Jaká je optimální tloušťka vnitřní omítky?

03.03.2023

Užitečnost a multifunkčnost omítek je rozhodně nezpochybnitelná. Omítky chrání stěny před poškozením a nečistotami, plní i estetickou funkci a umožňují i ​​správný odvod vlhkosti ze stěn v interiéru. Důležitý je v tomto případě typ omítky, a také její tloušťka.

Vhodná tloušťka omítky ochrání stěny tak, že nebudou náchylné vůči vlhkosti ani mechanickému poškození. V článku níže uvádíme, jak tloušťka omítky se hodí pro vnitřní stěny, tak i to, jaké omítky lze použít při rekonstrukčních a stavebních pracích z hlediska funkčnosti a výsledného povrchu. Omítky na stěnu ovlivňuji funkčnost povrchu a jeho vzhled, a proto je důležité vybírat omítky s ohledem na všechny tyto aspekty.

Omítky- BauMax


V tomto článku:

1. ​Jaká by měla být tloušťka vnitřní omítky?

2. Jaké omítky je vhodné použít na vnitřní stěny?

3. Sádrové omítky – omítky na stěny a pórobeton

4. Vápenocementové omítky – univerzální řešení pro různé místnosti

5. Další druhy omítek a omítkových směsí

6. Jaký může být následek nanášení příliš tenké nebo příliš silné vrstvy omítky?


 

 


Jaká by měla být tloušťka vnitřní omítky?

Omítání vnitřních stěn není jednoduchá záležitost a špatně položená vrstva omítky a její tloušťka může později způsobit problémy. Optimální tloušťka omítky závisí především na druhu omítky. Tloušťka klasické omítky by měla být 15 mm, maximálně do 20 mm. Nejoblíbenější sádrová omítka se pokládá tak, aby vrstva byla maximálně 30 mm, u vápenocementové omítky by měla být tloušťka 40 mm.

Rozdíly vyplývají jak z vlastností omítek, tak ze způsobu pokládky omítek na stěny. Podívejte se, jak přesně se tyto dva typy omítek liší a jak by se měly na stěny nanášet.

Jaké omítky je vhodné použít na vnitřní stěny?

Pokud chcete vědět, jak omítnout stěny, měli byste vědět, jaké druhy omítek můžete použít. Omítky se dělí na vnitřní a venkovní. Dobře zvolená vnitřní omítka vám umožní vytvořit vhodný podklad pro následné dokončovací práce. Nejpopulárnější jsou cementová omítka, vápenocementové, vápenné, sádrové, vápenosádrové až po jádrové omítky. Všechny tyto omítky jsou minerální. Existují ještě organické omítky, které se vyrábějí na chemické bázi.

Pamatujte, že vnější omítky mají jiné vlastnosti než vnitřní. Vnější povrchy jsou více vystaveny mrazu a vlhkosti, vnitřní povrchy jsou náchylnější k mechanickému poškození. Jiné omítky se používají na stěny a jiné na stropy.

Omítky- BauMax

Sádrové omítky – omítky na stěny a pórobeton

Sádra je nejoblíbenější materiál používaný pro omítání. Tyto unikátní stavební materiály lákají svou nízkou cenou a snadnou aplikací a také tím, že s nimi lze snadno vytvořit hladký, vzhledově atraktivní povrch. Sádrové omítky nanášíme v jedné vrstvě. Tloušťka vrstvy by neměla přesáhnout 30 mm, nejlépe však maximálně 25 mm.

Omítka na stropy je o něco tenčí a její tloušťka bývá 15 mm. Jedna vrstva, která se nanáší na strop, by neměla být tenčí než 5 mm při ručním nanášení nebo 8 mm při strojním nanášení.

Na dokonale hladké podklady lze nanášet tenkovrstvé omítky o tloušťce 3 mm. Tenkovrstvá omítka se obvykle neklade tam, kde se provádí instalace kvůli potížím s jejím ukrytím.

Složení sádrových omítek

Hlavní složkou sádrové omítky nebo omítkové směsi je samozřejmě sádra. Dále se přidává vápno, změkčovadla a kalibrované kamenivo. Rozmanitost sádrových omítek umožňuje snadno vybrat produkt, který má vhodné vlastnosti, odolnost, a dokonce i zajímavou barvu.

Na co se používá sádrová omítka

Sádrové omítky lze používat na omítání většiny místností, ale vyvarujte se jejich pokládání na povrch stěn v místnostech, kde je vysoká vlhkost, tedy v kuchyni, koupelně nebo prádelně. Sádra se díky vytvoření jednotného hladkého povrchu stěny skvěle hodí jako podklad pro nátěr. Takové lepení tapet na sádrovou omítku proběhne hladce, tento typ povrchové úpravy stěn bude na omítce vypadat elegantně a esteticky.

Docela důležitou výhodou sádry je, že má relativně krátkou dobu schnutí. Po nanesení omítky stačí počkat 10–14 dní, než bude stěna suchá a připravena k další práci.

