Vyplatí se pořídit si biokrb?

21.02.2024

Podzimní a zimní večery jsou chladné a každý hledá příjemný způsob, jak se zahřát. Investujeme do ústředního a podlahového vytápění, ale občas nám chybí náladové teplo, které poskytuje živý oheň. To je důvod, proč se krby instalují v domácnostech. Bohužel ne každý byt je pro instalaci tradičního krbu vhodný a ne každý si takové řešení může dovolit. Musíte se v takové situaci vzdát požitku, jakým je koukání na oheň v krbu? Rozhodně ne! Praktické a ekologické krby – biokrby – jsou možnosti, které stojí za zvážení a rozhodně se jich není třeba bát.

Biokrby jsou tématem, který vzbuzuje mnoho kontroverzí a úvah, a to jak z estetických, tak ekologických i praktických důvodů. Výběr biokrbu zahrnuje několik důležitých otázek, které stojí za to pečlivě zvážit před konečným rozhodnutím. V tomto článku uvedeme všechna pro a proti pro pořízení biokrbu, podíváme se na výhody a nevýhody biokrbů, a také na doplňkovou problematiku související s těmito produkty.

Vyplatí se pořídit si biokrb?


V tomto článku:

1. Co je to vlastně biokrb?

2. Vyplatí se pořídit si biokrb? Výhody biokrbu

3. Vyplatí se mít biokrb? Nevýhody biokrbů

4. Pro koho budou biokrby vhodnou volbou?

5. Vyplatí se pořídit si biokrb? - souhrn



Co je to vlastně biokrb?

Biokrb je zařízení, které je alternativou k tradičním krbům na dřevo nebo plyn. Jedná se o řešení, které je pro své četné výhody stále populárnější, ale má i svá omezení.

Krby na bioethanol mohou mít různé podoby. Oblíbené jsou závěsné biokrby, které se montují na stěny. Nejjednodušší na instalaci jsou volně stojící biokrby, které lze umístit třeba i na komodu v ložnici nebo konferenční stolek v obývacím pokoji. Pokud chcete mít co nejbližší alternativu k tradičnímu krbu na dřevo, určitě se podívejte na portálové biokrby, které vás svým designem dokážou opravdu potěšit.

Při nákupu biokrbů nezapomeňte na vhodné příslušenství k biokrbům.

Co je to vlastně biokrb?

Vyplatí se pořídit si biokrb? Výhody biokrbu

Jedním z hlavních argumentů pro pořízení biokrbu je jeho ekologická šetrnost. Biokrby fungují na biopalivo, nejčastěji na bázi ethanolu. Jedná se o palivo rostlinného původu, které při spalování uvolňuje pouze oxid uhličitý a vodní páru. Neobsahuje škodlivé látky, jako je kouř nebo popel, díky čemu ve srovnání s tradičními krby jsou biokrby šetrnější k životnímu prostředí. Spalování ethanolu navíc nevyžaduje komín ani ventilaci, díky čemu instalace a provoz biokrbů jsou mnohem snadnější.

Dalším argumentem ve prospěch krbů na bioethanol je jejich elegantní a moderní design. Biokrby jsou dostupné v různých tvarech, velikostech a stylech provedení, což vám umožňuje přizpůsobit je stylu vašeho interiéru. Mohou být dekorativním i funkčním prvkem, vytvářejícím útulnou atmosféru v místnosti. Bez nutnosti stavět komín, také umožňuje umístit biokrb kdekoliv.

Pozornost se vyplatí věnovat i ceně biokrbu. Samotné zařízení není extrémně drahé, velké modely biokrbů budou dražší než menší, ale jejich cena je rozhodně nižší než v případě klasického krbu.

Vyplatí se mít biokrb? Nevýhody biokrbů

Při výběru biokrbu se však vyplatí vzít v úvahu i určité argumenty odpůrců tohoto řešení. V první řadě mohou být provozní náklady biokrbu vyšší než v případě klasického krbu. Biopalivo, ač ekologické, je ve srovnání se dřevem poměrně drahé.

Biokrby navíc neposkytují stejnou účinnost vytápění jako krby na dřevo nebo plyn, což může být důležité v chladnějších ročních obdobích. Vytopí biokrb byt? Biokrby jsou spíše prvky navozující romantickou atmosféru, biokrb topí příliš slabě na to, aby byl hlavním zdrojem tepla a základním zařízením pro vytápění. Vytápění biokrbem bude tedy velmi neefektivní.

Je také vhodné připomenout, že biokrby vyzařují teplo přímo do místnosti a ne komínem, což může ovlivnit vlhkost vzduchu v místnosti. V případě nedostatečného větrání to může vést k nadměrnému vysoušení vzduchu. Proto je důležité instalaci biokrbu správně naplánovat a zajistit správné větrání.

Pro koho budou biokrby vhodnou volbou?

Pro koho budou biokrby vhodnou volbou?

Biokrby jsou inovativním řešením, které může být zajímavým řešením do mnoha domácností, ale obzvlášť vhodné budou pro určité stylizace. Biokrby se vyznačují elegantním a minimalistickým designem, který se skvěle hodí do moderních interiérů. Lidé, kteří dbají na výzdobu svého domova a hledají jedinečná řešení interiérového designu, mohou v biokrbech najít atraktivní dekorativní prvek.

Biokrby fungují na biopalivo, které je rostlinného původu a při spalování uvolňuje pouze oxid uhličitý a vodní páru. Pro ty, kteří chtějí snížit svůj dopad na životní prostředí, jsou biokrby ekologičtější alternativou tradičních krbů na dřevo nebo plyn.

Jednou z největších výhod biokrbů je, že nevyžadují komín ani speciální instalaci. Proto jsou ideálním řešením pro obyvatele bytů nebo domů, které nemají komín. Biokrby se používají poměrně snadno, což ocení lidé, kteří mají rádi jednoduchá řešení. Biokrby vyžadují pouze naplnění hořáku biopalivem a jeho zapálení. Není potřeba skladovat dřevo ani provozovat složité topné systémy.

Biokrby jsou tiché a nehlučné, na rozdíl od některých topných systémů, jako jsou peletová kamna nebo ventilační systémy. Pro ty, kteří mají rádi ticho a klid, mohou být biokrby tím správným řešením.

Biokrby jsou ideální pro vytvoření útulné atmosféry, aniž byste museli vytvářet velké množství tepla. Pro lidi, kteří rádi relaxují u ohně, mohou být biokrby výbornou volbou i v teplejších ročních obdobích.

Vyplatí se pořídit si biokrb? - souhrn

Konečná volba ohledně koupě biokrbu závisí na mnoha faktorech, jako jsou estetické preference, ekologické hodnoty, rozpočet a dostupnost biopaliva. Pokud nám záleží na moderním designu a ekologickém přístupu k vytápění místností, může být biokrb lákavou možností. Vyplatí se však pečlivě projít všechna pro a proti. Biokrby jsou zajímavá zařízení. Bezpochyby bude biokrb jedinečným prvkem vybavení a vyplatí se ho koupit.

Zpět