Jak čistit a pečovat o krbové sklo?

03.02.2023

Posezení u hřejivého krbu je bezesporu jednou z nejpříjemnějších věcí během dlouhých mrazivých zimních večerů. Teplo hořících plamenů zahřeje místnost a učiní ji výjimečně útulnou. Obývací pokoj nebo ložnice, kde jsou krbová kamna, získávají jedinečnou atmosféru. Abyste si však mohli naplno užívat krásu hořícího krbu a jeho teplo, vyplatí se postarat o estetický vzhled krbových kamen.

Při provozování  krbů se na krbovém skle často tvoří nevzhledné šmouhy od saze. Začouzené sklo v krbu nejen nevypadá esteticky, ale i braní v pohledu na hořící plameny. V případě, že k tomu došlo, a sklo už není průhledné, je potřeba odstranit popel z topeniště sklo vyčistit. Díky tomu budou nejen krbová kamna zase vypadat efektně, ale také se zvýší účinnost krbu. Podívejte se, jak vyčistit sklo v krbu, pokud se na něm usadila saze a další nečistoty. A jaké přípravky, domácí i profesionální, na to můžete použít.

Krby a krbová kamna- Baumax.cz


V tomto článku:

1. Proč je čištění krbového skla tak důležité?

2. Jaké domácí způsoby jsou vhodné na čištění skla u krbových kamen?

3. Domácí způsoby čištění krbových skel

4. Kdy je lepší použít speciální přípravky na čištění krbových skel?

5. Jak vznikají nečistoty na krbovém skle?

6. Jak zabránit černání skla u krbových kamen?



Proč je čištění krbového skla tak důležité?

Čisté krbové sklo a krbová kamna znamenají estetické uspořádání a vysokou účinnost samotného krbu. Dobře očištěné sklo vypadá esteticky a hořící plameny za ním potěší oko. Čisté sklo má nejen estetickou funkci, ale také lépe vede teplo. Nepodceňujte proto údržbou a čištěním krbových kamen, pokud se chcete postarat o jejich lepší výkon a účinnost.

Stojí za to starat se, jak o krbové sklo, stejně jako o komín a celou instalaci krbových kamen. Správná údržba a péče o dobrý technický stav krbu vám zajistí jeho dlouhou životnost a provoz bez potíží.

Atraktivní krb je čistý a funkční. O krbové sklo se potřeba řádně starat a způsob jeho čištění je přitom velice snadný.

Krby a krbová kamna- Baumax.cz

Jaké domácí způsoby jsou vhodné na čištění skla u krbových kamen?

K čištění skel krbových kamen můžete použít jak profesionální, tak domácí prostředky. Krbové sklo je důležité čistit opatrně, jinak mohlo by dojít jak na poškrábání, tak zmatnění čištěného povrchu. Jak vyčistit sklo, aby jej nepoškrábat? Snažte se nepoužívat drátěné kartáče ani drátěnky. Mytí je nejlépe provádět měkkým hadříkem nebo houbičkou. A nakonec na vyleštění skleněného povrchu můžete použít novinový papír.

Oblíbené domácí způsoby mohou být neméně účinné. Podívejte se, jaké domácí prostředky nebo metody budou nejúčinnější.

Domácí způsoby čištění krbových skel

V první řadě je dobré si zhotovit vhodný přípravek. Nejlépe bude si jej připravit v láhvi s difuzérem (skvěle vám k tomu poslouží umytý a vysušený obal od přípravku na mytí oken).

Do nádoby nalijte cca půl litru vody. Přidejte lžíci amoniaku a lžičku octa. Poté to vše promíchejte. Čisticí roztok máte hotový.

Čištění krbových skel - domácí prostředky na jejich čištění

Takto připravený čisticí přípravek naneste na krbové sklo, tak že jím postříkáte celý skleněný povrch. Počkejte několik minut - během této doby budou sloučeniny obsažené v přípravku reagovat se sazemi, což umožní jejich rychlejší odstranění. Po chvíli sklo otřete lehce vlhkým hadříkem.

V případě, že se vám nepodaří odstranit všechny nečistoty najednou, celý proces opakujte, a to i několikrát, dokud nebude sklo úplně čisté. Obvykle by mělo stačit vše zopakovat třikrát nebo čtyřikrát, je však možné, že sklo, které je silné a dlouhodobě znečištěné, bude vyžadovat trochu více práce.

V případě, že i po několikanásobném čištění jsou na povrchu stále viditelné nečistoty, můžete použít další domácí metodu. Použijte na odstranění usazenin jemný popel. Namočte novinový papír do popela a otřete nečistoty. Popel by měl úpornou špínu odstranit.

