Více je více aneb maximalismus v interiérech

22.11.2023

V dnešním rozmanitém světě interiérového designu se stále více lidí odklání od tlumeného minimalismu a vydává se do světa vzrušujícího, expresivního a pulzujícího stylu – maximalismu. Maximalismus, jako kontrast k minimalistické estetice, zdůrazňuje komplexnost, hojnost a expresi prostřednictvím živých barev, bohatých textur a odvážných vzorů.

V tomto článku prozkoumáme maximalistický styl v interiérech, objevíme jeho výhody, designové projevy a různé způsoby interpretace. Budete se moct ponořit do fascinujícího světa designu, kde se výraz osobní kreativity snoubí s přepychovými detaily.

Více je více aneb maximalismus v interiérech


V tomto článku:

1. Co je maximalistický trend v interiérovém designu?

2. Jaké jsou klíčové vlastnosti maximalistického stylu v interiéru?

3. Maximalismus pro začátečníky – Jak vytvořit maximalistické uspořádání bytu?

4. Jak zařídit zajímavý interiér v maximalistickém stylu?

5. Pro koho bude vhodné aranžmá ve stylu maximalismu?

6. Co ještě stojí za to vědět o maximalistickém interiéru?



Co je maximalistický trend v interiérovém designu?

Maximalismus v interiérech je designový přístup, který kontrastuje s minimalismem, klade důraz na hojnost, komplexnost a bohatství v uspořádání obytných prostorů. Na rozdíl od minimalistického přístupu, který se zaměřuje na jednoduchost, úspornost formy a neutrální barvy, maximalismus se snaží vnést do interiéru mnoho vzorů, barev a textur.

Maximalistické aranžmá jsou plné nejen barev a vzorů, ale také různých tvarů a prvků. Maximalistické uspořádání bytu se vyznačuje absencí prázdných prostorů, protože maximalistický styl nemá rád nezastavěné prostory.

Uspořádání ve stylu maximalismu však není chaotické – vhodné návrhy umožňují vytvořit funkční, pohodlné a estetický interiér.

Jaké jsou klíčové vlastnosti maximalistického stylu v interiéru?

Maximalismus v interiéru se vyznačuje řadou charakteristických vlastností, které jim dodávají osobitý a velkorysý charakter. Zde jsou některé z nich:

  1. Množství a bohatství vzorů: Maximalismus je styl, kde hraje klíčovou roli v rozmanitosti vzorů. V jednom interiéru můžete najít mnoho různých grafických, geometrických, floristických a abstraktních vzorů, které společně vytvářejí dynamickou atmosféru.

  2. Intenzivní barvy: Při vytváření maximalistických interiérů se často používají živé, výrazné a syté barvy. Kombinace kontrastních odstínů, jako je sytě červená, zelená, modrá nebo fialová, dodávají interiéru energický charakter.

  3. Bohaté textury: Textury jsou důležitým prvkem maximalistických interiérů. Měkké látky, samety, hedvábí, kožešiny, ale i přírodní materiály jako je dřevo, kámen nebo kov vytvářejí vrstvení a na dotek rozmanitou kombinaci. Maximalismus v interiéru dokáže dokonale využít různé materiály.

  4. Kombinace stylů a prvky z různých epoch: Maximalismus se nebojí kombinovat prvky z různých stylů a historických epoch. Starožitnosti mohou koexistovat vedle moderního nábytku, stejně jako prvky inspirované různými kulturami lze harmonicky kombinovat. Při tvorbě interiérů v maximalistickém stylu proto používejte různé prvky.

  5. Množství dekoraci: V maximalismu není nouze o dekorace. Různé obrazy, sochy, zrcadla, tapety, polštáře a další dekorativní prvky vytvářejí dojem honosného prostoru. Maximalismus v interiéru vypadá skvěle, když jsou všechny interiéry naplněny prvky vybavení a dekoracemi.

  6. Extravagantní nábytek a doplňky: Maximalismus umožňuje použití nábytku a doplňků nekonvenčních tvarů, bohatými ornamenty a výrazným designem. Nábytek může být dekorativní, s jemnými detaily a skulpturami. Maximalismus v interiérovém designu znamená tedy použití prvků, které by v jiných aranžmá nenašly místo.

  7. Vrstvená kompozice: V maximalismu je vrstvení klíčové. Kusy nábytku, textilií, dekorací a podlah jsou k sobě naskládány, aby vytvořily plný a komplexní prostor. Maximalismus v interiéru tedy znamená umístění do prostoru vícekrát růžných prvků.

  8. Dekorativní osvětlení: Světelné zdroje v maximalismu plní nejen funkci osvětlení, ale i dekorativní funkci. Závěsné lustry, nástěnné lampy, stolní lampy – samy o sobě mohou být ozdobou. Principy maximalismu hovoří také o kombinování tvarů, barev, vzorů a stylů osvětlení.

  9. Eklekticismus: Maximalismus vám umožňuje volně kombinovat různé prvky a styly, což vede k mimořádně originálním a osobitým aranžmá. Pokud přemýšlíte, jak zařídit interiér ve stylu maximalismu, podívejte se také na eklektická aranžmá, která jsou si velmi podobná.