Způsoby nanášení sádrových omítek

V případě velkých ploch stěn (obvykle při dokončovacích pracích nebo totálních rekonstrukcích) se sádrové omítky nanášejí pomocí omítacích strojů. Strojní nanášení omítky je rychlé a rovnoměrné, což výrazně urychluje veškeré práce.

Na menší plochy se sádrová omítka nanáší ručně a má obvykle vyšší hustotu a delší dobu schnutí.

Omítky lze aplikovat na stěny, když teplota není nižší než 5 stupňů a vlhkost nepřesahuje 3 %. Pokud je nutné nanést druhou vrstvu omítky, používá se princip „mokré na mokré“. Po důkladném zaschnutí (obvykle po 14 dnech) se omítka napenetruje a připraví pro další dokončovací práce.

Vápenocementové omítky – univerzální řešení pro různé místnosti

Vápenocementová omítka je vedle sádrové omítky jedním z nejoblíbenějších řešení pro omítání stěn. Její velkou výhodou je možnost použití v místnostech, které jsou vystaveny vyšší vlhkosti – v kuchyních, koupelnách, prádelnách nebo garážích.

Vytváří dobrý základ pro malování, tapetování, ale i pokládku obkladů nebo obkladů stěn.

V závislosti na podkladu se používají následující techniky nanášení – spodní vrstva -jádro, vrstva je obvykle 15-20 mm a nanášejí se dvě vrstvy na sebe, a lícní štuková vrstva.

Složení vápenocementové omítky

Vápenocementová malta je směsí hašeného vápna, cementu a říčního či kopaného písku. Jednotlivé druhy vápenocementových omítek se liší zrnitostí kameniva v omítce, což bývá písek nebo perlit. Kromě toho jsou do směsi přidávány přísady, které zlepšují zpracovatelnost a tím i přilnavost omítky k podkladu.

Omítky- BauMax

Vápenocementová omítka – použití

Vápenocementová omítka se používá v interiéru se zvýšenou vlhkostí, ale i tam, kde je omítka vystavena většímu mechanickému poškození a opotřebení. Na rozdíl od sádrových omítek vyžadují vápenocementové omítky větší přesnost při nanášení a dokončovací úpravě, zvláště když se očekává efekt hladké stěny. Jejich doba schnutí je také dlouhá, dokonce až 4 týdny, ale jsou to omítky, které lze s úspěchem použít doslova všude.

Vápenocementové omítky – způsoby aplikace

Vápenocementové omítky jsou obvykle hotové omítkové směsi. Jsou vhodné pro ruční i strojní aplikaci s použitím omítacího stroje.  

Pokud se má na omítku pokládat dlažba, nemusí být povrch hladký, dokonce je vhodné udělat omítku nerovnou pro lepší přilnavost dlaždic.

Další druhy omítek a omítkových směsí

Z hlediska použitého pojiva lze omítky obecně rozdělit na cementové, vápenocementové, vápenné, sádrové, vápenosádrové. Tradiční omítky jsou především sádrové a vápenocementové omítky. Cementová omítka nabízí větší odolnost vůči opotřebení a vlhkosti než sádrová. Dále se používají i jiné vnitřní omítky: hliněné omítky, tepelně izolační omítky, akrylátové omítky, a také ty na bázi silikonu a další. O výběru konkrétní omítkové směsi vždy rozhoduje mimo jiné povrch, na jaký se má nanášet a účel omítání.

Maximální a minimální tloušťka omítky pro konkrétní typ omítky se může lišit. Před zahájením omítacích prací se vždy vyplatí seznámit se s údaji na informačním štítku, aby bylo možné pečlivě vybrat tloušťku omítky v závislosti na typu výrobku.

Jaký může být následek nanášení příliš tenké nebo příliš silné vrstvy omítky?

Omítka je zodpovědná za odolnost stěny proti opotřebení a poškození, vlhkosti a dává ji estetický vzhled. Nesprávná tloušťka, tedy nanesení příliš tenké nebo příliš silné vrstvy při omítání, může způsobit, že omítka bude značně praskat a odlupovat se, což následně sníží jak úroveň ochrany stěny, tak to, že povrch nebude vypadat esteticky.

Omítka se může připravit klasickým způsobem - v míchačce za použití příslušného poměru vápna, cementu a písku a vody, anebo je možné vybírat z hotových omítkových směsí.

Abyste se ochránili před problémem praskání a opadávání omítky, je nutné pamatovat na doporučenou tloušťku nanášení vrstev malty, a na to, že podklad by měl být před zahájením omítání řádně připraven.

Při dokončovacích pracích byste také měli dbát na vhodnou vlhkost a teplotu. Omítku je třeba vybírat i podle toho, jakou bude stěna opatřena povrchovou úpravou, ne všechny vnitřní omítky jsou vhodné například pro pokládku těžkých obkladů nebo obložení stěn.

 


 

NECHTE SE INSPIROVAT!


Budete dělat novou koupelnu nebo terasu? Poradíme vám se správnou aplikací hydroizolace


Jak položit dlažbu na podlahu a na schodiště? Efektivní poradenství


Z čeho postavit dům?


 

 

Zpět