Jaké barvy zvolit do dětského pokoje?

25.10.2023

Vybrat ty správné barvy do dětského pokoje může být fascinující, ale také nelehký úkol. Toto rozhodnutí ovlivní nejen estetiku pokoje, ale také náladu a funkčnost prostoru, ve kterém bude dítě trávit spoustu času. Proto je důležité rozhodovat pečlivě a vzít v úvahu mnoho faktorů.
Jaké barvy jsou nejlepší do dětského pokoje? Jsou barvy v dětském pokoji opravdu tak důležité? Vyplatí se zaměřit pouze na barvu stěn, nebo třeba i na barvy zařízení? To jsou jistě zajímavé a užitečné otázky, na které najdete odpovědi v našem článku níže. Podívejte se spolu s námi, jak důležité jsou barvy v dětském pokoji!

Jaké barvy zvolit do dětského pokoje?


V tomto článku:

1. Jaké barvy zvolit do dětského pokoje? Věk a pohlaví dítěte

2. Jaké barvy zvolit do dětského pokoje? Preference dítěte

3. Jakou barvu zvolit do dětského pokoje? Životnost a bezpečnost

4. Top 5 nejlepších barev do dětského pokoje podle BauMax!

5. Barvy do dětského pokoje - stěny nebo nábytek?



Jaké barvy zvolit do dětského pokoje? Věk a pohlaví dítěte

Prvním a zásadním faktorem, který je třeba vzít v úvahu, je věk dítěte. Do pokoje pro miminka a batolata budou vhodnější jiné barvy než do pokojů pro teenagery. Do pokoje pro miminko jsou často nejlepší volbou světlé, tlumené barvy, jako jsou pastelové barvy, zatímco starší děti mohou mít své vlastní barevné preference.
Barvy v dětském pokoji by však neměly být příliš křiklavé, bez ohledu na věk vašich dětí. Příliš křiklavé odstíny mohou odvádět pozornost dítěte a příliš je stimulovat, což se nedoporučuje při učení nebo před spaním. Světlé, tlumené barvy, jako jsou pastelové odstíny modré, zelené nebo béžové, mohou vytvořit klidné a relaxační prostředí.
Často se výběr barvy do pokojíku volí podle pohlaví dítěte, například růžová pro dívky a modrá pro chlapce. Stále více rodičů však volí neutrální barvy, které budou ladit jak do dívčího, tak chlapeckého pokoje, umožňují větší flexibilitu a vyhýbají se genderovým stereotypům. Barva stěn v dětském pokoji by však měla odrážet dětskou radost, rozhodně sem nebudou vhodné ponuré šedé nebo nudné hnědé odstíny.
Barvy do chlapeckého a dívčího pokoje se mohou a nemusí lišit. Hodně záleží na preferencích rodičů a samotných dětí.

Jaké barvy zvolit do dětského pokoje? Věk a pohlaví dítěte

Jaké barvy zvolit do dětského pokoje? Preference dítěte


Pokud je vaše dítě dost staré na to, aby dokázalo vyjádřit své vlastní barevné preference, stojí za to se ho zeptat, jaké barvy nebo vzory by chtělo vidět ve svém pokoji. To dovolí vašemu dítěti cítit se více zapojenym do procesu navrhování svého prostoru. A co je důležitější, dítě se bude v novém pokoji se svými oblíbenými barvami prostě cítit lépe.
Ty pravé barvy do dětského pokoje jsou barvy, které se dítěti prostě budou líbit. Dítě by se mohlo cítit špatně v místnosti vymalované barvou, která se mu nelíbí. 

Jaké barvy zvolit do dětského pokoje? Preference dítěte

Jakou barvu zvolit do dětského pokoje? Životnost a bezpečnost


Pamatujte také na životnost vybraných barev. Děti rychle rostou a jejich vkus se může měnit. Proto stojí za to vybrat barvy, které budou univerzální a zůstanou aktuální po dlouhou dobu. Dobrý nápad je proto zvolit pastelové odstíny a různé odstíny bílé. Pokud dítě obzvlášť často mění názor, je dobré stěny vymalovat v neutrálním odstínu šedé nebo bílé a aranžmá doplnit barevným dětským nábytkem a doplňky.
Bez ohledu na výběr barvy vždy používejte zdravotně nezávadné barvy a materiály pro povrchovou úpravu, které neuvolňují škodlivé látky. Pro kojence a malé děti je obzvláště důležité, aby byl jejích prostor bez toxinů.

Jakou barvu zvolit do dětského pokoje? Životnost a bezpečnost

Top 5 nejlepších barev do dětského pokoje podle BauMax!

Vyběr dostupných barev na zeď do dětského pokoje je v současné době obrovský a proto najít tu správnou, může být problém. Z tohoto důvodu si náš obchod pro vás připravil seznam pěti atraktivních barev do dětského pokoje. Podívejte se na naše návrhy a zjistěte, zda vám nějaký z nich vyhovuje!
Klasická pastelově modrá se často volí do chlapeckých pokojů, ale může být atraktivní i pro dívky. Tato barva je ideální pro vytvoření klidného a relaxačního prostředí, ideální pro spánek a studium. Mezi nátěrovými barvami do dětských pokojů je velmi oblíbená.
Růžová je klasická barva pro dívky, ale výběrem jemného odstínu růžové můžete vytvořit vlídnou a okouzlující výzdobu pokojíčku, která bude vhodná pro miminka i větší děti. Tyto barvy stěn v dětském pokoji ladí s bílými doplňky a vybavením, nebo naopak skvěle může vypadat nábytek v této barvě ve spojení s bílými stěnami.
Slunečnicově žlutá je barva plná energie a optimismu, díky čemu se skvěle hodí do dětského pokoje. Světlé slunečnicově žlutý odstín může stimulovat kreativitu a pozitivní náladu. Pokud se však bojíte, že bude vaše dítě taková barva příliš stimulovat, vymalujte pouze jednu stěnu nebo část stěny v zóně určené k zábavě.
Mátově zelená barva zelené je jedním ze současných trendů v interiérovém designu a může být fantastickou volbou do dětského pokoje. Je to klidná barva, která je vhodná pro chlapce i dívky. Mimořádně módní bude i v roce 2023 a její obliba stále neklesá.
Šedá je neutrální barva, kterou lze oživit barevnými akcenty. Jako základní barvu stěn můžete zvolit šedou a přidat světlé nebo pastelové akcenty, které lze snadno měnit, jak bude vaše dítě růst a jeho preference se budou měnit. Pro takovou kombinaci je nejlepší zvolit jednu nebo maximálně dvě barvy nátěru do dětského pokoje, případně zavést další barvy pomocí doplňků.

Top 5 nejlepších barev do dětského pokoje podle BauMax!

Barvy do dětského pokoje - stěny nebo nábytek?

Jaké barvy do dětského pokoje vybrat už víte, otázkou ale zůstává, v jaké podobě se tam barvy objeví. Nejjednodušší je samozřejmě vymalovat stěny v místnosti v odpovídající barvě. Není to však jediné řešení.
Barvy můžete do dětského pokoje vnést i pomocí zařizovacích předmětů. Atraktivní kolekce dětského nábytku obsahují dětské postele, dětské šatní skříně, police, police a dětské psací stoly, které jsou barevné nebo mají krásné barevné akcenty. V našem obchodě BauMax snadno najdete i takové modely dětského nábytku!
Barvy v dětském pokoji můžete zvýraznit i vhodnými doplňky. Osvědčí se zde zejména textilie: polštáře, přikrývky a barevné dětské povlečení.

Zpět