Jak nejlépe kombinovat rolety se závěsy? Módní uspořádání oken!

06.01.2023

Okenní záclony a závěsy mohou být jedinečným aranžérským prvkem, který dokáže ovlivnit atmosféru v interiéru. Okna jsou důležitou součástí interiéru, a proto záclony a závěsy by měly být vhodně použity. Použití záclon a závěsů či rolet však závisí na velikosti a oslunění místnosti. Těžké a tlusté zatemňovací závěsy mohou prostor opticky zmenšit, a proto nebudou fungovat v každé místnosti. Naopak v případě hodně slunných místností jsou ideální. Zde by se naopak nehodily tenké jemné závěsy. Co pak? Jaké řešení je vhodné, do interiéru a jaké závěsy jsou nejlepší pro to, aby byly nejen efektivním, ale také funkčním prvkem aranžmá, který se vám nejlépe osvědčí v konkrétním interiéru?

Skvělým řešením, kromě tradiční záclony a zavěsů, je kombinace rolet a závěsů, které mohou vytvořit harmonické a stylové duo, které dodá interiéru teplo a útulnost. Často však vyvstává otázka, jak zkombinovat roletu se závěsem, aby funkčně blokovaly světlo, a přitom zachovaly si svou estetiku? Jak si vybrat rolety a hladké závěsy, aby vytvořily na okně atraktivní dekoraci a dodaly interiéru charakter? A co záclony? Je v takovém uspořádání pro ně ještě místo?

Obývací pokoj- Baumax.cz


V tomto článku:

1. Rolety jako dekorace nebo zatemnění?

2. Roleta se závěsy – ano či ne?

3. Je umístění římské rolety a závěsů dobrým nápadem do obývacího pokoje?

4. Závěsy na okna v kombinaci s roletou pro podtrhnutí aranžmá interiéru



Rolety jako dekorace nebo zatemnění?

V první řadě je na zvážení, k jakému účelu budete roletu používat. Pokud máte velmi slunný interiér, zatemňovací roleta bude jistě perfektním řešením. Vybrat si můžete jak roletu den a noc, tak římskou roletu ze silné látky. Roleta musí být přizpůsobena tak, aby pomohla udržet optimální úroveň světla a tepla v bytě. Proto je důležité soustředit se na to, z jaké látky je vyrobena, stejně jako na optimální rozměry, aby se zakrylo celé okno až na jeho okraje. Pokud máte atypická okna, a chcete, aby vše dokonale sedělo, roleta by měla být pořízena na míru. Roleta pro zatemnění okna se bude skvěle hodit do ložnice, dětského pokoje, ale také do obývacího pokoje, pokud sluneční paprsky ruší sledování televize. Za zmínku stojí, že roleta má kromě skvělé funkčnosti, také vysoké dekorativní hodnoty. Pokud není problém s přílišným slunečním zářením v místnosti, kde chcete rolety instalovat, můžete snadno použít jemné zatemnění nebo průhledné modely. Tyto typy rolet vyrábí se z různých látek, a i když nevypadají příliš masivně, spolehlivě skryjí vše, co chcete skrýt před zvědavými pohledy. Ty v tlumených barvách krásně ozdobí každé okno, tím že se stanou vzdušnou a jemnou dekorací.

Roleta se závěsy – ano či ne?

Pokud přemýšlíte, zda kombinovat závěsy a rolety, a zda k sobě budou ladit, vyplatí se dodržovat jednotný styl aranžmá. Kombinací rolet a závěsů můžete vytvořit dokonalé duo. Umírněnost je zde klíčem. S množstvím vzorů, barev nebo textur to nelze přehánět. Pokud se rozhodnete pro vzorovanou roletu, vyplatí se vsadit na jednobarevné závěsy, se kterými budou dokonale ladit. Za zvážení stojí i samotné vzory. Velmi často modely den a noc, které jsou vyrobeny z příčných pruhů látky, někdy s viditelnou texturou, nemusí ladit s každým vzorem na vaší zácloně nebo závěsu. Při výběru závěsu či záclony pro tento typ rolet je nejlepší zvolit neutrální materiál – hladký a jednobarevný.

Jak barevně kombinovat roletu se závěsem? Velmi častá je kombinace světlé rolety a tmavého či o něco tmavšího závěsu. Římské rolety nebo modely den a noc mohou být v tomto případě bílé, světle šedé, krémové, béžové a tmavší závěs může být černý, zelený, grafitový nebo modrý. Pokud zkombinujete roletu den a noc se záclony, bude situace opačná. Roleta zde bude hrát hlavní roli a záclona bude pouze vzdušným, neutrálním a jemným doplňkem. Velmi dobrým řešením je zvolit záclony a závěsy ve stejné barvě. Taková barevná kombinace rolet a závěsů bude dobře fungovat v každém interiéru.

Obývací pokoj- Baumax.cz

Je umístění římské rolety a závěsů dobrým nápadem do obývacího pokoje?

