Uspořádání zahrady – co stojí za to vědět?

10.06.2024

Zahradní nábytek a lehátka jsou perfektním způsobem, jak vytvořit na zahradě útulný a funkční prostor, který vybízí k relaxaci a trávení času venku. Zahradní nábytek je nejen praktickým vybavením, ale také klíčovým designovým prvkem, který dodá zahradě ten správný charakter a splyne s okolím.

Při výběru zahradního nábytku se vyplatí začít definováním funkce, kterou má plnit. Zahradní rohové sedací soupravy nebo zahradní sestavy jsou ideální pro vytvoření relaxační zóny, která vám umožní komfortně a svobodně si užívat zahradu s rodinou a přáteli. Pohodlná křesla a houpací sítě vybízejí k lenošení, židle a stoly zase k venkovnímu stolování. Pro odolnost a estetiku aranžmá je rozhodující materiál, ze kterého je zahradní nábytek vyroben. Nejoblíbenější je technorattanový, dřevěný, kovový a plastový zahradní nábytek. Vyplatí se věnovat pozornost tomu, zda styl zahradního nábytku ladí se stylem zahrady. Světlé barvy provedení pěkně vyniknou na pozadí tmavě zelené vegetace, tmavší pak dodají zahradě punc elegance. Důležitým prvkem zahradní úpravy je také zohlednění dostupného prostoru. Dobře udržované trávníky, květinové záhony a zahradní osvětlení vytvářejí jednotný prostor, který zdůrazňuje krásu různých typů nábytku.

Uspořádání zahrady – co stojí za to vědět?


V tomto článku:

1. Ocelový a litinový zahradní nábytek. Proč se vyplatí jej pořídit?

2. Jaký zahradní nábytek zvolit na terasu či balkon a jaký na zahradu?

3. Jak správně pečovat o litinový a ocelový zahradní nábytek?

4. Nový vzhled starého zahradního nábytku za jeden den. Jak renovovat kovový zahradní nábytek?

5. Dřevěný a ocelový zahradní nábytek. Jakou sestavu si vybrat?



Ocelový a litinový zahradní nábytek. Proč se vyplatí jej pořídit?

Zahradní nábytek z kovu, především oceli a litiny, je vysoce ceněn pro své četné přednosti. Kovové konstrukce jsou především odolné, což z nich dělá výbornou volbu pro lidi, kteří hledají zahradní nábytek s dlouhou životností. Jejich pevná konstrukce zaručuje odolnost vůči povětrnostním vlivům, co umožňuje používat nábytek po mnoho let bez ztráty estetiky a funkčnosti. Kovový zahradní nábytek, zejména ten z litiny a oceli, se vyznačuje těžkou pevnou konstrukcí. I když je to sice jistá nevýhoda kovového nábytku, zejména při stěhování či přesmisťování, ale zároveň taková konstrukce, poskytuje stabilitu a jistotu, že nábytek zůstane na svém místě i v náročnějších povětrnostních podmínkách. Velkou výhodou kovového zahradního nábytku je jeho vysoká odolnost proti poškození, díky čemu si nábytek po dlouhou dobu zachovává svůj estetický vzhled. Přestože mohou být ceny ocelového nábytku vyšší, vyplatí se věnovat pozornost dlouhodobým výhodám. Investice do odolného a estetického nábytku se promítá do komfortu užívání a spokojenosti s jedinečným vzhledem zahrady.

Ocelový a litinový zahradní nábytek. Proč se vyplatí jej pořídit?

Jaký zahradní nábytek zvolit na terasu či balkon a jaký na zahradu?

Při výběru zahradního nábytku byste jej měli přizpůsobit konkrétnímu místu, jako je terasa, balkon nebo zahradní prostor. Je třeba si uvědomit, že každý z těchto prostorů má jiné vlastnosti. Terasa, která je přirozeným rozšířením domu, často nabízí více prostoru pro uspořádání. Zde můžete s úspěchem zvolit větší nábytkové sestavy, které vytvoří pohodlný prostor pro relaxaci nebo společenské vyžití. Balkon se zase obvykle vyznačuje omezeným prostorem, což vyžaduje funkčnější přístup. Malé kovové židle nebo skládací stolky mohou být ideálním řešením do menších prostorů a zároveň umožňují pohodlné užívání balkonu. Zahradní prostor, který je místem plným zeleně, lze vybavit samostatným zahradním nábytkem nebo většími sestavy. Ať už jako sadu nebo samostatně, měly by splynout s okolím a nabízet funkčnost a estetiku.

