na výšku. Pokud chcete, aby vaše koupelnová místnost vypadala širší, zvažte horizontální uspořádání zrcadla. V malých koupelnách se doporučují především velká zrcadla zapuštěná do zdi. Někdy je lze nalepit po celé stěně. Pamatujte, že model bez rámu na míru může mít i výjimečně dekorativní charakter. Stačí si vybrat model s módním zkosením nebo použít dekorativní obklady kolem zrcadla.

Montáž koupelnového zrcadla – v jaké výšce?

Zrcadlo v koupelně by mělo být umístěné v takové výšce a být takové velikosti, která dovolí jej pohodlně používat každému z členů domácnosti. Volba montážní výšky je do značné míry určena výškou osob, které jej budou používat. Při montáži se vyplatí dodržovat pravidel, které říkají, že obličej osoby, která se dívá do zrcadla, by měl být v jeho centrální části. Vzdálenost od spodní hrany do umyvadla by měla mít cca 20 cm. U velkých modelů se můžete řídit pravidlem, že spodní hrana zrcadla by měla být cca 120 cm od podlahy a jeho horní hrana by měla být v jedné rovině s horní hranou dveří. V současné době je stále populárnější volba módního stojacího zrcadla do koupelny. Nemusíte se bát minimální a maximální výšky, ale toto řešení vyžaduje větší plochu.

Zrcadlo do koupelny – lepené nebo šroubované?

Zrcadla vyrobená na míru by měla být nalepena na předem připravenou rovnou stěnu mezi obklady nebo přímo na obklady. Často jde o zrcadla, které jsou umístěny mezi skříňkou a umyvadlem nebo pro větší plochy. Vše záleží, jaké má koupelna uspořádání. Těžší zrcadla v rámu, zejména ty dekorativní umístěné na nábytkové desce, budou vyžadovat mnohem pevnější podpěru, proto se montují pomocí šroubů a hmoždinek. Pak si můžete být jisti, že bude dobře připevněné, a tak nespadne a nás nezraní.

Vybavení koupelny- Baumax.cz

Zrcadla nalepená na stěnu

Na zrcadlo do koupelny, obzvlášť to, které se bude montovat na zeď, je nutné myslet ještě před položením obkladů a dlažeb. Díky tomu je možné naplánovat vhodné místo, kam bude vlepeno a ponechat na stěně neobložený prostor pro požadovanou velikost zrcadla. Nejsnadněji je jej přilepit do vybrání bez obkladů. Toto je nejjednodušší způsob montáže, ale i ochrana vůči mechanickému poškození. Vhodné je v tom případě použít zrcadlo, stejné nebo podobné tloušťky, jako mají samotné obklady. Hlavně, až budete pokládat obklady, nezapomeňte pro něj ponechat místo. Tento způsob montáže je funkční, estetický a umožňuje získat dokonale rovný povrch se stěnou.

Zrcadla do koupelny pro přišroubování do zdi

V případě zrcadel značných rozměrů nebo hmotností jediným vhodným způsobem je montáž na stěnu pomocí šroubů. Lepidlo nemusí udržet větší hmotnost zrcadla. Přišroubovat jej do obložené stěny je ovšem časově mnohem náročnější způsob než lepení a vyžaduje více zručnosti. V tomto případě je mnohem lepší využít služby odborníka.

Zrcadla nalepená na dlaždice

Náročnější je také nalepení zrcadla na již položené obklady. To vyžaduje správné vyrovnání povrchu a vhodné množství lepidla, aby se jak neodlepilo, tak i nesklouzlo. Když zvolíte místo, které se pro něj nejvíce hodí, je třeba keramické obklady umýt čisticím prostředkem na sklo, a odstranit vodní kámen a další nečistoty. Povrch na nanášení lepidla by měl být suchý.

Vybavení koupelny- Baumax.cz

Jak osvětlit zrcadlovou plochu?

Osvětlení zrcadla v koupelně hraje nesmírně důležitou roli. V případě zrcadel lepených do obkladu si můžete vybrat klasické nástěnné svítidlo namontované na stěnu nebo osvětlení integrované do zrcadla. Pokud se rozhodnete pro druhou možnost, osvětlení může být lineární nebo bodové. Je důležité zajistit pohodlný přístup k zrcadlu a osvětlení, které nebude oslňovat. Nejčastěji se pro osvětlení koupelnového zrcadla volí LED bodové osvětlení. Vyberte kvalitní produkt, který bude mít nejen atraktivní moderní design, ale hlavně vhodný stupeň ochrany IP. Vzhledem k vlhkému prostředí v koupelně doporučujeme vybrat svítidlo se stupněm krytí alespoň IP21.

Podívejte se, jakou nabídku zrcadel, ale také obkladů a dlažby, a dalších prvků pro vybavení koupelen, jako je sanitární keramika, jsme pro vás připravili v našem internetovém a kamenném obchodě BauMax. Navštivte nás ještě dnes a vyberte si z naší bohaté nabídky!

 


  

NECHTE SE INSPIROVAT!


Koupelna ve stylu spa - Top 5 nápadů na uspořádání


Krásný a praktický - vybíráme koupelnový nábytek


Jak použít a uspořádat hexagenové dlaždice v koupelně?


 

Zpět