Pokud máte velmi slunný obývací pokoj, bude použití závěsů společně s roletami skvělým řešením. Neustále zalité sluncem okno navíc způsobí prohřátí místnosti, což zvláště v létě není nutně vítané. Dvojitá záclonová tyč se závěsem a římská roleta nebo jednoduchá záclonová tyč a roleta den a noc – každé z těchto řešení bude fungovat v obývacím pokoji, pokud zvolíte uspořádání způsobem, který odpovídá stylu aranžmá v místnosti. V tmavém obývacím pokoji bude nejlepší kombinací světlá roleta i závěs. Nebudou blokovat příchozí světlo a dají vám příležitost skrýt se před zvědavými pohledy sousedů.

Závěsy na okna v kombinaci s roletou pro podtrhnutí aranžmá interiéru

Okna jsou velmi důležitým prvkem v každé místnosti a do značné míry určují její vzhled a uspořádání. Při výběru rolet či závěsů na okna, často se volí obě možnosti. Záclony se v tom případě vynechávají. Nemusíte mít proto obavy, že by toto spojení vypadalo neefektně, či přeplácaně. Závěs spolu s roletou je ovšem důležité kombinovat tak, aby plnily nejen praktickou, ale i dekorativní funkci. V závislosti na tom, co si vyberete – tmavé, silné nebo neutrální závěsy, zdůrazníte díky nim styl interiéru, který jste si vybrali. Samozřejmostí je, že oba prvky musí spoluhrát se zbytkem aranžmá a vybavením, které se nachází v interiéru. Stylizace by měla být konzistentní. Obývací pokoj, jídelnu nebo ložnici lze díky vhodnému výběru římských rolet, které se doplní závěsy či záclony proměnit v pokoj v romantickém, anglickém, glamour, industriálním, moderním nebo minimalistickém stylu.

Pokud se rozhodnete pro vzorované látky závěsů, můžete stejný motiv použít i na polštáře, stínidla lamp nebo přehozy a vytvořit tak ucelené aranžmá. V případě módních hladkých rolet a závěsů docílíte uspokojivého efektu dodržením jednoho vybraného barevného konceptu.

V anglickém stylu aranžmá se nemusíte bát barev a experimentů. Můžete použít vzorovanou roletu i závěs. Společně úplně promění vzhled místnosti. Na závěs můžete zvolit květinové látky, kterými originálně ozdobíte své okno. K tomu můžete sladit jednotný materiál rolet. Je to skvělá volba do ložnice nebo obývacího pokoje.

V minimalistickém stylu dominují úsporné formy. Skvěle se zde bude hodit roleta z obdélníkových pásů materiálu. Sem se budou hodit dokonale jednotné modely nebo závěsy v šedé, bílé a béžové barvě. Sem se hodí i bílé texturované látky spolu s obyčejnými bílými roletami.

Pro klasický styl jsou vhodné teplé barvy, jako je hnědá, béžová, červená. Uplatní se zde i vzorovaná římská roleta ve spojení s jednobarevnými závěsy. Také vzorované látky budou perfektně fungovat v kombinaci s hladkými roletami. Taková barevná kombinace bez tradiční záclony doplní nejen klasické aranžmá.  

Pokud máte rádi glamour styl, můžete se rozhodnout pro silné velurové závěsy v intenzivních barvách, jako je námořnická modrá, vínová, lahvově zelená. S takovými barvami závěsů by měla byt sladěna římská roleta. Vyplatí se vybrat barvy rolet, které nebudou v kombinaci se závěsem vzájemně kolidovat. Nejlepší jsou zde různé odstíny bílé. Zlaté nebo stříbrné doplňky zde budou také dokonalé. Díky této kombinaci získá interiér zcela nový vzhled.

Rolety- Baumax.cz

Moderní styl miluje kontrasty. Vybrat si můžete hladkou světlou roletu s jemným vzorem, která bude dobře ladit se závěsem v tmavší barvě. V moderních aranžmá se uplatní roleta a závěs z látky v jednotných barvách, nebo naopak ty s geometrickými vzory v poutavých barvách.

Industriální nebo loftový styl jsou interiéry, kde dobře fungují samotné rolety. Záclony se zde teměř nevyskytují. Vybrat si však můžete hladké závěsy s jednotnou strukturou v bílé, černé, béžové barvě. Bylo by dobré, kdyby celek tvořil ucelenou kompozici s nábytkem a dalšími doplňky.

Nakonec stojí za zmínku ještě jeden výrobek, který může být zajímavou alternativou k roletám a závěsům - plisé žaluzie, vyrobené z látky. Jejich výhodou je kromě atraktivního vzhledu rovněž mimořádná funkčnost, jelikož plisé se stahují jak zespodu, tak i z horní části, díky čemu můžeme stínit okno dle aktuální potřeby.

 


 

NECHTE SE INSPIROVAT!


Nejzajímavější nápady na stěnu v jídelně


Lavice s úložným prostorem před postel v ložnici


Jaký materiál vybrat na závěsy? Nejmódnější tkaniny


 

Zpět