Co je dilatace podlahy, a jak udělat dilatační spáry

15.02.2023

Atraktivní podlaha z keramické dlažby nebo estetické plovoucí podlahy? Krásné dřevěné podlahy a laminátové podlahy, či vinylové podlahy po mnoho let bez deformací a prasklin? Je to možné! S kvalitně provedenou dilatací do podlahy se postaráte nejen o atraktivní vzhled podlah, ale také o dobrý stav konstrukčních prvků stavby.

Otázka dilatační spáry v podkladu pod podlahu se často přehlíží, přesto je pro správné fungování laminátové podlahy či dřevěné, a jiné podlahy nezbytná. Stejně tak dilatační spára musí být použita při pokládce podlahového topení. Správné provedení dilatačních spár v podlaze je nesmírně důležité. Podívejte se, co to vlastně dilatační spáry jsou, proč, a kde se vytvářejí dilatace, a jak správně dilataci v podlahovém pokladu udělat?

Keramické dlažby- Baumax.cz


V tomto článku:

1. Co je dilatace podlahy?

2. Funkce dilatačních spár

3. Jaké typy dilatačních spár lze rozlišit?

4. Jak správně provést dilatační spáru?

5. Jak se vyvarovat chyb při vytváření podkladů a dilatační spáry?



Co je dilatace podlahy?

Dilatace umožňuje pohyb laminátové, dřevěné, vinylové podlahy, a jiné podlahové krytiny, to znamená rozměrové změny podlahy s měnící se teplotou a vlhkostí, tak aby mohla podlaha mít plovoucí systém. Dilatační spáry není nic jiného než speciálně vytvořené mezery, které umožňují správné rozložení sil při provozu konstrukčních a dokončovacích prvků. Dilatační spáry bývají umístěny těsně u stěny (pak jde o tzv. obvodovou dilataci), ale mohou také rozdělovat místnost na více částí (mezilehlé dilatační spáry - ty musí být použity v případě, že se jedná o velké plochy).

Dlažby a obklady- Baumax.cz

Funkce dilatačních spár

Dilatační spáry se provádějí především proto, aby nedocházelo k destrukci plovoucí podlahy a konstrukčních prvků budov. Dilatační spára musí být pak provedena nejen mezi místnostmi ve dveřích, ale i kolem všech stěn v místnosti. Je to nezbytné, obzvlášť v případě plovoucího systému, aby podlahová krytina mohla pracovat a pohybovat se. V patře stačí dilatační spára v místech, kde je přechod mezi místnostmi, tj. ve dveřích. Pokud dilatační spáru nevytvoříte, nebude mít podlaha kam uhnout, a to znamená, že může dojít k tlaku, a v následku dojde k deformaci či praskání podlahových dílců. S dilatací se tak tomu zabrání. Dobře provedená dilatační spára zabraňuje deformaci povrchu, praskání podkladu a poškození plovoucí podlahy či dlažby. Dilatační spára přebírá namáhání vyplývající mimo jiné z teplotních rozdílů, proměnlivé vlhkosti nebo sil způsobených přirozeným sedáním stavby.

Správné provedení dilatačních spár zabraňuje destrukci podlahy a celé budovy. Proto udělat kvalitní dilatační spáru v podkladu do podlahy je důležité.

Jaké typy dilatačních spár lze rozlišit?

Mezilehlé dilatace a obvodové dilatace nejsou jedinými typy dilatačních spár, které lze při výstavbě použít. Podívejte se, jaké další dilatace existují, a jaké jsou jejich funkce.

Konstrukční dilatační spára

Unikátním typem dilatačních spár jsou konstrukční dilatační spáry. Konstrukční dilatační spára se používá k oddělení částí a konstrukčních prvků budovy, a v tomto případě umožňuje správné usazení.

Dobře provedené konstrukční dilatační spáry umožňují čelit negativním vlivům přenášení zatížení, které vznikají při smršťování a roztahování stavebních materiálů. Zabraňují tedy poškození celé budovy. S kvalitně provedenou konstrukční dilatační spárou se nemusíte obávat nevzhledné sítě prasklin způsobených smršťováním stěn a podlah.