  10. Výstřední akcenty: V maximalismu výstřední prvky vybavení, jako jsou unikátní hodiny, netradiční zrcadla nebo barevné koberce, které upoutají pozornost, jsou dobrou volbou. Maximalistický styl odkazuje k tomu, co je jedinečné a poutavé.


Jaké jsou klíčové vlastnosti maximalistického stylu v interiéru?

Maximalismus pro začátečníky – Jak vytvořit maximalistické uspořádání bytu?

Maximalismu dominují výrazné vzory, bohaté látky a různé dekorativní prvky. Je to styl, který vám umožňuje volně kombinovat prvky z různých epoch, stylů a kultur. Vyznačuje se množstvím detailů, odvážnými barevnými kombinacemi a extravagantními doplňky. Nábytek a dekorace jsou často vyrobeny z různých materiálů, mají různé textury, což vede k dynamickému a překvapivému vizuálnímu efektu.

Interiéry ve stylu maximalismu mohou být inspirativní a stimulovat smysly, ale jejich vytvoření bývá výzvou. Je důležité udržovat rovnováhu mezi různými prvky, aby se zabránilo vzniku chaosu. Tyto aranžmá vyžadují pečlivé plánování, aby se zabránilo přeplácanosti a zajistila se estetická konzistence.

Maximalistické aranžmá jsou podobná eklektickým aranžmá, ale v těch prvních je rozhodně více prvků. Maximalistické aranžmá jsou navrhovány dle pravidla: „více je více“, proto je v maximalistických interiérech vhodné umístit mnoho velkých prvků.

Jak zařídit zajímavý interiér v maximalistickém stylu?

Maximalismus lze uplatnit v interiéru různými způsoby v závislosti na preferencích projektanta a obyvatel. Může to být vytvoření interiéru plného umění s mnoha obrazy, sochami a jedinečnými sběratelskými předměty. Další variantou je použití intenzivních barev a abstraktních vzorů, které vytvářejí vizuální „hlukový“ efekt. Další možností v případě maximalismu je kombinace starožitností s moderními prvky, a vytvoření tak jedinečného kontrastu – takový efekt je podobný eklektickým aranžmá.

Maximalismus pro začátečníky – Jak vytvořit maximalistické uspořádání bytu?

Pro koho bude vhodné aranžmá ve stylu maximalismu?

Maximalismus v interiérovém designu může oslovit různé skupiny lidí, i když existují určité vlastnosti a preference, které se s tímto výrazným designovým stylem často neshodují.

1. Pro kreativní a výstřední osoby: Maximalismus v aranžmá dává svobodu vyjádřit svou vlastní kreativitu a individualitu prostřednictvím různých vzorů, barev a textur. Pro lidi s odvážným přístupem k designu je maximalismus vynikající možnosti pro vyjádření jejich individualismu. Maximalistický styl umožní takovým lidem vyjádřit své, často extravagantní zájmy a preference.

2. Sběratele a milovníky umění: Interiéry v maximalistickém stylu umožňují vystavení různých uměleckých děl, soch, obrazů a jedinečných předmětů. Pro nadšené sběratele a lidi, kteří rádi vyjadřují své zájmy prostřednictvím uměleckých předmětů je to skvělé řešení. Maximalistické interiéry v tomto provedení se mohou stát jedinečnou uměleckou galerií nebo místem patřícím sběrateli.

3. Lidi s otevřenou myslí: Maximalismus často kombinuje různé styly, kultury a doby. Lidé, kteří si cení rozmanitosti a jsou otevření k experimentování s mísením tradice s modernou, mohou v tomto stylu najít inspirativní prostor. Vyplatí se vsadit na maximalismus, pokud preferujete rozmanitost stylů a aranžmá.

4. Lidí, kteří mají rádi intenzivní vizuální vjemy: Maximalismus je plný vizuálních podnětů – rozmanitost barev, vzorů a textur vytváří dynamickou a energickou atmosféru. Pro lidi, kteří mají rádi intenzivní vizuální vjemy, může být tento styl velmi žádaný. Ve stylu maximalismu mohou své interiéry zařídit i ti lidé, kteří mají zájem o jedinečnou, originální estetiku.

5. Lidé, kteří mají rádi prostory s historií: Maximalismus často umožňuje kombinovat prvky z různých epoch a stylů. Pro lidi se zálibou v historii a touhou obnovit atmosféru minulých dob může být tento styl fascinující výzvou. Vyplatí se v takové situaci vsadit v interiérech na maximalismus.

Stojí za zmínku, že maximalismus není pro každého. Někdo preferuje klidnější a spořádanější interiéry, které mu umožňují lepé relaxovat. Maximalismus může být pro některé lidi příliš ohromující a může příliš stimulovat životní prostor. Proto je důležité přizpůsobit styl interiéru osobnosti, potřebám a preferencím jeho obyvatel.

 

Co ještě stojí za to vědět o maximalistickém interiéru?

Celkově vzato je maximalismus v interiéru odvážný a expresivní designový přístup, který oslavuje hojnost, komplexnost a rozmanitost. Je to styl, který vám umožňuje vyjádřit vaši osobní kreativitu a experimentovat s různými dekorativními prvky. Pro dosažení estetického a funkčního efektu je však nutné balancovat mezi různými komponenty, aby nedošlo k přeplácanosti a chaosu v interiéru.

Zpět