Vyčištěné sklo otřete vlhkým hadříkem a osušte papírovou utěrkou. Můžete jej otřít také vodou s jarem anebo čističem na sklo.

Kdy je lepší použít speciální přípravky na čištění krbových skel?

Ne vždy čištění skel krbů domácími metodami postačí. Pokud jsou nečistoty hodně odolné, může být jejich odstranění obtížnější. A jak v tomto případě vyčistit krbové sklo? Pokud předchozí metody selhaly, nejlépe bude použít profesionální chemické přípravky, které si s tím problémem poradí.

Profesionální chemické čisticí prostředky na skla krbových kamen

Dobře v tom případě poslouží čisticí přípravky na keramické varné desky a čističe na trouby. Vhodné budou i přípravky, které rozpouštějí tuk. Vyplatí se ale vybírat hlavně přípravky určené na kamna – pak budete mít jistotu, že krbové sklo bude dokonale čisté. Tyhle čisticí přípravky jsou dostupné většinou ve formě spreje či gelu.

Dokonale čisté sklo krbových kamen

Očistěte krbové sklo přesně podle pokynů uvedených na informačním štítku vybraného produktu. Pak budete mít jistotu, že jej použijete správně a krbové sklo se nepoškodí.

Čistá krbová kamna s průhledným krbovým sklem

Abyste zabránili poškrábání krbového skla či zmatnění jeho povrchu, používejte k čištění pouze měkké hadříky nebo houbičky. Speciální produkty většinou tento údaj uvádějí na informačním štítku, proto je vhodné používat přesně takové čisticí prostředky.

Jak vznikají nečistoty na krbovém skle?

Problémy se znečištěným krbovým sklem nastávají častěji při jeho špatném zapalování a použitím nesprávného paliva. Špinavé krbové sklo je obvykle výsledkem usazování sazí, tedy produktů spalování dřeva. Více sazí vzniká při spalování mokrého, špatně vysušeného či vlhkého dřeva. Je proto potřeba dbát na to, aby dřevo, které používáte, bylo řádně vysušené.

Takto vzniklý popel a saze zašpiní nejen krbové sklo, ale i krbová kamna, prostor přívodu vzduchu, komín a pohyblivé prvky (např. kliky a zámky krbových dvířek).

Bezpečný provoz čistých krbových kamen

Čištění skleněného povrchu, ale také krbových kamen je nesmírně důležité. Saze usazené na okrajích a kreosot, tedy sloučeniny z uhelného dehtu, a ty se mohou vznítit. Vzplanutí těchto sloučenin může způsobit vážné poškození krbu a komína a dokonce i požár. Rostoucí vrstva dehtu navíc vede ke korozi kovových částí krbových kamen, či krbové vložky a může také zhoršit stav těsnění.

Důležité tedy bude nejen pravidelné čištění krbového skla, krbu a komína, ale také správné používání topeniště a spalování suchého dřeva.

Než v topné sezóně zapálíte krb, ujistěte se, že je důkladně vyčištěn, a zkontrolujte jeho technický stav. Po skončení sezóny je třeba čištění zopakovat, a zajistit krb na další topnou sezónu.

Krby a krbová kamna- Baumax.cz

Jak zabránit černání skla u krbových kamen?

Začouzené sklo vzniká především nesprávným používáním krbových kamen, a spalováním v nich nekvalitního paliva. Při nevhodném používání budete muset sklo čistit častěji, proto se vyplatí dbát na to, aby krbová kamna byly používány jen v souladu s jejich účelem, co zajistí rovněž jejich dlouhou životnost, bezporuchový provoz, estetický vzhled a bezpečnost.

Ujistěte se, že používáte dobře vysušené dřevo. Mokré palivo vytváří více sazí, proto nikdy nespalujte v krbu mokré či vlhké dřevo – jinak se na skle rychle vytvoří mastná usazenina. Dbejte také na vysokou teplotu spalování a dostatečné větrání. Popel vybírejte každý den, a pokud je jej hodně, i několikrát denně.

Správné používání Vám zajistí, že krb, krbová vložka nebo krbová kamna poslouží déle a nebudou vyžadovat tak časté čištění. Nezapomínejte také čas od času důkladně vyčistit krb, stejně jako dbejte na průchodnost kouřovodů. To zajistí bezpečnost a potěšení z posezení u krbu během zimních večerů.

 


 

NECHTE SE INSPIROVAT!


Jaké vybrat vytápění pro dům


Proč krbová kamna kouří?


Solidní a moderní venkovní dveře


 

Zpět