Dilatační spára proti tepelné roztažnosti

Pomáhá odolávat zatížení, které vyplývá především z teplotních rozdílů. Stěny a podlahy s tepelnými dilatačními spárami proti tepelné roztažnosti by se neměly tak snadno deformovat vlivem vysokých nebo velmi nízkých teplot.

Takové dilatační spáry se dělají podél stěn v případě balkonů a teras. Používají se také v místech, kde je podlahové vytápění. Pevné látky totiž při zahřívání zvyšují své objemy a současně se mění i jejich hustota. Rozdíl teplot v podlaze způsobuje, že každá deska podlahy má jiný pohyb, to znamená, že se jinak rozšiřuje. Je to běžný jev, a tak je třeba s tímto procesem počítat, pokud se rozhodnete instalovat podlahu s podlahovým topením.

Dilatační spára proti vibracím

Tato konkrétní dilatace se používá tam, kde je vysoká pravděpodobnost vibrací. Jedná se o místa v blízkosti těžebních oblastí, oblasti náchylné k zemětřesení a průmyslové závody, kde se pracuje s velkými stroji. Dilatační spára musí být v takových stavbách, jelikož eliminuje hrozbu, která by mohla být způsobena nadměrnými vibracemi, a chrání konstrukci stavby před nebezpečným poškozením.

Technologická dilatace- stavební

Jedná se o  nejpopulárnější dilatační spáru ze všech typů dilatačních spár. Umožňuje smršťování a roztahování materiálu vlivem vnějších i vnitřních faktorů, dobře zabraňuje nežádoucím změnám, povrchovým deformacím nebo prasklinám.

Jak správně provést dilatační spáru?

Při pokládce podlahových krytin je všeobecně důležité dbát na dobře připravený podklad. Kromě vhodného podkladu je nutné použít dilataci. Správně provedené dilatační spáry ve dveřích a místech, kde se podlaha stýká se zdí, zabrání mnoha nepříznivým změnám plovoucí podlahy, podlahy, kde je podlahové topení a další. Přítomnost dilatačních spár je tedy nutná, proto by se vždy měla provádět dilatace betonového potěru. Díky tomu ochrana konstrukčních prvků budovy a dřevěné plovoucí podlahy, laminátové plovoucí podlahy, vinylové plovoucí podlahy, PVC podlahy, či podlah s podlahovým topením, které jsou v budově, tak bude adekvátní.

Správně provedená dilatace v podlahových podkladech je důležitá jak v bytové, tak i průmyslové výstavbě. Kromě toho, že dilatace snižuje negativní vlivy tepelné roztažnosti podlahy, tak snižuje rovněž přenos vibrací mezi podlahou a stěnou. Zatímco dilatace v domě či bytě lze provést svépomocí, dilataci průmyslových podlah je nutné přenechat odborníkům. Pokud plánujete pokládku plovoucí podlahy, chcete použít pod ní podlahové vytápění, ale nevíte, jak vytvořit podklad a pokládku podlahy s dilatací, nebo bojíte se, že si s tímto úkolem se tak samí nevypořádáte přenechte tuto práci profesionálům. Pak budete mít jistotu, že pokládka podlahy se povede, aniž by vynikly nějaké komplikace. Obzvlášť pokud se podlaha pokládá na větší plochu a je potřeba vytvořit prostorovou dilatační spáru.

Pokud se ovšem rozhodnete, že chcete povrchové dilatační spáry vyrobit sami, poradíme vám, jak na to, tak aby dilatace byla provedena správným způsobem. Jde přece o spáru, která je navržena tak, aby zlepšila práci částí domu, v místech, kde budou položeny plovoucí podlahy, či jiné typy, které jsou předmětem dilatace.

Dlažby a obklady- Baumax.cz

Potřebné stroje a nářadí

Dilatace podlahy vyžaduje vhodná nářadí mezi které patří:

  • míchačka betonu,
  • ruční nebo elektrická hladička betonu,
  • příslušná výplň pro dilatačních spáry.

Vytvořit vhodný podklad a provést dilatační spáry svépomocí není snadné – stroje jsou často velmi drahé, a ve skutečnosti je budete potřebovat jen jednou. Pro minimalizaci nákladů si můžete míchačku i hladičku betonu jednoduše půjčit, tak aby minimalizovat výdaje. Při výběru vhodného zařízení věnujte pozornost jeho výkonu a účinnosti. Čím větší je podlaha, tím lepší musí být výkon zařízení, tak aby práce byla efektivní.

