Jaké závěsy budou slušet šedým stěnám v interiéru?

24.01.2023

Šedá barva stěn v interiéru může být ukazatelem moderních uspořádání, ale někdy se také asociuje s nudou. Šedé barvy v interiérech jsou nyní žhavým trendem. V současné době se šedé barvy v interiéru objevují velmi často, a to v podobě vybavení, doplňků, až po povrchovou úpravu stěn a také podlah. Šedé barvy v aranžmá díky své všestrannosti – se snadno kombinují s jinými barvami. Pokud natřete stěny šedou, bude velmi snadno najít další barvy, které ji doplní, nebo podtrhnou. Je známo, že barvy v interiérech hrají velmi důležitou roli. Díky nim můžeme vytvořit libovolné uspořádání, ale také opticky změnit proporce dostupného prostoru, prosvětlit jej, nebo naopak interiér ztmavit. V tomto případě je vhodné se předem rozmyslet, jakého konečného efektu chcete dosáhnout ve vašem obývacím pokoji. Šedá barva je univerzální, a může být skvělým pozadím pro nábytek a další vybavení či doplňky. Jedním z nejdůležitějších rozhodnutí, které musíte udělat při vytváření aranžmá interiéru s šedými stěnami, je výběr správné dekorace oken.

Jak si vybrat závěsy do šedého obývacího pokoje nebo ložnice? Vyplatí se kombinovat výrazné barvy s šedou, nebo je lepší zaměřit se na tlumenější kombinace? Podívejte se, jaké barvy závěsů budou vypadat nejlépe k šedým stěnám v klasických a moderních aranžmá!

Pohovky- Baumax.cz


V tomto článku:

1. Jaké barvy závěsů budou nejlepší do klasických interiérů?

2. Jaké závěsy zvolit do moderních aranžmá?

3. Jaké typy závěsů budou fungovat v šedých interiérech?

4.  Kde se osvědčí bílé závěsy v kombinaci se šedými stěnami?

5. Lze kombinovat šedé závěsy s šedými stěnami v interiéru?

6. Je vhodné použít v interiéru různé barvy závěsů?



Jaké barvy závěsů budou nejlepší do klasických interiérů?

I když šedá je v bytovém designu velmi oblíbená, v klasických interiérech se nesetkáme tak často se šedou povrchovou úpravou, ale můžeme se s ní setkat například v podobě pozadí pro nábytek, a tak stojí za zvážení, jakou barvu a strukturu látky pro tuto okenní dekoraci je vhodné zvolit do tradičnějšího uspořádání. Na pozadí šedé stěny v klasickém obývacím pokoji nebo ložnici vyniknou květinové a jednobarevné látky, a to jak ty výrazné, tak i tlumené. Nejlépe je zde kombinovat šedou s teplými odstíny, jako jsou červená, oranžová, žlutá, nebo se zemitými odstíny barev. Pokud naopak použijete vzorované látky, v tom případě závěsy vnesou do interiéru ten správný charakter a oživí aranžmá.

Pro klasický interiér je lepší zvolit tlumenější barvy. Takový závěs bude ladit i s bílými stěnami, běžnějšími v tradičních aranžmá.

Klasický interiér je také místem, kde ideálně vyniknou béžové a krásné květinové závěsy, které mohou vnést trochu barev a dynamiky, obzvlášť pokud zbytek aranžmá je tlumený. Fungovat budou zde jak těžké, silné a dlouhé závěsy, tak i vzdušnější a jemnější materiály, jako je například šifon.

Jaké závěsy zvolit do moderních aranžmá?

Moderní aranžmá milují bílou, černou a šedou barvu, a proto stěny natřené šedou barvou už opravdu nikoho nepřekvapí. Neutrální odstín stěn umožňuje zařídit místnost mnoha způsoby, díky čemu se v interiéru objevují různé styly interiérového designu. Šedá je synonymem moderního aranžmá a díky tomu, že funguje výborně v množství barevných kombinací, je snazší vybrat k ní i vhodnou barvu závěsu.

Moderní interiéry v šedé budou vypadat atraktivně doplněné závěsy ve výrazných barvách, tak i těch tlumenějších – vše záleží od použitého stylu.

Béžové, pastelové nebo bílé závěsy jsou skvělou volbou do aranžmá ve skandinávském, glamour a japandi stylu. V extravagantnějších interiérech ve stylu art deco nebo pop art by se měly použít odvážnější kombinace barev. Červené, oranžové nebo žluté závěsy na pozadí šedých stěn dodají aranžmá dynamiku. Pokud chcete vytvořit elegantnější aranžmá, můžete použít různé odstíny modré, od námořnické modré, až po královskou modř. Pro takové spojení barev budou fungovat silné, ale i vzdušnější látky. Jednobarevné závěsy, například v pastelových barvách, jsou také skvělou volbou do dětského pokoje.