Jaký zahradní nábytek zvolit na terasu či balkon a jaký na zahradu?

Jak správně pečovat o litinový a ocelový zahradní nábytek?

Litinový a ocelový nábytek, přestože je známý svou odolností, vyžaduje systematickou péči. Vyplatí se o něj řádně pečovat, abyste si jej užili po mnoho let i v náročných povětrnostních podmínkách. Nezapomeňte proto pravidelně čistit povrch kovových prvků od nečistot, jako je prach nebo špína. K tomuto účelu můžete použít jemné mycí prostředky, vyhněte se agresivním chemickým látkám, které by mohly poškodit ochranný nátěr. V případě potřeby by měl být kovový povrch chráněn speciálními antikorozními přípravky, aby se zabránilo korozi. Po skončení sezóny lze sestavu zahradního nábytku dodatečně chránit přikrytím speciálním ochranným obalem na zahradní nábytek. Tyto ochranné obaly účinně chrání nábytek proti dešti, slunci a dalším povětrnostním vlivům, což prodlužuje jeho životnost. Těchto pár jednoduchých kroků udrží váš nábytek v dobrém stavu, aby mohl sloužit po mnoho let.

Jak správně pečovat o litinový a ocelový zahradní nábytek?

Nový vzhled starého zahradního nábytku za jeden den. Jak renovovat kovový zahradní nábytek?

Renovace kovového zahradního nábytku mu může dát nový vzhled během jediného dne. Klíčovým krokem v tomto procesu je správná příprava povrchu. Všechny nečistoty a zbytky předchozí vrstvy nátěru by měly být odstraněny. Brusný papír s příslušnou gradací povrch vyhladí a připraví na malování. Barva by měla být přizpůsobena natřenému materiálu, ze kterého je nábytek vyroben, a odstin lze vybrat dle vlastních preferencí. Rovnoměrným nanášením barvy štětcem se vyhnete šmouhám a nenatřeným místům. Stojí za to věnovat pozornost podmínkám, ve kterých práce provádíte. Vlhkost může prodloužit dobu schnutí nátěru a případně i způsobit nevzhledné skvrny.

Nový vzhled starého zahradního nábytku za jeden den. Jak renovovat kovový zahradní nábytek?

Dřevěný a ocelový zahradní nábytek. Jakou sestavu si vybrat?

Při výběru zahradního nábytku či sestavy je důležitý výběr materiálu, ze kterého je nábytek vyroben. Nejčastější volbou jsou kovové a dřevěné sestavy zahradního nábytku. V případě dřevěného zahradního nábytku získá zahrada přírodní charakter. Dřevo jako přírodní materiál dokonale ladí k přirozené kráse rostlin a stromů. Dřevěný nábytek vypadá velmi esteticky, a jeho předností je také solidní zpracování. Největší výhodou nábytku je jeho dlouhá životnost a odolnost vůči povětrnostním vlivům, jako je déšť nebo slunce. Samozřejmě byste měli pamatovat na péči a ochranu, proto nelze zapomínat na pravidelnou údržbu, která prodlouží jeho životnost. Dřevěná zahradní sestava zdůrazní přírodní charakter venkovního prostoru, dodá útulnost a vyzdvíhne kouzlo zahrady.

Ocelový nábytek se vyznačuje moderním designem a pevnou konstrukcí. Je odolný vůči povětrnostním vlivům, díky čemu je praktický a snadný na údržbu. Jeho elegantní vzhled se dokonale hodí k moderním zahradám, kterým dodává stylový a modní charakter. Představuje dokonalý kontrast mezi přírodním prostředím a funkční vizí zahrady.

Je důležité přizpůsobit nábytek vlastnostem prostředí a preferencím uživatelů. Dřevěný i ocelový nábytek má mnoho výhod a při výběru je třeba zohlednit jak estetické hodnoty, tak i funkčnost a pohodlí při používání.

Zpět