Výrazné barvy v interiérech

08.11.2023

Barvy hrají v interiérovém designu nesmírně důležitou roli, ovlivňují naše pocity, náladu a vnímání prostoru. Přestože mnoho lidí preferuje tlumené neutrální odstíny, výrazné barvy dokážou interiéru dodat charakter a výraznější vzhled. Je důležité nejen správně používat barvy, ale také je kombinovat. Barvy v interiérech dokážou změnit atmosféru nebo charakter prostoru, proto je tak důležité vybrat do interiéru vhodné odstíny.

V tomto článku se podíváme na trend, jakým je používání výrazných barev v interiérech a poradíme, jak je vnést do našich domácností.

Výrazné barvy v interiérech


V tomto článku:

1. Interiér ve výrazných barvách – jak vybrat neobvyklou barvu?

2. Stěny v intenzivních odstínech– neobvyklé barvy v interiéru

3. Barvy stěn a barvy nábytku a doplňků

4. Módní barvy v akcentech

5. Barevné kombinace – barevné kontrasty a barevná harmonie v interiérech



Interiér ve výrazných barvách – jak vybrat neobvyklou barvu?

Prvním krokem je vybrat ty správné výrazné barvy, které budou odpovídat našemu životnímu stylu a charakteru místnosti. Je na zvážení, zda chceme v celém interiéru vytvořit wow efekt nebo se rozhodneme jen pro barevné akcenty v podobě stěn, nábytku či doplňků.

Kolekce barev – jaké syté barvy lze použít?

Výrazné barvy mohou být různé a závisí na individuálních preferencích a aktuálních trendech v interiérovém designu. Níže jsou uvedeny některé příklady výrazných barev, které se často používají v interiérech:

    1. Sytě červená: Červená je barva plná energie a vášně. Intenzivní odstíny červené, jako je vínová nebo fuchsiová, lze použít k natření stěn nebo jako prvky v podobě nábytku či doplňků. Stojí za to vědět, že barvou roku 2023 je Viva Magenta, což je jeden z odstínů červené.

    2. Sytě modrá: Modrá v intenzivním, hlubokém odstínu, jako je námořnická modř nebo indigo, dodává interiéru eleganci a klid. Lze ji použít k natření stěn nebo jako akcenty v podobě čalouněného nábytku nebo doplňků. Je to studená barva, proto se vyplatí položit na podlahu dřevěné parkety nebo plovoucí podlahy, které místnost oteplí.

    3. Sytě žlutá: Světla, šťavnatá žlutá je barva, která přitahuje pozornost a dodává energii. Bude vypadat dobře na stěnách, nábytku nebo v podobě doplňků či osvětlení.

    4. Sytě zelená: Zelená v intenzivních odstínech, jako je smaragdově zelená nebo lahvově zelená, je odvážná volba. Lze ji použít jak na stěny, textilie nebo dekorace a samozřejmě v podobě rostlin. Lahvově zelená pohovka se v posledních letech stala velmi populární.

    5. Sytě fialová: Fialová je tajemná a elegantní barva. Intenzivní odstíny fialové, jako jsou ametystová nebo švestková barva, lze použít na stěny, čalounění nábytku nebo v podobě doplňků.

    6. Sytě oranžová: Oranžová je živá a radostná barva. Syté odstíny oranžové budou dobře vypadat jak na stěnách, tak nábytku nebo v podobě doplňků. Prvky v této barvě dodají interiéru energii a teplo.

Při výběru barev pamatujte, že výrazné barevné akcenty by neměly být příliš velké nebo seskupené na jednom místě. Zkusme si také vybrat jednu hlavní barvu – výběr z několika výrazných barev může přinést efekt chaosu, přeplácanosti nebo dokonce kýče.

Interiér ve výrazných barvách – jak vybrat neobvyklou barvu?

Stěny v intenzivních odstínech– neobvyklé barvy v interiéru

Jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak vnést výrazné barvy do interiérů, je natření stěn v intenzivních odstínech. Bez ohledu na to, zda zvolíme sytě červenou, sytě modrou nebo sytě zelenou, barevná stěna se stane ústředním bodem místnosti a dodá celku charakter a energii. Je proto důležité vybrat zajímavou barvu, která nebude v prostoru působit nijak nepříjemně.

Módní barvy stěn

Barevná stěna ve výrazném odstínu má interiér oživit, dodat mu větší dynamiku a zajímavější vzhled. Intenzivní sytou barvou můžeme natřít jednu stěnu nebo se rozhodnout vymalovat jen fragment stěny. Barevné odstíny mohou být opravdu jedinečné a poutavé.

Dobrým místem pro takový barevný akcent bude stěna za pohovkou, za televizí v obývacím pokoji nebo za postelí v ložnici. V místnosti pro mládež by měly být takové výrazné barevné akcenty používané mimo oblast psacího stolu, jelikož při učení může příliš výrazný odstín stěny jednoduše dítě rozptylovat.