Jaké typy závěsů budou fungovat v šedých interiérech?

Barva je důležitá, ale vyplatí se zaměřit rovněž na to, jaký typ závěsů se do místnosti vnáší. Během výběru je vhodné se zaměřit na druh látky, aby textura a tloušťka materiálu odpovídaly požadavkům daného stylu uspořádání. Například jiné látky se osvědčí v aranžmá ve skandinávském, a také jiné v glamour uspořádání. V prvním případě je lepší vybírat přírodní materiály a odstíny, v druhém zdobenější, strukturální látky. Při výběru vám jistě pomohou inspirace dostupné na internetu - vyplatí se si je prohlédnout, než se rozhodnete koupit ty, které se nejlépe osvědčí do vašeho interiéru.

Těžké módní závěsy k šedým stěnám jsou lepší volbou do prostorných, velkých místností v klasickém nebo minimalistickém stylu. Tyto těžké materiály vyžadují navíc stabilní podporu, takže je potřeba instalovat pevné záclonové tyče.

Jemné závěsy se naopak hodí do menších, více ženských a romantických interiérů. Při nákupu lehčích a vzdušnějších druhu však dbejte na kvalitu látky. Ta by měla být odolná, aby nepovolila během praní nebo také věšení.

Podlahy- Baumax.cz

Kde se osvědčí bílé závěsy v kombinaci se šedými stěnami?

Bílé závěsy mohou krásně vyniknou ve vašem šedém obývacím pokoji. Bílá nabízí nekonečné možnosti uspořádání. Tuto barvu na závěsy se vyplatí zvolit do interiéru, který je malý, nebo pokud odstíny šedé použité v interiéru jsou docela tmavé. Použitím bílé, nebo jiných světlých odstínů pro dekoraci okna, místnost prosvětlíte, opticky ji zvětšíte, takže se bude zdát prostornější a příjemnější. Nehledě na to, že celek bude vypadat atraktivně.

Bílé závěsy budou skvělé, pokud ostatní prvky aranžmá jsou v méně tlumených barvách. Hodí se obzvlášť k nábytku v barvě a dekoru přírodního dřeva nebo barevným doplňkům. V opačném případě bílé závěsy na pozadí šedých stěn vytvoří nudnou kompozici.

Lze kombinovat šedé závěsy s šedými stěnami v interiéru?

V případě šedých stěn se použití šedých závěsů může zdát jako špatný nápad, ale v některých případech se může naopak osvědčit! V tomto případě se nejlépe osvědčí lesklé, metalické látky. Ty jsou ideální do glamour, minimalistických aranžmá a módních obývacích pokojů.

V interiérech zařízených v moderním designu se často používají metalické doplňky, a proto se tam skvěle uplatní lesklé metalické závěsy. Nemusí být nutně šedé – stejně dobře poslouží i další světlé barvy.

Šedé závěsy a stejná povrchová úprava stěn se osvědčí rovněž tehdy, pokud ostatní prvky aranžmá mají živé barvy či vzory. K šedým stěnám je dobré volit takové závěsy, aby jejich látka byla o jeden až dva odstíny tmavší než barva stěny. Stěna v šedém provedení je ideálním základem pro mnoho stylů aranžmá, také pro šedé závěsy.

Sedací soupravy- Baumax.cz

Je vhodné použít v interiéru různé barvy závěsů?

Závěsy do šedého obývacího pokoje nemusí být nudné. Šedá umožňuje velkou volnost aranžmá interiéru, proto bude k této barvě stěn ladit mnoho dalších barev a prvků. Šedé stěny jsou dobrým pozadím pro barevné závěsy. Ty vůbec nemusí být jednotné, ani nemusí být udržované ve stejném barevném schématu, jako zbytek aranžmá. Extravagantní interiéry, které kombinují různé barvy zavěsů, jsou stále více módní.

Do šedého obývacího pokoje můžete zavěsit na pravou stranu okna žluté, a na levou oranžové závěsy. Šedá na stěnách tuto odvážnou kombinaci trochu zmírní. Můžete kombinovat podobné nebo zcela odlišné barvy. Volba je jen na vás. V našem internetovém obchodě najdete produkty, které dodají styl a charakter každému aranžmá!

 


 

NECHTE SE INSPIROVAT!


Jaký materiál vybrat na závěsy? Nejmódnější tkaniny


Závěsy do obývacího pokoje 2022. Jaké vybrat?


Dřevo a kůže v hlavní roli v obývacím pokoji – podívejte se, jaká je to výrazná kombinace!


 

Zpět