Pro místnosti, které jsou menší, je ekonomičtější zvolit ruční nářadí. Velké místnosti ovšem bude snazší dokončit pomocí elektrického nářadí, které jsou efektivnější a rychlejší.

Výroba betonového potěru a dilatační spáry

Potěr na podlahu je vrstva, která tvoří nosnou plochu pod finální podlahovou krytinu. Může být vyroben z různých materiálů a díky správným přísadám bude pevný, odolný nebo flexibilní. Po zvolení vhodného typu betonového potěru vložte přísady do míchačky, kde se musí smíchat. Vzniklou směs rozprostřete pomocí hladičky na podlaze.

Dilatace je to zase schopnost vytvořit nebo ponechat v potěru patřičné mezery. U betonového potěru s obvodovou dilatační spárou se spára nevyplňuje. Mezilehlé spáry se musí vyplnit, proto je nutné vybrat vhodnou utěsňovací pásku, nebo pružný tmel pro vyplnění spáry.

Dilatační spáry v obvodových stěnách

Obvodové dilatační spáry se provádějí na podlaze podél stěn, sloupů a schodišť. Spára je tloušťka celého potěru a dokonale jej oddělí od zbytku stavebních prvků. Tato dilatační spára je navržena nejen pro eliminaci namáhání vyplývajících z různých zdrojů, ale také pro snížení vibrací a tlumení zvuků.

Taková dilatační spára, která po obvodu většinou zůstává bez jakékoliv dodatečné výplně, vyžaduje pak, aby mezi podlahou a stěnou, tj. kolem podlahy se připevnily soklové lišty, které skryjí dilatační spáry. Pokud dáváte přednost vyplnění spáry, tak použijte pěny nebo dilatační pásy. Pěkná dilatační lišta bude určitě fungovat perfektně.

Prostorová dilatace

Používá se tedy, když je povrch podlahy tak velký, že musí být použito dodatečné dělení, aby se přenášené napětí správně vyrovnalo. Vytvoření správné mezilehlé dilatace znamená vytvoření systému menších betonových dílců, které umožňují jejích volné rozpínání. Obvykle není dilatační spára úplná, dosahuje poloviny nebo do 2/3 hloubky betonového potěru.

V případě mezilehlých dilatačních spár je vždy nutné použít vhodnou výplň dilatační spáry. V této roli bude fungovat kovová nebo korková dilatační lišta, dilatační páska, pěna nebo houba.

Jak se vyvarovat chyb při vytváření podkladů a dilatační spáry?

Při vytváření dilatace se často dělají výrazné chyby. Vyvarováním se jim, prodlužujete nejen odolnost a životnost podlahy, ale rovněž celé stavby. Podívejte se, jaké chyby jsou nejčastější, a jak se jim vyvarovat.

Chybějící dilatační spáry

Při vynechání dilatační spáry v krátké době dojde k popraskání potěru, a tím – zničení podlahových panelů nebo dlaždic na něm umístěných. Na dilatační spáry se bohužel často zapomíná, zvláště když si majitelé domů a bytů dokončují interiéry svépomocí.

Vždy se tak vyplatí pamatovat na vytvoření dilatačních spár – to zajistí správnou funkci podkladu a zajistí odolnost budovy a povrchové úpravy.

Dilatační spáry jsou příliš široké nebo příliš úzké

To je jedna z nejčastějších chyb. Nevhodná volba šířky mezery bude mít za následek špatný přenos napětí, což může mít za následek zničení budovy a podlahy.

Správná dilatační spára by měla mít tloušťku 10 - 20 mm. O něco silnější dilatační spáry se používají v případě potěru položeného venku.

Absence výplně dilatačních spár

Další chybou je chybějící výplň. Vyplnění dilatační spáry je důležité zejména v případě mezilehlé dilatační spáry, ale s vyplněním obvodové dilatační spáry, kde se stýká stěna s podlahou, se nemusíte obávat poškození okrajů betonu, a na základě toho - poškození podlahy.

 


 

NECHTE SE INSPIROVAT!


Vinylová podlaha do kuchyně


Instalace vinylových panelů na zeď. Jak na to?


Druhy podlah - které si vybrat do obývacího pokoje, koupelny, terasy. Zjistěte!


 

Zpět