Stěny v intenzivních odstínech– neobvyklé barvy v interiéru

Barvy stěn a barvy nábytku a doplňků

Pokud nejste připraveni na malování stěn, můžete sáhnout po nábytku a doplňcích ve výrazných barvách. Hlavním barevným prvkem vybavení v obývacím pokoji se může stát například pohovka v intenzivním odstínu žluté nebo fialové. Takový motiv se velmi často objevuje v energetických obývacích pokojích, které mají členy domácnosti a návštěvy dobře naladit a podnítit k aktivitě.

Módní barvy doplňků

Textilní doplňky jako polštáře, závěsy nebo koberce v intenzivních barvách dokážou oživit a zvýraznit i neutrálně zařízené interiéry. Doplňky ve výrazných odstínech jsou také jednoduchým způsobem, jak vnést do interiéru atraktivní barvy – nevyžaduje nákladné a pracné natírání stěn nebo výměnu nábytku. Pokud se nám navíc zvolená barva či dekor nelíbí, můžeme doplňky rychle vyměnit za jiné, v tlumenějších barvách.

Módní barvy v akcentech

Dalším způsobem, jak vnést výrazné barvy, je přidat do interiéru barevné akcenty. Můžeme si vybrat designová svítidla v sytých barvách, originální obrazy nebo barevnou keramiku. Tyto drobné akcenty upoutají pozornost a dodají prostoru jedinečný charakter

Výrazný akcent v místnosti

Tato možnost se doporučuje především lidem, kteří chtějí trochu oživit svůj obývací pokoj nebo ložnici, ale nemají rádi nábytek či stěny ve výrazných barvách. Vzhledem k obrovskému množství dostupných doplňků je takové řešení snadno použitelné.

Barvy stěn a barvy nábytku a doplňků

Barevné kombinace – barevné kontrasty a barevná harmonie v interiérech

Při použití výrazných barev stojí za to věnovat pozornost kontrastním a harmonickým odstínům. Intenzivní barvu stěn můžeme kombinovat s tlumenějším nábytkem a doplňky, abychom v místnosti vytvořili rovnováhu. Je také důležité dbát na proporce a počet barev, aby nedošlo k přeplácání a chaosu v aranžmá.

Kombinace výrazných barev v interiérech – jak kombinovat barvy v interiérech?

Kombinace výrazných barev je skvělý způsob, jak vytvořit dynamické, živé prostory. Nicméně stojí za to znát několik pravidel takové barevné kombinace.

1. Vyberte dominantní barvu

Prvním krokem je výběr dominantní barvy (hlavní barvy), která bude vedoucím prvkem v interiéru. Může to být sytě červená, modrá, žlutá nebo zelená. Tato barva bude ústředním bodem, který bude udávat tón a charakter celého prostoru.

2. Vytvořte kontrasty

Chcete-li dát interiéru energii a dynamiku, stojí za to kombinovat sytou barvu s kontrastními odstíny. Pokud je dominantní barvou červená, lze ji kombinovat s odstíny zelené nebo modré. Pokud žlutá, tak vynikne v kombinací s fialovou nebo modrou. Vytváření kontrastů umožňuje vyniknout jednotlivým prvkům vybavení a dodává prostoru hloubku. Takové kombinace však vytvářejte s citem, aby nevznikl dojem chaosu.

3. Použijte neutrální pozadí

Chcete-li zachovat rovnováhu a umírněnost v uspořádání výrazných barev, stojí za to použít neutrální pozadí. Stěny v odstínech bílé, béžové nebo šedé budou klidným pozadím pro intenzivní barvy. Neutrální barvy může mít i nábytek či doplňky, díky čemu vytvoříte harmonii a zjemníte dominanci sytých barev.

4. Omezte počet barev

Důležité je nepřehánět to s množstvím intenzivních barev v interiéru. Příliš mnoho různých výrazných barev může vést k chaosu a přeplácaní prostoru. Rozhodněte se pro pár intenzivních barev a použijte je v podobě akcentu při zachování harmonii v uspořádání.

5. Experimentujte s proporcemi

V závislosti na vašich preferencích a charakteru místnosti zkuste experimentovat s proporcemi. Můžete se rozhodnout pro jednu velkou plochu v intenzivní barvě nebo rozmístit barevné akcenty rovnoměrně po celém prostoru. Pro dosažení harmonického výsledku je důležité dobře vyvážit barevné proporce.

Spojovaní výrazných barev v interiérech je kreativní způsob, jak oživit prostor a vyjádřit svou osobnost. Vhodnou kombinací a použitím kontrastů můžete získat dynamické, efektní aranžmá. Pamatujte však, aby to dělat s citem, použít neutrální pozadí a dbát na harmonii prostoru. Experimentujte, hrajte si s barvami a vytvářejte interiéry, které budou plné života a radosti.

Použití výrazných barev v interiérech je skvělý způsob, jak oživit prostor a vyjádřit svou kreativitu. Bez ohledu na to, zda se rozhodneme pro barevné stěny, nábytek nebo jen barevné akcenty, stojí za to experimentovat a vytvářet prostory, které odrážejí naši individualitu. Nezapomínejme však na střídmost a harmonii, abychom nepřekročili hranici dobrého vkusu.

Zpět