Vana s přepadem nebo bez přepadu? Co si vybrat?

12.04.2023

Vana s přepadem je stále jednoznačně nejoblíbenějším řešením dostupném na trhu, ale modely bez přepadu si v posledních letech získávají stále větší uznání. Ale co je to přepad? Proč se vyplatí jej mít ve vaně a kdy přepad není nutný? Na tyto a mnohé další otázky odpovíme níže.

Uvažujete o koupi volně stojící vany nebo rohové vany? Nezapomeňte se podívat, jak přepad vypadá a kdy z něj můžete rezignovat, a také jak přítomnost přepadu souvisí s instalací vany, sifonu a odpadu. Tyto informace se vám budou hodit při výběru vany a pomohou vám vybrat ten správný model vany pro vás.

Volně stojící vany- BauMax


V tomto článku:

1. Co je přepad vany?

2. Jak vypadá přepad vany?

3. Kdy nemusí mít vana přepad?

4. Jaká řešení se používají ve vanách bez přepadu?

5. Vana s přepadem nebo bez přepadu - jaký model je lepší vybrat?



Co je přepad vany?

Přepad není nic jiného než dodatečný otvor ve vaně, který umožňuje vytékání vody z vany po dosažení určité hladiny vody v ní. Přepad tedy chrání koupelnu před vytopením, neboť je umístěn pod úrovní okraje vany, aby vylévající se voda nestihla přetéct mimo vanu. Díky přepadu nemusíte kontrolovat průtok vody.

Jak vypadá přepad vany?

Přepad je obvykle další otvor ve vaně velmi podobný odtoku. Vzhledem k tomu, že se v posledních letech dbá na estetiku všech prvků v domě či bytě, bývají i přepady atraktivnější, hezčí a často tvoří doplňkovou dekoraci vany. Proto mohou mít různé podoby a v moderních volně stojících vanách jsou mimořádně zajímavé.

Přepad je umístěn několik centimetrů pod úrovní okraje vany. Přepad vyžaduje napojení na kanalizaci.

Volně stojící vany- BauMax

Kdy nemusí mít vana přepad?

Často, především z estetických důvodů, nejsou do vany instalovány přepady. Přepad je doplňkovým prvkem, takže nemusí působit příliš esteticky nebo může rušit pohled na vanu natolik, že je někdy vhodné jej vynechat. U volně stojících van se přepady často vynechávají.

Volně stojící vana je vana, která se neopírá o stěny, a ani nemá krycí panel, který ukrývá sifon nebo vodovodní systém. U takových výrobků se často vynechávají přepady, ke kterým by byl odtok zvenčí viditelný a mohl by vypadat nevzhledně.

Přepady se často vynechávají také z hygienických důvodů – v tomto místě se často hromadí nečistoty a vlhkost v koupelně dělá z přepadu místo, kde se hromadí mikroby. Krytky přepadu, které mají zvýšit estetiku, mohou zase znesnadňovat jeho čištění.

Jaká řešení se používají ve vanách bez přepadu?

Vana bez přepadu nemá přídavný odtok, a tak jediný odtok umístěný na dně vany zodpovídá za regulaci hladiny vody a celkovou bezpečnost. Z tohoto důvodu se u takových van často používá výpusť se zátkou click-clack, která umožňuje rychlé uzavření a otevření výpusti a tedy snadnější a plynulejší kontrolu hladiny vody.

Vybavení koupelny- BauMax

Vana s přepadem nebo bez přepadu - jaký model je lepší vybrat?

Krásná koupelna je interiér, kde jsou umístěny odpovídající prvky vybavení. Prvky, jako je koupelnový nábytek, tak sanitární keramika, by měly být především funkční, ale neméně důležitá je i jejich estetika – nikdo nechce bydlet v nevzhledném domě či bytě, proto se vyplatí věnovat pozornost i takovým detailům.

Vzhledem k estetice a vlastním preferencím se volí různé modely van. Stále populárnější jsou kvalitní volně stojící vany, které zaujmou svým tvarem a materiály, ze kterých jsou vyrobeny. V takových modelech se přepady často z estetických důvodů vynechávají.

Pamatujte však, že přepad je prvek, který byl navržen s ohledem na bezpečnost. U van bez přepadu vždy kontrolujte průtok vody a dbejte na to, aby byl kohoutek uzavřen ve správnou chvíli. Pokud se rozhodnete pořídit si vanu bez přepadu, je dobré se postarat o vhodné zátky a dodatečné zabezpečení.


NECHTE SE INSPIROVAT!


Montáž sprchového koutu na dlažbu


Dokončení koupelny


Instalace vany krok za krokem. Na co se soustředit?


 

Zpět